Espressokoppar

Avnjut en god kopp espresso i någon av dessa fina espressokoppar i vår lista med espressomuggar från flera stora märken. Storleken på en kopp för espresso kan variera från cirka 8 cl upp till 14-15 cl så välj en så du får plats med en enkel, dubbel eller trippel. Vissa koppar har öra och andra säljs som espressomugg med tillhörande fat i trä eller porslin.

Populärt inom espressokoppar

Fler tips på espressokoppar

Espressokaffet och dess historia

Espresso görs genom att under högt tryck pressa hetvatten genom ett finmalet pulver av kaffebönor. Under processen extraheras både lösliga och olösliga ämnen ur kaffepulvret. De olösliga ämnena ger espresson dess krämliknande konsistens.

Här kan du se en video på hur det ser ut när man gör en espresso från kaffebönor i en halv-automatisk kaffemaskin för hemmabruk (Breville Barista Express).

Om du toppar din espresso med skummad mjölk kallas den för Latte Macciato.

Italienskt patent på espressomaskin från 1884

Något av en födelse för espresson kan nog Angelo Moriondos patent från 1884 på en ångdriven kaffemaskin vara. Den maskinen gjorde dock starkt kaffe i stora volymer och inte som dagens espressomaskiner som gör en kopp för en person.

I början på 1900-talet gjordes det flera förbättringar av Moriondos uppfinning. År 1905 grundades företaget La Pavoni. Verksamheten byggde på ett patent från 1901 av Luigi Bezzera. Nu började man tillverka kaffemaskiner industriellt för att sälja till caféer eller espresso bars.

Det faktum att det krävs särskild utrustning har gjort att espresson länge bara varit tillgänglig via caféer. Idag har tekniken gått framåt och vi kan köpa espressomaskiner för hemmabruk till överkomliga priser.

Espresso storlekar och längder

En espresso kan beskrivas med både storlek och längd. Det är en standardiserad terminologi bakom men det kan finnas lokala avvikelser. Om du besöker ett café i Italien och beställer en dubbel espresso är det inte säkert att du får samma som på ett svenskt fik.

Storlekar: Enkel - dubbel - trippel

Storleken på en espresso beskrivs med orden enkel, dubbel eller trippel. Vad det betyder är hur stor volym kaffe du får. En enkel espresso är 25 ml, dubbel 50 ml och en trippel 75 ml. För att göra en enkel krävs det kring 7 gram malet kaffe. För en dubbel eller trippel krävs det således 14 g respektive 21 g kaffepulver.

Längder på espressos

Längden på en espresso beskriver under hur lång tid extraktionen pågår. En kort espresso kallas för ristretto, en normal extraktion för normale och en längre extraktionsfas kallas för lungo. Den vanligaste espressolängden är ristretto, så om ingen frågar dig om vilken längd du vill är det mest troligt en sådan du får. Det finns även en superlång espresso. Den brukar kallas för caffé crema och är den mest krämiga varianten av espresso.