Ta bort stearin från glas

Stearin på glasburkar eller ljushållare kan tyckas svårt att bli av med, men det finns faktiskt flera effektiva metoder att välja mellan. Oavsett om du föredrar att lösa det med hjälp av värme, kyla eller en diskmaskin, finns det något som passar.

Lyktor av glas för stearinljus

Kom ihåg att ta hänsyn till hur känsligt ditt glasföremål är innan du påbörjar. Här är några toppstrategier för att avlägsna stearin från glas smidigt och enkelt.

4 sätt att avlägsna stearin på glasytor med

  • Utnyttja värme och vatten i diskmaskinen: Börja med att varsamt skrapa bort det stelnade stearinet med en träslev eller en plastkniv för att undvika att skrapa glaset. Placera därefter glasföremålet i diskmaskinen och låt maskinen sköta resten av arbetet.
  • Använd ugnsvärmen för att smälta stearinet: Värme är ett effektivt sätt att ta bort stearin från glas. Se dock till att glaset tål ugnens värme innan du startar. Ställ in ugnen på en låg temperatur, placera glasföremålet på en plåt täckt med bakplåtspapper eller tidningspapper, och låt stearinet rinna av ordentligt på pappret nedanför.
  • Prova frysmetoden: Kyla kan också vara ett effektivt verktyg för att avlägsna stearin från glas. Placera ditt glasföremål i frysen, eller utomhus om det är tillräckligt kallt, i ungefär en timme. Ta sedan ut det och skrapa bort stearinet med fingrarna eller ett icke-vass instrument. Var dock försiktig så att glaset inte skadas av för mycket kyla.
  • Skrubba med varmt vatten: Om ditt glasföremål tål lite tuffare behandling kan du prova att skrubba bort stearinet med varmt vatten. Låt först glaset vara under eller ligga i varmt vatten för att mjuka upp stearinet. Använd sedan en svamp för att skrubba bort det, och tillsätt lite diskmedel vid behov. Se till att stearinet inte rinner ner i avloppet och orsakar en blockering!