Remmare Vinglas

Remmare vinglas med sin pokalform och runda kupa på en stor, cylindrisk fot. Flera glasbruk har genom åren blåst denna typ av vinglas i klart eller färgat glas. Färgade remmarglas går vanligtvis i grön eller brun glasfärg.

Designen på remmare tillkom under 1300- och 1400-talet i Tyskland då man där tillverkade bägare på fot. De kallades då för noppebägare och hade små "noppor" på glasfoten. Den bubbliga formen på glasens fot finns kvar och du kan se den på flera av remmarna här nedanför.

Remmare gröna glas på fot

Vintage Remmare från Gullaskrufs Glasbruk

Tyska Remmare

Andra glasbruk som gjort remmare vinglas är Åseda Glasbruk på 1950-talet. En del vintageglas är också märkta med Royal Krona Sweden, som var ett samarbete mellan Målerås och Skrufs Glasbruk 1975. Välhållna glas från alla de här nedlagda glasbruken kan ha högt värde och en intressant historia.

Remmare glas med dekor vinranka

En retro dekor som finns på en del vintage remmare är vinranka. Dekoren kan antingen vara på glaskupolen eller precis i fästet mellan kupan och foten.

Vad dricker man i ett remmare glas?

Främst förknippas remmare glas med vitvin av sorten rhenvin från Tyskland. Vinet görs på druvor som odlas i området kring den tyska floden Rhen.