Glas till Aperol Spritz

En Aperol Spritz bör blandas i ett glas med stor kupa som förstärker smak och doft från drinken. Aromerna kommer ut mer till sin rätt när glaskupan har en större volym. Stora glas är mer praktiska för Aperol Spritz eftersom de rymmer alla komponenter (Aperol, Prosecco, sodavatten och is) utan att bli för fyllda.

Rekommenderade glas till Aperol Spritz

 • Vitt Vinglas 420 Ml - Stölzle Exquisit (6 St)

  Vitt Vinglas 420 Ml - Stölzle Exquisit (6 St)
  Detta vita vinglas kan tas för att servera olika sorters vitvinsspritz, för unga och gamla vita viner, för Aperol Spritzz samt för uppfriskande egna skapelser som du tycker om på din terrass på sommaren. Höjd (cm): 21.1 Diameter (cm): 8.3 Kapacitet (ml):
 • Vinglas Cabernet Balloon 58 cl

  Vinglas Cabernet Balloon 58 cl
  Vinglas Cabernet Balloon är framtaget av Chef & Sommelier i samarbete med franska glastillverkaren Arcoroc. Glaset är tillverkat av ett material som kallas Kwarx som är mycket stryktåligt. Glasmassan innehåller varken bly eller andra tungmetaller men har ändå en mycket bra lyster
 • Vinglas Cabernet Balloon 35 cl

  Vinglas Cabernet Balloon 35 cl
  Vinglas Cabernet Balloon är framtaget av Chef & Sommelier i samarbete med franska glastillverkaren Arcoroc. Glaset är tillverkat av ett material som kallas Kwarx som är mycket stryktåligt. Glasmassan innehåller varken bly eller andra tungmetaller men har ändå en mycket bra lyster
 • Zwiesel Pure Burgundy Rödvinsglas 69 Cl 2-pack - Vinglas Kristallglas Klar

  Zwiesel Pure Burgundy Rödvinsglas 69 Cl 2-pack - Vinglas Kristallglas Klar
  Rödvinsglaset från Zwiesel har en bred form med en kantig kupa perfekt för röda viner. Det är tillverkat av slitstarkt kristallglas för att hålla i generationer. Är fin tillsammans med andra produkter från samma kollektion. Viner: Aperol, Burgundy, Pinot Noir, Spätburgunder Om rödvin

Servera din Aperol Spritz på rätt sätt

Det finns olika sätt att förbereda och servera en god aperol spritz på men här är ett grundläggande recept du kan följa.

Ingredienser:

 • 6 cl Aperol
 • 9 cl mousserande vin (som Prosecco)
 • 3 cl sodavatten eller kolsyrat mineralvatten
 • Iskuber
 • En skiva apelsin eller en apelsinzest för garnering

Instruktioner:

 1. Fyll glaset med iskuber så att det är ungefär halvfullt.
 2. Häll i 6 cl Aperol i glaset.
 3. Tillsätt 9 cl av ett mousserande vin, oftast Prosecco.
 4. Toppa upp med cirka 3 cl sodavatten eller kolsyrat mineralvatten. Du kan justera mängden efter smak.
 5. Lägg en skiva apelsin eller en apelsinzest i glaset för dekorativ effekt och extra smak.
 6. Använd en sked eller en omrörningspinne för att försiktigt blanda ihop ingredienserna.
 7. Aperol Spritz är bäst när den är färsk och kall, så servera den omedelbart.

Historia och tradition kring Aperol Spritz

Aperol Spritz är mer än bara en cocktail; det är en del av en lång och rik kulturell tradition. Det förenar element av italiensk och österrikisk historia, och dess senare framgång världen över visar hur vissa traditioner kan omvandlas och bli globala fenomen.

Två glas Aperol Spritz

Aperol skapades ursprungligen 1919 av bröderna Luigi och Silvio Barbieri i Padua, Italien. Drycken gjordes genom att infusera en blandning av örter och rötter, inklusive rabarber och cinchona, i alkohol och apelsinskal. Aperol blev inte omgående populär utan tog tid att bli den ikoniska drycken vi känner idag.

Spritz är egentligen en äldre drinkstil som går tillbaka till 1800-talets Österrike. Ordet "spritz" kommer från det tyska ordet "spritzen", som betyder "att spraya" eller "att spruta", och det refererar till hur sodavatten ofta sprutas in i vin för att göra det spritsigare. När Österrike hade kontroll över delar av norra Italien under 1800-talet, blandade österrikiska soldater ofta vatten i lokalt vin för att sänka alkoholhalten. Detta blev grunden för den första spritz-cocktailen.

Det var först när Aperol introducerades i denna traditionella blandning av vin och sodavatten som Aperol Spritz föddes. Den moderna Aperol Spritz är en blandning av Aperol, mousserande vin (oftast Prosecco), och en skvätt sodavatten, vanligtvis garnerad med en apelsinskiva.