Tallrikar

En central del i det porslin vi använder för att äta och servera mat på är tallriken. Tallrikar finns i enormt många variationer när det gäller färger och mönster.

Som om inte det vore nog finns också tallrikarna i olika former och material. Det vanligaste materialet är porslin men det förekommer också billiga tallrikar av glas, plast, metall och papperstallrikar.

Kategorier: Pizzatallrikar | Assietter | Djuptallrikar | Serveringsfat | Pastatallrikar | Rektangulära & Fyrkantiga tallrikar | Tårtfat

Populära tallrikar

 • Table Top Stories - Harmony Tallrik flat 22 cm Vit

  Table Top Stories - Harmony Tallrik flat 22 cm Vit
  Harmony tallrik från Table Top Stories passar bra som assiett till förrätten eller efterrätten. Tallriken är tillverkad av flintgods, och med sitt böljande fiskfjällsmönster blir det en både praktisk serveringsdel och en vacker inredningsdetalj. Kombinera gärna med andra delar ur samma serie eller blanda in olika färger för en personlig dukning som passar just dig.Porslinet tål både diskmaskin och mikrovågsugn. Med andra ord så kan du duka upp till fest även till vardags med den här serien!
 • Aida - Quadro Pastatallrik 30 cm Svart matt

  Aida - Quadro Pastatallrik 30 cm Svart matt
  En pastatallrik på 30cm i diameter från Aida i serien Quadro. Tallriken har en snygg design i stark stengodskvalitet. Quadro seriens produkter är brända i ca 1200 grader vilket ger en stark kvalitet med en bra hållbarhet. Den starka glasyren ger en bättre och slätare yta. Serien Quadro tål ugn, mikrovågsugn och frys. Passar perfekt till en dukning som ska vara lite mer markant som till exempel sushi, tapas eller liknande.
 • Assiett Hedda Ljusgrå

  Assiett Hedda Ljusgrå
  Porslinsserien HEDDA är en riktig storsäljare!
 • Churchill - Blue Willow Tallrik flat 26 cm

  Churchill - Blue Willow Tallrik flat 26 cm
  Mönstret är ett av världens mest kända porslinsdekormönster och tillverkas i England. Denna storlek på tallrik kan både användas som mattallrik eller för servering.

Fler tips på tallrikar

 • Oyster Tallrik 28 cm Vit

  Oyster Tallrik 28 cm Vit
 • Rörstrand Sundborn Djup Tallrik 24 Cm - Djupa tallrikar Porslin Vit

  Rörstrand Sundborn Djup Tallrik 24 Cm - Djupa tallrikar Porslin Vit
  Den vackra djupa tallriken Sundborn, formgiven av Pia Rönndahl kommer ifrån Rörstrand. Med sin enkla och klassiska design passar denna tallrik perfekt att duka med både till fest och till vardag. Kombinera gärna med fler artiklar ur serien Swedish Grace för en enhetlig bordsdukning. Tallriken finns i flera storlekar. Tål maskindisk och mikrovågsugn. Shoppa Djupa tallrikar och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Gustavsberg - Medicinalväxter av Stig Lindberg 13 djupa tallrikar

  Gustavsberg - Medicinalväxter av Stig Lindberg 13 djupa tallrikar
  Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Gastro Tallrik Svart/Svart 27 cm

  Gastro Tallrik Svart/Svart 27 cm
 • Rörstrand Mon Amie Assiett 18 Cm 4-pack - Assietter Porslin Vit - 1012142-4pack

  Rörstrand Mon Amie Assiett 18 Cm 4-pack - Assietter Porslin Vit - 1012142-4pack
  Dessa fyra assietter tillhör serien Mon Amie, som är en riktig Rörstrandsklassiker. Den koboltblåa färgen och det vackra blommotivet gör assietterna till ett perfekt inslag när du vill skapa en klassisk dukning med romantiska inslag. Serien är formgiven av Marianne Westman år 1952. Vi har valt ut Vit Assietter i Porslin från Rörstrand med stor omsorg.
 • Gustavsberg - SÅLD Hagtorn Uppläggningsfat 2 st

  Gustavsberg - SÅLD Hagtorn Uppläggningsfat 2 st
  2 st uppläggningssfat ur serien Hagtorn, av Wilhelm Kåge. Proveniens Albin Kristensson.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - SÅLD Polar Mattallrikar 3 st

  Upsala-Ekeby - SÅLD Polar Mattallrikar 3 st
  3 st mattallrikar ur serien Polar av Berit Ternell. Proveniens Albin Kristensson.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Royal Copenhagen Blue Fluted Mega Tallrik Dekor Nr. 6 22 Cm - Mattallrikar Porslin Vit - 1017372

  Royal Copenhagen Blue Fluted Mega Tallrik Dekor Nr. 6 22 Cm - Mattallrikar Porslin Vit - 1017372
  Blue Fluted Mega tallrik från Royal Copenhagen, formgiven av Karen Kjældgård-Larsen. Blue Fluted Mega är en serie med vackert och välbekant porslin. Det blå rafflade mönstret är målat för hand och skapar en vacker effekt på porslinet. Blue Fluted Mega har åtta olika mönster. Under varje produkt finns ett nummer som hänvisar till mönstret på varje specifikt objekt. Vi har valt ut Vit Mattallrikar i Porslin från Royal Copenhagen med stor omsorg.
 • Bitz - Tallrik Gastro 21 cm Svart/Grön

  Bitz - Tallrik Gastro 21 cm Svart/Grön
  Vacker stengodstallrik från danska Bitz med blankt glaserad yta i vacker färg som framhäver måltiden på ett smakfullt sätt. Den reaktiva glasyren skapar naturliga färgskiftningar och ingen tallrik blir därför den andra lik. Finns i olika storlekar och i flera färger som är fina att matcha enhetligt eller blanda för en färgsprakande dukning.Tål maskindisk, mikrovågsugn och ugnstemperatur upp till 220 °C. Om du vill servera maten på varma tallrikar ska tallrikarna värmas upp gradvis samtidigt som ugnens temperatur stiger. På så sätt undviks att sprickor uppstår i stengodset.I samarbete med Christian Bitz, en av Danmarks mest kända profiler inom kost och hälsa har stengodsservisen i serien Bitz tagits fram. Att ta sig tid att njuta av hela matupplevelsen är viktigt för att låta hjärnan uppfatta kroppens mättnadssignaler och på så sätt undvika att man lämnar bordet alldeles för mätt. Med fokus på njutning är serien utformad med största omsorg till nyanser, färgskiftningar och material för att skapa en njutningsfull upplevelse av själva måltiden.
 • Rosendahl GC Asjett Blush Ø23 cm 4 stk

  Rosendahl GC Asjett Blush Ø23 cm 4 stk
  Merke: Rosendahl Grand Cru Produkttype: Asjett Mål: Ø23 cm Volum: 0 Materiale: Porselen Tåler oppvaskmaskin: Ja Tåler mikrobølgeovn: Ja Tåler vaskemaskin: Nei
 • Rosendahl Grand Cru djuptallrik vit, Ø25 cm 4 st

  Rosendahl Grand Cru djuptallrik vit, Ø25 cm 4 st
  Denna Grand Cru tallrik är djup och öppnar upp för oändliga användningsmöjligheter. Designen är enkel men elegant, och tallriken passar därför till varje dukning och varje tillställning. Tallriken är tillverkad av vitt porslin och har dessutom diskreta detaljer som sätter pricken över i'et på dukningen. Använd den djupa tallriken till påskbordet, julbordet, födelsedagen eller något helt annat. Tack vara den diskreta och rogivande designen kan den djupa tallriken och användas till vardags.Levereras i ett paket á 4 st.
 • Rørstrand Mon Amie Kakefat 30 cm

  Rørstrand Mon Amie Kakefat 30 cm
 • Serax Terres De Rêves Tallrik Smokey Blue 26 Cm - Mattallrikar Stengods Smokey Blue - B5116155

  Serax Terres De Rêves Tallrik Smokey Blue 26 Cm - Mattallrikar Stengods Smokey Blue - B5116155
  Terres De Rêves tallrik från Serax med en organisk form med en lyxig finish och en konstnärlig touch. Den är tillverkad av stengods med en naturinspirerad färg perfekt för bordsdukningen. Är fin tillsammans med andra produkter från samma kollektion. Formgiven av Anita Le Grelle. Bra att veta om Terres De Rêves tallrik - Tillverkad av stengods.- Organisk form.- Lyxig finish.- Från kollektionen Terres De Rêves. Hur bör du ta hand om tallriken?- Tål diskmaskin. Vi har valt ut Smokey Blue Mattallrikar i Stengods från Serax med stor omsorg.
 • Bordallo Pinheiro - Rua Nova Tallrik flat 22 cm Aqua

  Bordallo Pinheiro - Rua Nova Tallrik flat 22 cm Aqua
  Assiett eller liten tallrik av lergods från Rua Nova, perfekt både till vardags och fest. Rua Nova är en rustik servis tillverkad i Portugal, i en keramikverkstad grundad på 1800-talet. Rua Nova kombinerar tradition och modernism och hyllar grundaren Raphael Bordallo Pinheiro. Servisen är inspirerad av hans karaktäristiska kakelplattor som än idag kan ses på gatorna i Portugal.
 • Villeroy & Boch Anmut Pickle fat 20cm

  Villeroy & Boch Anmut Pickle fat 20cm
 • Mateus Basic Tallrik 28 Cm Turkos - Mattallrikar Keramik Turkos - ETU5CE

  Mateus Basic Tallrik 28 Cm Turkos - Mattallrikar Keramik Turkos - ETU5CE
  Den här tallriken från Mateus är både handgjord och handmålad av erfarna hantverkare i Portugal, vilket ger varje tallrik sitt egna och unika utseende. Den vackert glaserade ytan förstärker de handmålade penseldragen ytterligare. Designen är tidlös, och tallriken är perfekt att mixa och matcha i olika färger tillsammans med andra kollektioner från Mateus. Vi har valt ut Turkos Mattallrikar i Keramik från Mateus med stor omsorg.
 • Gefle - Spets Assietter 5 st

  Gefle - Spets Assietter 5 st
  5 stycken assietter ur serien Spets formgiven av Eugen Trost för GEFLE. I produktion mellan 1961-1964. BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Sthål - Arabesque Tallrik 16 cm Sand

  Sthål - Arabesque Tallrik 16 cm Sand
  Mindre tallrik från Sthål som passar perfekt till både förrätt, bröd och till efterrätter. Skapa en vacker middagsbjudning med dessa handgjorda tallrikar. Finns i flera olika färger & utföranden såsom, skålar, assietter, tallrikar, muggar. Fina att mixa & matcha tillsammans i en vacker bordsdukning. Alla Sthåls produkter är ugnssäkra och kan diskas i maskin.
 • Snackstallrik Sablo Ø15 cm

  Snackstallrik Sablo Ø15 cm
  SABLO är en servis från Blomus tillverkad i stengods formad i extremt höga temperaturer. Det ger servisen en hög hållbarhet och en lätt grovhet, i kombination med mjuka former och rundade kanter. Servisen är delvis glaserad och designen påminner om v
 • Cobra Serveringsfat Rostfritt stål & Tyginlägg

  Cobra Serveringsfat Rostfritt stål & Tyginlägg
 • Rörstrand Swedish Grace Djup Tallrik 19 Cm Midnatt (Mörkblå) - Djupa tallrikar Porslin Midnatt (Mörkblå)

  Rörstrand Swedish Grace Djup Tallrik 19 Cm Midnatt (Mörkblå) - Djupa tallrikar Porslin Midnatt (Mörkblå)
  Djupa tallriken från Rörstrand har tidlös, elegant look i porslin med vackra detaljer runt om perfekta för soppor eller grytor och för servering av pasta, exempelvis. Den har högkvalitativt material för vardaglig användning. Välj mellan olika färger. Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Om djupa tallriken från Rörstrand- Gjord av porslin.- Från serien Swedish Grace.- Formgivare är Louise Adelborg.- Finns även som mugg.- Ugnsfast upp till 250 °C.- Diameter: 190 mm.- Djupa tallriken kommer i olika storlekar.- Djupa tallriken kommer i olika färger.- Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Skötselråd för djupa tallriken- Ugn-, micro-, frys- och diskmaskinssäker. Shoppa Djupa tallrikar och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Basic Tallrik Cinnamon 25 cm

  Basic Tallrik Cinnamon 25 cm
 • Broste Copenhagen Nordic Sand PLATE OVAL

  Broste Copenhagen Nordic Sand PLATE OVAL
  STENGÅRDSSAND COL. KOMMER VARIERA W13,6X22CM
 • Bastia Assiett 21,5 cm Svart

  Bastia Assiett 21,5 cm Svart
 • Villeroy & Boch Colorful Spring rektangulärt fat 35x16cm

  Villeroy & Boch Colorful Spring rektangulärt fat 35x16cm
  Material: Porslin Färg: Grön Tål maskindisk: Ja Mikrovågssäker: Ja
 • Aida Quadro Pastatallrik 30 Cm - Pastatallrikar Stengods Vit

  Aida Quadro Pastatallrik 30 Cm - Pastatallrikar Stengods Vit
  Den här pastatallriken från Aida tillhör den tidlösa serien Quadro, som består av produkter som passar perfekt när det serveras sushi, tapas eller liknande. Samtliga produkter ur serien är tillverkade i stengods som har bränts i cirka 1200 grader, vilket ger bra kvalitet och lång hållbarhet. Den starka glasyren ger dessutom en fin och slät yta. Tål diskmaskin, ugn, mikrovågsugn samt frys. Shoppa Pastatallrikar och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Royal Copenhagen Princess tallrik 17 cm

  Royal Copenhagen Princess tallrik 17 cm
  Artikelnr: 1017269 Storlek: 17 cm Huvudmaterial: Porslin Design av: Royal Copenhagen Produktionsstart: 1978
 • Bitz - Tallrik Gastro 21 cm Grön

  Bitz - Tallrik Gastro 21 cm Grön
  Vacker stengodstallrik från danska Bitz med blankt glaserad yta i vacker färg som framhäver måltiden på ett smakfullt sätt. Den reaktiva glasyren skapar naturliga färgskiftningar och ingen tallrik blir därför den andra lik. Finns i olika storlekar och i flera färger som är fina att matcha enhetligt eller blanda för en färgsprakande dukning.Tål maskindisk, mikrovågsugn och ugnstemperatur upp till 220 °C. Om du vill servera maten på varma tallrikar ska tallrikarna värmas upp gradvis samtidigt som ugnens temperatur stiger. På så sätt undviks att sprickor uppstår i stengodset.I samarbete med Christian Bitz, en av Danmarks mest kända profiler inom kost och hälsa har stengodsservisen i serien Bitz tagits fram. Att ta sig tid att njuta av hela matupplevelsen är viktigt för att låta hjärnan uppfatta kroppens mättnadssignaler och på så sätt undvika att man lämnar bordet alldeles för mätt. Med fokus på njutning är serien utformad med största omsorg till nyanser, färgskiftningar och material för att skapa en njutningsfull upplevelse av själva måltiden.
 • Pillivuyt Plissé djup tallrik 22 cm, vit/guld

  Pillivuyt Plissé djup tallrik 22 cm, vit/guld
  Franska porslinstillverkaren Pillivuyt högkvalitativa djupa tallrikar med den klassiska plisserade profilen (som härstammar från tidigt 1900-tal) - nu med handmålade guldkantade som får festmåltiden att se ännu mer inbjudande ut. De djupa tallrikarna är tåliga och klarar av både ugn, micro och diskmaskin!Pillivuyt grundades 1818 i Frankrike och blev snabbt en populär porslinstillverkare bland franska välbemedlade kunder. Redan 1823 vann Pillivuyt sitt första designpris, och 1854 byggde hans son, Charles Pillivuyt, en ny fabrik i Mehun-sur-Yèvre, där Pillivuyt fortfarande ligger, och där många detaljer fortfarande tillverkas för hand.
 • Gustavsberg - SÅLD Fat Gustavsberg

  Gustavsberg - SÅLD Fat Gustavsberg
  Askfat, Gustavsberg, efter Stig Lindberg.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Iittala Raami tallrik 20 cm vit

  Iittala Raami tallrik 20 cm vit
 • Rosendahl Grand Cru-tallrik 23 cm

  Rosendahl Grand Cru-tallrik 23 cm
  Grand Cru tallrik 23 cm
 • Royal Copenhagen Blue Elements Tallrik 22 Cm - Assietter Porslin Vit - 1017486

  Royal Copenhagen Blue Elements Tallrik 22 Cm - Assietter Porslin Vit - 1017486
  Blue Elements från Royal Copenhagen, design av Louise Campbell. Blue elements är en härlig serie som är dekorerad av ett känt blommigt motiv i en kungligt blå färg. Serien är vacker i sig själv men kan enkelt kombineras med vitt eller den traditionella Blue Fluted serien. Perfekt om du vill ha en speciell uppsättning för dukningen! Handgjord och unik därav kan variation i utseende och form förekomma. Vi har valt ut Vit Assietter i Porslin från Royal Copenhagen med stor omsorg.
 • Denby - Halo Skål 22 cm

  Denby - Halo Skål 22 cm
  Handtillverkad skål för pasta med ett vackert mönster och en diameter på 22 cm från den engelska keramiktillverkaren Denbys Halo-serie.Ibland blir man riktigt sugen på en riktigt krämig pastarätt såsom en alfredo eller en carbonara, och det är då dessa vackra skålar från Denbys Halo-kollektion perfekt kommer till användning. Sleva upp en riktigt riklig portion pasta och se hur den italienska paradrätten förhöjs mitt framför dina ögon av pastaskålens eleganta design för en utsökt måltid som kan avnjutas med både ögon och mun. Skålen är en del av Denbys Halo-kollektion, och det unika mönstret har omsorgsfullt tagits fram genom en rad processer där flera glasyrer kombineras för att sedan i ugnens hetta gå samman för att skapa ett exceptionellt resultat varje gång. Varje nytt exemplar får på så sätt unika detaljer i sitt mönster med naturliga variationer som sannerligen gör varje produkt i Halo-linjen till ett konstverk i sig. Pastaskålen har en diameter på 22 cm och kan diskas i diskmaskin.Med sina rötter i Englands Derbyshire har Denby tillverkat handgjord keramik av allra högsta kvalitet i över 200 år. Den unikt starka leran som används för att skapa alla Denbys produkter upptäcktes av Derbyshires hantverkare i början på 1800-talet, och dessa konstnärer blev snart pionjärer inom keramik när de sedan använde leran för att skapa de allra första Denby-kollektionerna som vi både känner till och älskar idag. Nu, 200 år senare, fortsätter Denby sitt arbete framåt och går från styrka till styrka när de formger nya tidlösa kollektioner som både är typiskt engelska och samtidigt har en modern utstrålning. Handtillverkad brittisk keramik formgiven med kärlek och en passion för hantverket helt enkelt.
 • Mateus Lace Tallrik 25 Cm Ljusblå - Mattallrikar Keramik Ljusblå - ESPOS5

  Mateus Lace Tallrik 25 Cm Ljusblå - Mattallrikar Keramik Ljusblå - ESPOS5
  Den här tallriken tillhör serien Lace från Mateus, och kännetecknas av ett vackert blomsterliknande mönster. Här möter svensk design gediget hantverk från Portugal. Tallriken är tillverkad för hand i keramik och det kan därför förekomma skiftningar i färgen, vilket gör varje exemplar unikt. Tål diskmaskin. Vi har valt ut Ljusblå Mattallrikar i Keramik från Mateus med stor omsorg.
 • Costa Nova Riviera tallrik hortensia blad mörkgrön / svart

  Costa Nova Riviera tallrik hortensia blad mörkgrön / svart
  Tillverkare Costa Nova Färg mörkgrön / svart Materialkeramik Längd 22 cm Bredd 19 cm Forma hortensiabladen Garanti 2 år
 • Pion Frukosttallrik Svart/Brun

  Pion Frukosttallrik Svart/Brun
 • Basic Tallrik Gul 21 cm

  Basic Tallrik Gul 21 cm
 • House Doctor - Nature Bricka oval 15x11 cm

  House Doctor - Nature Bricka oval 15x11 cm
  Liva upp dukningen med denna eleganta serveringsbricka i trä. Den varma färgen ger ett rustikt intryck och gör sig även bra som en inredningsdetalj.
 • Thomas Cliff Mattallrik 27 cm Benvit

  Thomas Cliff Mattallrik 27 cm Benvit
 • Villeroy & Boch Crafted Breeze Tallrik 21 Cm - Assietter Porslin Grå

  Villeroy & Boch Crafted Breeze Tallrik 21 Cm - Assietter Porslin Grå
  Tallriken från Villeroy & Boch har stilren, rustik design i porslin perfekt för att servera både middag och frukost. Den har glaserad, handgjord look med högkvalitativt material för vardaglig användning. Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Om tallriken från Villeroy & Boch- Stilren, rustik design.- Gjord av premium porslin.- Högkvalitativt material.- Finns även som mugg.- Från serien Crafted Breeze.- Diameter: 210 mm.- Vikt: 510 g.- Perfekt för att servera både middag och frukost.- Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Skötselråd för tallriken- Tål diskmaskin. Shoppa Assietter och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Frederik Bagger Crispy Djup Tallrik 22,5 Cm - Djupa tallrikar Benporslin Vit

  Frederik Bagger Crispy Djup Tallrik 22,5 Cm - Djupa tallrikar Benporslin Vit
  Djupa tallriken från Frederik Bagger är tillverkad av vitt porslin med ett enkelt, elegant mönster på kanten. Den har en klassisk design med en modern känsla. Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga look. Om djupa tallriken från Frederik Bagger- Skyddande glasering.- Inspirerad av ett kristallglas.- Den här djupa tallriken är en del av Frederik Baggers kollektion Crispy. Skötselråd för djupa tallriken- Denna produkt tål diskmaskin och mikrovågsugn. Shoppa Djupa tallrikar och mer Tallrikar hos Royal Design.
 • Grand Cru Take Tallrik Ø26 cm 2-pack Dimgröm

  Grand Cru Take Tallrik Ø26 cm 2-pack Dimgröm
 • Royal Copenhagen Princess Tallrik Rimless 25 cm

  Royal Copenhagen Princess Tallrik Rimless 25 cm
  Storlek: 25 cm Huvudmaterial: Porslin Designad av: Royal Copenhagen Producerad sedan: 2019
 • Bubbles Tallrik 28 cm Cinnamon

  Bubbles Tallrik 28 cm Cinnamon
 • Gefle - Anglo Uppläggningsfat 3 st

  Gefle - Anglo Uppläggningsfat 3 st
  3 upplägningsfat ur serien Anglo från GEFLE. Åldersrelaterat slitage.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Kyoto ceramics Japansk Mattallrik Brown

  Kyoto ceramics Japansk Mattallrik Brown
 • Marimekko Alku tallrik, 20,5 cm

  Marimekko Alku tallrik, 20,5 cm
  Stengodstallrik i serien Oiva från Marimekko, dekorerad med det minimalistiska Alku-mönstret och en handmålad kant. Mönstrets namn, Alku, betyder början och symboliserar frön som så småningom blir till magnifika blommor. Tallrikens utsida har en rustik oglaserad yta, medan insidan har en klar glasyr. Tål diskmaskin, ugn, mikrovågsugn och frys.

Köpa fina tallrikar billigare online

Utbudet av tallrikar på nätbutiker är stort. Vissa butiker har fokuserat på att ha porslin från kända märken som Iittala, Marimekko och Rörstrand. Andra har lågpristallrikar du kan köpa i större partier och använda för vardagsbruk, t.ex. IKEA.

När vi är ute efter en specifik form på en tallrik eller ett speciellt märke är det tidsbesparande att handla online. Det är inte alltid lätt att veta vilka fysisk inredningsbutik som har just ett specifikt varumärke.

Är du ute efter exklusivt porslin ska du börja med att kika på de nischade inredningsbutikerna på nätet. Ett tips för dig som vill fynda märkesporslin är att kolla in de större e-handelssajterna som CDON, Zalando och Fyndiq. Där kan man ibland hitta kampanjer på porslin från t.ex. Rörstrand.

Är vintage din stil ska du hålla koll på auktionssajter, loppisar eller nätbutikerna som också har börjat köpa in och återsälja vissa produkter. Vi har skapat en speciell sida med vintage tallrikar för det.

För- och nackdelar med olika tallriksmaterial

Som vi nämnde tidigare är det absolut vanligast med tallrikar av porslin. Den uppenbara fördelen med det materialet är dess tålighet, något som gör att det helt dominerar utbudet av all typ av serveringskärl.

Genom att nämna nackdelar med porslin kanske du genast kan komma på vad som är plasttallrikens fördelar. Porslin och glas är tungt och därför går ju porslinstallrikar eller glastallrikar lätt sönder om man tappar de. En plasttallrik väger väldigt lite och kan tappas i golvet utan att gå i småbitar. Det är av den anledningen som barntallrikar är av plast eller melamin-tallrikar som hos Rice.

På skolor och förskolor har man länge använt plasttallrikarna av just ergonomiska skäl och för okrossbarhetens skull. På senare tid har det väckts en del oro kring plast innehållande bisfenol-A.

Nappflaskor, vattenflaskor och även plastserviser har visats kunna avge bisfenol till vätskan eller maten som serveras. I april 2012 beslutade regeringen att det är förbjudet att använda BPA i förpackningar till mat för barn under 3 år.

Engångstallrikar

Ett annat tallriksmaterial är papper. Det är när man vill undvika att stå och diska som papperstallrikarna dukas fram. Midsommarfesten, kräftkalaset och gårdsfester är tillfällen då det är praktiskt med den typen av engångstallrikar. På picknick är det också mycket som talar till papperstallrikens fördel jämfört med tunga porslinstallrikar.

Tallrikens färg och form påverkar smaken

Vi äter inte bara med munnen. Ögonen har en stor del i hur vi uppfattar smaken av den mat vi stoppar i oss. Matens utseende kanske är lätt att förstå att det påverkar vad vi tycker det smakar. Men det finns faktiskt andra saker som också visat sig påverka vad vi tycker är godast och hur mycket vi äter.

Det har gjorts flera beteendevetenskapliga studier på serveringens utformning och vår uppfattning av maten vi äter. Om man dukar med tunga bestick tycker vi att maten är lyxigare och godare. Om maten på tallriken är symmetriskt upplagd gillar vi den mer. En rund tallrik gör att en efterrätt smakar sötare än om den låg på en fyrkantig tallrik.

Vill du läsa mer om element som påverkar vår uppfattning av mat rekommenderar vi varmt Charles Spence bok ”The Perfect Meal”. Han beskriver hur saker som tallrikens färg, glasets form, rättens namn och vilken bakgrundsmusik som spelas påverkar vår matupplevelse. Att servera mat på en röd tallrik får oss att äta mindre. Rund mat smakar godare på en rektangulär tallrik. Ljusa maträtter blir godare om det serveras kontrastrikt som på en svart tallrik från Aida.

Tallrikshängare

En del tallrikar är för fina för att äta på. Antikt målat stengods som gått i arv flera generationer vill man inte riskera att förstöra genom att äta mat på. Den sorters tallrikar används istället som inredning och hängs på väggen.

För det ändamålet kan man antingen ha de lutande mot väggen ståendes på en tavelram, eller så köper man speciella tallrikshängare. En bra hängare har dold montering på baksidan av tallriken och där man kan justera passformen utifrån tallriksdiametern.

ilead