Tallrikar

En central del i det porslin vi använder för att äta och servera mat på är tallriken. Tallrikar finns i enormt många variationer när det gäller färger och mönster.

Som om inte det vore nog finns också tallrikarna i olika former och material. Det vanligaste materialet är porslin men det förekommer också tallrikar av glas, plast, metall och papperstallrikar.

Här kan du botanisera runt bland massor av fina mattallrikar online. Vi har inkluderat många olika varumärken med allt från billiga tallrikar till mer exklusivt designerporslin.

Kategorier av tallrikar: Pizzatallrikar | Assietter | Djuptallrikar | Serveringsfat | Pastatallrikar | Rektangulära & Fyrkantiga tallrikar | Tårtfat

Populärt inom tallrikar

 • Table Top Stories - Harmony Tallrik flat 22 cm Vit

  Table Top Stories - Harmony Tallrik flat 22 cm Vit
  Harmony tallrik från Table Top Stories passar bra som assiett till förrätten eller efterrätten. Tallriken är tillverkad av flintgods, och med sitt böljande fiskfjällsmönster blir det en både praktisk serveringsdel och en vacker inredningsdetalj. Kombinera gärna med andra delar ur samma serie eller blanda in olika färger för en personlig dukning som passar just dig.Porslinet tål både diskmaskin och mikrovågsugn. Med andra ord så kan du duka upp till fest även till vardags med den här serien!
 • Aida - Quadro Pastatallrik 30 cm Svart matt

  Aida - Quadro Pastatallrik 30 cm Svart matt
  En pastatallrik på 30cm i diameter från Aida i serien Quadro. Tallriken har en snygg design i stark stengodskvalitet. Quadro seriens produkter är brända i ca 1200 grader vilket ger en stark kvalitet med en bra hållbarhet. Den starka glasyren ger en bättre och slätare yta. Serien Quadro tål ugn, mikrovågsugn och frys. Passar perfekt till en dukning som ska vara lite mer markant som till exempel sushi, tapas eller liknande.
 • Ocean Assiett 20cm Blå

  Ocean Assiett 20cm Blå
 • Churchill - Blue Willow Skål 15,5cm

  Churchill - Blue Willow Skål 15,5cm
  Mönstret är ett av världens mest kända porslinsdekormönster och tillverkas i England. Perfekt skål för youghurt eller dessert.

Fler tips på tallrikar

 • House Doctor - Skål 8,8 cm Organi, Mörkgrå

  House Doctor - Skål 8,8 cm Organi, Mörkgrå
  Små skålar är alltid bra att ha och House Doctor har flera olika modeller att välja mellan. Med härligt mustiga mönster skapar du lätt den stämning du vill åt. Använd skålarna till godis, snacks eller dipp – passar bra till allt. Skålarna kombineras med fördel med annat porslin från House Doctor. Tål både diskmaskin och mikrovågsugn.
 • Djup Tallrik Vit

  Djup Tallrik Vit
 • Salix Svart Tallrik 18 cm

  Salix Svart Tallrik 18 cm
 • Royal Copenhagen - Black Fluted Mega Såsskål 55 cl

  Royal Copenhagen - Black Fluted Mega Såsskål 55 cl
  Såsskål ur serien Black Fluted Mega. En dekorativ skål med en unik design som låter dig servera goda såser på ett elegant sätt. Kombinera gärna med de andra fina serveringsdelarna ur samma serie.Black Fluted Mega är en svartvit tolkning av klassiska porslinsserien Blue Fluted Mega. Serien skapades i blått av den unga designstudenten Karen Kjældgård-Larsen år 2000. Varje del i servisen har sin egen unika handmålade design. På baksidan av din mega-produkt hittar du ett nummer som anger mönstret på den specifika delen.
 • Rosendahl Copenhagen Grand Cru Tallrik 19 Cm - Assietter Porslin Vit

  Rosendahl Copenhagen Grand Cru Tallrik 19 Cm - Assietter Porslin Vit
  Tallrik från Rosendahl. Denna tallrik tillhör den klassiska serien Grand Cru som är designad av Erik Bagger. Den enkla och tidlösa designen sätter maträtten du serverar i fokus, och är fin till alla typer av dukningar. Passar lika bra att servera frukosten på som kvällsmiddagen. Shoppa Assietter och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Heirol Nosse Ceramics Svelte Djup Tallrik 20 Cm - Djupa tallrikar Keramik Stone

  Heirol Nosse Ceramics Svelte Djup Tallrik 20 Cm - Djupa tallrikar Keramik Stone
  Djupa tallriken från Heirol har en handgjord design med organiska, enkla linjer med en modern look och ett klassiskt hantverk. Den är tillverkad av återanvändningsbar keramik med en återvunnen glasering med ett mångsidigt utseende perfekt att matcha med olika stilar. Det omsorgsfulla hantverket gör varje produkt unik och innebär att små variationer kan förekomma. Om djupa tallriken från Heirol- Från kollektionen Nosse Ceramics Svelte.- Tillverkad av keramik.- Återvunnen glasering.- Unik, handgjord design. Skötselråd för djupa tallriken- Denna produkt tål diskmaskin och mikrovågsugn. Shoppa Djupa tallrikar och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Ostindia Floris tallrik 27 cm 4-pack

  Ostindia Floris tallrik 27 cm 4-pack
 • Mateus Bubbles Ovalt Fat 35 Cm Cinnamon - Uppläggningsfat Keramik Kanel

  Mateus Bubbles Ovalt Fat 35 Cm Cinnamon - Uppläggningsfat Keramik Kanel
  Bubbles Fat från Mateus. Detta är ett fint ovalt fat som har fått sin inspiration från modevärlden. Bubbles fat kännetecknas av sin textur med bubblor längst ytterkanten. Passar perfekt för servering av till exempel frukt. Fatet är handgjort och handmålat av erfarna hantverkare i Portugal, vilket gör varje fat unikt. Kommer i flera härliga färger.Eftersom produkten är handgjord kan tillverknings- och leveranstiden variera. Shoppa Uppläggningsfat och mer Skålar & Uppläggningsfat hos Royal Design.
 • Bianca Uppläggningsfat Oval Vit 28 cm

  Bianca Uppläggningsfat Oval Vit 28 cm
 • Bitz Tallrik Gastro 21 cm sva/amber

  Bitz Tallrik Gastro 21 cm sva/amber
  Vacker design och en glänsande glasyr!  Med en läcker glasyr och vacker bärnstens-färg utstrålar denna tallrik från Bitz både karaktär och personlighet. Du får möjlighet att verkligen kombinera olika produkter under serveringen och kan skapa upplägg helt efter fantasin. Tallrikens reakt
 • Heirol Nosse Ceramics Svelte Assiett 17 Cm - Assietter Keramik Stone

  Heirol Nosse Ceramics Svelte Assiett 17 Cm - Assietter Keramik Stone
  Assietten från Heirol har en handgjord design med organiska, enkla linjer med en modern look och ett klassiskt hantverk. Den är tillverkad av återanvändningsbar keramik med en återvunnen glasering med ett mångsidigt utseende perfekt att matcha med olika stilar. Det omsorgsfulla hantverket gör varje produkt unik och innebär att små variationer kan förekomma. Om assietten från Heirol- Från kollektionen Nosse Ceramics Svelte.- Tillverkad av keramik.- Återvunnen glasering.- Unik, handgjord design. Skötselråd för assietten- Denna produkt tål diskmaskin och mikrovågsugn. Shoppa Assietter och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Arabia - Paratiisi Skål 13 cm

  Arabia - Paratiisi Skål 13 cm
  Trevlig skål från Arabia och serien Paratiisi, perfekt till frukostflingorna, snacks, dippsåser etc. Paratiisi betyder paradis på finska och det är en av Arabias mest populära serviser. Färgglada mönster som föreställer frukter och blommor, designade av finländske formgivaren och keramiken Birger Kaipiainen, lyser upp ditt middagsbord när du dukar med detta porslin.Tillverkat av vitroporslin, ett mycket robust stengods.Ugnssäker, mikrovågssäker samt tål frys.
 • Vega liten tallrik grå krackelerad

  Vega liten tallrik grå krackelerad
 • Basic Tallrik Sand 28 cm

  Basic Tallrik Sand 28 cm
 • Manufacture Rock Tallrik 29cm Granit

  Manufacture Rock Tallrik 29cm Granit
 • Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå

  Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå
  En grå stengodstallrik från Bitz. Tallriken är stor och kan användas till både servering och som mattallrik. Stengodset är glaserat vilket ger en fin matt lyster men ger även varje tallrik ett helt unikt utseende. Tallriken tål maskindisk, mikro och ugn upp till 250°C.Specifikationer:Mått:
 • Le Creuset - Serveringsskål 2,2 L 24 cm Mist Gray

  Le Creuset - Serveringsskål 2,2 L 24 cm Mist Gray
  Denna serveringsskål från Le Creuset gör sig snygg på ditt dukade bord. Den är utsmyckad med den klassiska designen med tre ringar – en blinkning till de som har koll. Den passar även perfekt in bland dina andra skålar i stengods. Kombinera och matcha flera olika färger eller välj din favorit och satsa allt på den.
 • Iittala - Taika Skål 30 cl Svart

  Iittala - Taika Skål 30 cl Svart
  Denna storlek på skål passar perfekt till både filen och frukostflingorna som till en mindre dessert och förrättssoppan. Varje bjudning och middag kommer förhöjas med detta underbara mönster. Taika är en fantastiskt vacker serie formgiven av Klaus Haapaniemi för Iittala. Seriens namn, Taika, betyder Magisk på finska och detta speglas i den vackra och förtrollande dekoren som pryder hela serien.
 • Iittala - Taika Skål 30 cl Blå

  Iittala - Taika Skål 30 cl Blå
  Denna storlek på skål passar perfekt till både filen och frukostflingorna som till en mindre dessert och förrättssoppan. Varje bjudning och middag kommer förhöjas med detta underbara mönster. Taika är en fantastiskt vacker serie formgiven av Klaus Haapaniemi för Iittala. Seriens namn, Taika, betyder Magisk på finska och detta speglas i den vackra och förtrollande dekoren som pryder hela serien.
 • Jolie Liten Assiett Flowers Blue Ø12cm

  Jolie Liten Assiett Flowers Blue Ø12cm
 • House Doctor - Skål/Pastatallrik, Pion, Svart/Brun

  House Doctor - Skål/Pastatallrik, Pion, Svart/Brun
  Pion från House Doctor är en skål (eller pastatallrik) som passar perfekt för att servera pasta och andra godsaker. Den djupa porslinsskålen i en mörk, matt nyans har en unik yta tack vare den reaktiva lasyren. Ett ämne i lasyren reagerar under processen när skålen bränns, vilket skapar en oxiderad look. Kombinera pastatallriken med andra Pion-modeller för att skapa en inbjudande, rustik dukning. Med sina mörka toner och unika känsla passar tallriken även vackert med våra designs i andra färger, vilket skapar unika – och aptitretande – kombinationer som drar blickarna till sig. OBS! Under rådande Corona-tider kan leveranstiderna ibland variera, vänligen maila oss på info@shophome.se så kan vi snabbt kika upp den estimerade leveranstiden på den produkten du är intresserad av och återkomma till dig.
 • Middagstallrik 28cm Nova

  Middagstallrik 28cm Nova
 • Raw Desserttallrik 20 cm Grå 6st

  Raw Desserttallrik 20 cm Grå 6st
 • Bitz Gastro Tallrik Ø 27 cm Grå

  Bitz Gastro Tallrik Ø 27 cm Grå
 • Blue Italian Tallrik 27 cm 4-pack

  Blue Italian Tallrik 27 cm 4-pack
 • HAY Rainbow tallrik medium, ljusgul

  HAY Rainbow tallrik medium, ljusgul
  Vacker tallrik i färgglad design från danska HAY. Tallriken ingår i serien Rainbow, och tillverkas i tåligt porslin med en vacker glasering som ger färgen en viss transparens. Färgen kan variera något från tallrik till tallrik, vilket tillför ett större djup till dukningen och ger varje ta
 • Bitz - Skål 13 cm Vit

  Bitz - Skål 13 cm Vit
  Skål i stengods i behändig storlek utmärkt som frukost- och dessertskål, eller varför inte duka upp bordet med flera skålar och använda till servering? Skålen från danska Bitz har en matt glaserad yta där den reaktiva glasyren skapar naturliga skiftningar vilket ger varje skål ett unikt uttryck. Välj mellan flera olika färger, fina att kombinera ihop med fler delar ur Bitz stengodsservis. Tål maskindisk, mikrovågsugn och ugnstemperatur upp till 220 °C.Stengodsserien från Bitz är utvecklad tillsammans med Christian Bitz, en av Danmarks mest kända profiler inom kost och hälsa. Att ta sig tid att njuta av hela matupplevelsen är viktigt för att låta hjärnan uppfatta kroppens mättnadssignaler och på så sätt undvika att man lämnar bordet alldeles för mätt. Med fokus på njutning är serien utformad med största omsorg till nyanser, färgskiftningar och material för att skapa en njutningsfull upplevelse av själva måltiden.
 • Mateus Bubbles Tallrik 28 Cm Ocean - Mattallrikar Keramik Ocean - EBOC5CEB

  Mateus Bubbles Tallrik 28 Cm Ocean - Mattallrikar Keramik Ocean - EBOC5CEB
  Den här tallriken från Mateus har fått sin inspiration från modevärlden. Tallriken tillhör serien Bubbles som kännetecknas av sin textur med bubblor längst ytterkanten. Tallriken är handgjord och handmålad av erfarna hantverkare i Portugal, vilket gör varje tallrik unik. Kommer i flera härliga färger. Vi har valt ut Ocean Mattallrikar i Keramik från Mateus med stor omsorg.
 • Royal Copenhagen Mega Rose Djup Tallrik 17 Cm - Djupa tallrikar Porslin Blå

  Royal Copenhagen Mega Rose Djup Tallrik 17 Cm - Djupa tallrikar Porslin Blå
  Djupa tallriken från Royal Copenhagen är tillverkad av räfflat porslin med en elegant, blommönstrad siluett. Den har en hög kant perfekt för att servera både middag och frukost. Formgiven av Karen Kjældgård-Larsen & Mette Hannemann. Om djupa tallriken från Royal Copenhagen- Den här djupa tallriken är en del av Royal Copenhagens kollektion Mega Rose.- Handmålat motiv.- Limiterad utgåva. Skötselråd för djupa tallriken- Tål mikrovågsugn.- Tål diskmaskin. Shoppa Djupa tallrikar och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Vintage - SÅLD Desserttallrikar med Fruktdekor 11 st

  Vintage - SÅLD Desserttallrikar med Fruktdekor 11 st
  11 st desserttallrikar med olika fruktdekorer från Schirndinger, Bavaria.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • PotteryJo - Daisy Serveringsskål 35 cm Rose

  PotteryJo - Daisy Serveringsskål 35 cm Rose
  Bjud till bords med rustika och reliefmönstrade serien Daisy där denna vackra serveringsskål ingår. Mycket passande att servera pastarätter i, och andra upplägg. Generös i sin storlek med 35 cm i diameter och en prydnad på ditt bord.Från PotteryJo kommer detta högkvalitativa porslin med dekorativt mönster och glaserad yta, passande både till vardag och fest. Milt inbjudande i sin framtoning, men tåligt och rejält då det bränts två gånger i ugn. Tillverkat i Portugal efter ett gammalt mönster som hittades i fabrikens arkiv vilket härstammar ända från 1800-talet. Alla delar är gjorda för hand och är därför unika i sitt utseende. Matcha gärna med övrigt porslin i serien.Ett porslin så vackert att du vill sitta kvar länge vid bordet, trots att maten sedan länge är uppäten.
 • PotteryJo Daisy Djup tallrik 2 st, Cement

  PotteryJo Daisy Djup tallrik 2 st, Cement
  Den vackra Daisy-kollektionen från PotteryJo innehåller fina tallrikar som bidrar till en härlig stämning runt matbordet. Oavsett om du dukar till vardag eller fest kommer bordet lysas upp samtidigt som maten blir mer inbjudande. Den djupa tallriken är perfekt till soppa under vintermånaderna
 • Arabia Mainio tallrik djup, 23 cm, sarastus

  Arabia Mainio tallrik djup, 23 cm, sarastus
  En djuptallrik från den nya, mångsidiga serien Mainio från Arabia. Den vackra tallriken passar utmärkt till pasta, nudlar eller soppor och kan även användas som ugnsform. Den större tallriken i serien på 25 cm går att använda som lock till. Alla delar ur Mainio serien tål både ugn och fr
 • Serax Terres De Rêves Fat Rust - Uppläggningsfat Stengods Rost

  Serax Terres De Rêves Fat Rust - Uppläggningsfat Stengods Rost
  Fatet från Serax har en organisk form med en lyxig finish och en konstnärlig touch. Det är tillverkat av stengods med en naturinspirerad färg perfekt för bordsdukningen. Är fin tillsammans med andra produkter från samma kollektion. Formgiven av Anita Le Grelle. Om fatet från Serax- Tillverkat av stengods.- Organisk form.- Lyxig finish.- Fatet kommer i 3 olika färger.- Från kollektionen Terres De Rêves. Skötselråd för fatet- Tål diskmaskin. Shoppa Uppläggningsfat och mer Skålar & Uppläggningsfat hos Royal Design.
 • Gefle - SÅLD Vinranka Assietter 8 st

  Gefle - SÅLD Vinranka Assietter 8 st
  8 st assietter ur serien Vinranka formgivna av Arthur Percy för Gefle.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Rörstrand - Swedish Grace Skål 60 cl Sten

  Rörstrand - Swedish Grace Skål 60 cl Sten
  Stor skål ur serien Swedish Grace från Rörstrand. Denna storlek på skål passar till frukostflingorna, soppa, snacks eller vad du själv önskar. Mixa och matcha med olika färger från Swedish Grace eller håll dig till favoritfärgen, lika fint hur som helst.Serien Swedish Grace är formgiven av Louise Adelborg för Rörstrand. Det starka och tåliga fältspatporslinet med de stilrena veteaxen lanserades redan 1930, först bara i vitt. Numera finns Swedish Grace i en hel palett av kulörer, vilket fött nya kreativa dukningsmöjligheter för den som gärna mixar och blandar.
 • Royal Doulton Maze Light Grey Fat 34 Cm - Skålar & Uppläggningsfat Stengods Ljusgrå

  Royal Doulton Maze Light Grey Fat 34 Cm - Skålar & Uppläggningsfat Stengods Ljusgrå
  Fatet från Royal Doulton är perfekt för vackra upplägg av maten och har en stilren, modern design. Fatet har en ljusgrå, neutral färg med en oval form. Det är tillverkat av slitstarkt glaserat stengods perfekt för vardagsbruk eller för en fest. En perfekt gåva. Formgiven av Gordon Ramsay. Om fatet från Royal Doulton- Fatet är designad till Royal Doultons 10-års jubileum.- Det här fatet är en del av Royal Doultons kollektion Maze.- Maze uppskattas för den höga kvaliteten.- Levereras i presentförpackning. Skötselråd för fatet- Denna produkt tål diskmaskin och mikrovågsugn. Shoppa Skålar & Uppläggningsfat och mer Servering & Dukning hos Royal Design.
 • Marimekko Oiva/unikko Tallrik 13,5 Cm / Powder / Clay / Dark Wine - Assietter Stengods Vit

  Marimekko Oiva/unikko Tallrik 13,5 Cm / Powder / Clay / Dark Wine - Assietter Stengods Vit
  Tallriken från Marimekko har en stilren design i stengods med ett ikoniskt blommönster och en rund form med en kant. En enastående detalj som garanterat blir ett hett samtalsämne bland dina gäster. Formgiven av Maija Isola. Om tallriken från Marimekko- Stilren design.- Ikoniskt blommönster.- Rund form.- Från serien Unikko.- Från serien Oiva.- Diameter: 135 mm. Skötselråd för tallriken- Ugn-, micro-, frys- och diskmaskinssäker. Shoppa Assietter och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Teema Tallrik djup 21 cm svart

  Teema Tallrik djup 21 cm svart
 • Aida - Raw Creative Glass Glasskål 20,5 cm Rökfärgad

  Aida - Raw Creative Glass Glasskål 20,5 cm Rökfärgad
  Glasskål ur Aidas serie Raw Creative Glass, perfekt till servering eller sopptallrik. De små bubblorna i glaset gör varje exemplar unikt. Matcha gärna med andra delar ur samma serie, där både glas och stengods ingår. Tål diskmaskin.
 • Eva Solo - Nordic Kitchen Skål 50 cl Svart

  Eva Solo - Nordic Kitchen Skål 50 cl Svart
  Skål ur Eva Solos serie Nordic Kitchen.Tillverkad i rustikt stengods och med en elegant svart färg som matchar den avslappnade nordiska stilen. Skålens storlek gör den perfekt i vardagen exempelvis som frukostskål eller till snacks.Precis som alla andra delar i Nordic Kitchen serien tål skålen både maskindisk, frys, ugn och mikrovågsugn.
 • DARIA Assiett Svart 18 cm 2-pack

  DARIA Assiett Svart 18 cm 2-pack
 • Unikko Tallrik 25 Cm

  Unikko Tallrik 25 Cm
 • Rörstrand - Sundborn Tallrik flat 24 cm

  Rörstrand - Sundborn Tallrik flat 24 cm
  En av Rörstrands mest älskade serviser. Eller som någon sa svensk nationalromantik i form av porslin. Namngiven efter orten där konstnären Carl Larssons gård är belägen, formgiven av Pia Rönndahl. I dekoren har hon lyckats fånga värmen, harmonin och blommorna som också har blivit något av hennes kännetecken.
 • Aida - Raw Tallrik Stengods 28 cm Spotted Grey

  Aida - Raw Tallrik Stengods 28 cm Spotted Grey
  Tallrik i stengods, perfekt till huvudrätt eller som uppläggningsfat.Serien Raw Northern och Raw Metallic från Aida är designad av Christiane Schaumburg-Müller. Serien utstrålar 70-talsnostalgi där den råa och naturliga stilen kombineras med en stilren och enkel design i neutrala nordiska färger. Skapa en dukning med fina linneservetter tillsammans med detta vackra porslin. Alla delar är handgjorda i en speciell genomfärgningsteknik, som ger varje produkt ett unikt utseende. Kan användas i ugn, frys och tål diskmaskin.
 • Tuokio tallrik 26 cm kobolt

  Tuokio tallrik 26 cm kobolt
 • Tallrik Gastro 27cm Svart/Mörkblå BITZ

  Tallrik Gastro 27cm Svart/Mörkblå BITZ
 • Höganäs Keramik - Skål 50 cl Grafitgrå

  Höganäs Keramik - Skål 50 cl Grafitgrå
  En skål från nya Höganäs keramik. Har en tidlös design och formen refererar till den klassiska ikon-bilden av kruset. Perfekt till morgongröten, soppan eller servera snacks ur.

Köpa fina tallrikar online

tallrikar på hyllaUtbudet av tallrikar på nätbutiker är stort. Vissa butiker har fokuserat på att ha porslin från kända märken som Iittala, Marimekko och Rörstrand. Andra har lågpristallrikar du kan köpa i större partier och använda för vardagsbruk, t.ex. IKEA.

När vi är ute efter en specifik form på en tallrik eller ett speciellt märke är det tidsbesparande att handla online. Det är inte alltid lätt att veta vilka fysisk inredningsbutik som har just ett specifikt varumärke.

Är du ute efter exklusivt porslin ska du börja med att kika på de nischade inredningsbutikerna på nätet. Ett tips för dig som vill fynda märkesporslin är att kolla in de större e-handelssajterna som CDON, Zalando och Fyndiq. Där kan man ibland hitta kampanjer på porslin från t.ex. Rörstrand.

Är vintage din stil ska du hålla koll på auktionssajter, loppisar eller nätbutikerna som också har börjat köpa in och återsälja vissa produkter. Vi har skapat en speciell sida med vintage tallrikar för det.

För- och nackdelar med olika tallriksmaterial

Som vi nämnde tidigare är det absolut vanligast med tallrikar av porslin. Den uppenbara fördelen med det materialet är dess tålighet, något som gör att det helt dominerar utbudet av all typ av serveringskärl.

Genom att nämna nackdelar med porslin kanske du genast kan komma på vad som är plasttallrikens fördelar. Porslin och glas är tungt och därför går ju porslinstallrikar eller glastallrikar lätt sönder om man tappar de. En plasttallrik väger väldigt lite och kan tappas i golvet utan att gå i småbitar. Det är av den anledningen som barntallrikar är av plast eller melamin-tallrikar som hos Rice.

På skolor och förskolor har man länge använt plasttallrikarna av just ergonomiska skäl och för okrossbarhetens skull. På senare tid har det väckts en del oro kring plast innehållande bisfenol-A.

Nappflaskor, vattenflaskor och även plastserviser har visats kunna avge bisfenol till vätskan eller maten som serveras. I april 2012 beslutade regeringen att det är förbjudet att använda BPA i förpackningar till mat för barn under 3 år.

Engångstallrikar

Ett annat tallriksmaterial är papper. Det är när man vill undvika att stå och diska som papperstallrikarna dukas fram. Midsommarfesten, kräftkalaset och gårdsfester är tillfällen då det är praktiskt med den typen av engångstallrikar. På picknick är det också mycket som talar till papperstallrikens fördel jämfört med tunga porslinstallrikar.

Rostfritt vanligt i Indien

Ett i Sverige ganska så ovanligt material för tallrikar är metall. Rostfria tallrikar är något man oftast bara hittar på indiska restauranger och ibland på sjukhus. Att de rostfria kärlen är så typisk för indiska hushåll går långt tillbaka i historien.

Även om Indien ligger nära Kina spred sig inte tekniken att tillverka porslin och framförallt inte djupa porslinstallrikar dit så lätt. Den goda tillgången till metaller och att man ofta äter såsiga grytor gjorde att de rostfria skålarna och tallrikarna är standard i Indien idag. Att äta med porslin blir dock allt vanligare då man genom det vill visa att man är rik.

Tallriksmodellen

Inom näringslära finns det en modell för hur man enkelt sätter ihop en bra lunch eller middag. Den kallas för tallriksmodellen och är indelad i tre delar som ska användas som en minnesregel för måltidens sammansättning. Modellen skapades av Britt-Marie Dahlin 1976 men hon har på senare år uttalat sig om att den bör omarbetas.

Den första delen utgörs av kolhydratrika livsmedel som pasta, potatis, ris eller andra spannmål. Den andra delen består av grönsaker, frukt och bär som är livsmedel rika på vattenlösliga vitaminer och mineraler. Sista delen utgörs av proteinrik mat som t.ex. kött, fisk eller vegetariska alternativ som linser och bönor.

Hur stor varje del är beror lite på vem man är och vilken typ av energibehov man har. Den som vill gå ner i vikt har inte samma fördelning som den som tränar och idrottar hårt.

Tallrikens färg och form påverkar smaken

Vi äter inte bara med munnen. Ögonen har en stor del i hur vi uppfattar smaken av den mat vi stoppar i oss. Matens utseende kanske är lätt att förstå att det påverkar vad vi tycker det smakar. Men det finns faktiskt andra saker som också visat sig påverka vad vi tycker är godast och hur mycket vi äter.

Det har gjorts flera beteendevetenskapliga studier på serveringens utformning och vår uppfattning av maten vi äter. Om man dukar med tunga bestick tycker vi att maten är lyxigare och godare. Om maten på tallriken är symmetriskt upplagd gillar vi den mer. En rund tallrik gör att en efterrätt smakar sötare än om den låg på en fyrkantig tallrik.

Vill du läsa mer om element som påverkar vår uppfattning av mat rekommenderar vi varmt Charles Spence bok ”The Perfect Meal”. Han beskriver hur saker som tallrikens färg, glasets form, rättens namn och vilken bakgrundsmusik som spelas påverkar vår matupplevelse. Att servera mat på en röd tallrik får oss att äta mindre. Rund mat smakar godare på en rektangulär tallrik. Ljusa maträtter blir godare om det serveras kontrastrikt som på en svart tallrik från Aida.

Tallrikshängare

En del tallrikar är för fina för att äta på. Antikt målat stengods som gått i arv flera generationer vill man inte riskera att förstöra genom att äta mat på. Den sorters tallrikar används istället som inredning och hängs på väggen.

För det ändamålet kan man antingen ha de lutande mot väggen ståendes på en tavelram, eller så köper man speciella tallrikshängare. En bra hängare har dold montering på baksidan av tallriken och där man kan justera passformen utifrån tallriksdiametern.

ilead