Glasburkar

Att förvara saker i glasburk är mer än bara praktiskt. Förvaringsburkar i klarglas kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj som får stå framme istället för undanstoppad i skafferiet. Häll över ris, pasta eller gryn från sina påsar i glasburken och ställ fram den synligt i köket på en hylla eller bänk.

Olika mat har olika färger och det kan du använda för att skapa fina dekorationsinslag i köket. I en glasburk kan havregrynen eller granolan få stå framme istället för att gömmas i skafferiet.

Förvaringsburkar i glas med och utan lock

Nu följer tips och rekommendationer på olika glasburkar med och utan lock. Det finns burkar med korklock, trälock eller lock av glas eller metall. Klicka på den burk du vill kika närmare på så kommer du direkt till återförsäljare online.

Populärt inom glasburkar

Fler tips på glasburkar

Hur och varför sterilisera glasburkar?

Om du ska förvara och konservera mat länge i en glasburk vill du se till att inte bakterier och mögel får fäste. Genom att sterilisera burken innan du häller maten i minskar du risken för det.

Alla glasburkar som du tänkt använda för din inläggning eller konservering ska du första diska rena. Därefter ställer du de i ugnen på 125 grader i 10 minuter, självklart då med locket öppet om det är av glas. Även lock av metall kan du sterilisera tillsammans med glasbehållarna.

Det är oerhört viktigt att du inte rör på insidan av glas eller lock när de väl bakats i ugnen. Fyll på din sylt eller gör din inläggning och sätt på locket direkt. Om du gör det medans både burk och sylt är varm blir det även en viss vakuumförpackning. Och det är viktigt att syre inte kommer åt din mat, så ett helt tätslutande lock är viktigt.

Vill du vara ännu mer säker på att hålla syre och ovälkomna gäster borta kan du lägga ett lager med skyddande paraffin ovanpå sylten.

ilead