Kaffekoppar

Kaffekoppar finns att köpa i en mängd olika mönster och design. Det som gör det till en kopp att dricka hett kaffe ur är att koppen har ett lätt litet öra, ett handtag. Till skillnad från kaffemuggen som är grövre och kan vara helt utan handtag.

Här hittar du bilder och priser på massor av fina kaffekoppar & kaffemuggar, både med och utan fat. Klicka dig vidare på den blåa knappen om du vill läsa mer om en specifik kopp som du tycker ser fin ut.

Populärt inom kaffekoppar

 • Horwood Kaffekoppar i glas, 2 st

  Horwood Kaffekoppar i glas, 2 st
  Dessa två fina kaffekoppar i glas från Horwood är något för alla kaffeälskare. Glasens dubbelväggade konstruktion garanterar att kaffets temperatur hålls uppe och inte kyls ner av koppens yttre och svalare temperatur. Koppens utsida blir aldrig varm och förblir behaglig att hålla. Den smar
 • Filippa K Te- & kaffemugg Svart/deco 2-pack

  Filippa K Te- & kaffemugg Svart/deco 2-pack
 • Kaffemugg 33 cl med träfat vit blank

  Kaffemugg 33 cl med träfat vit blank
 • Filippa K Te- & kaffemugg Spets/svart 2-pack

  Filippa K Te- & kaffemugg Spets/svart 2-pack

Fler tips på kaffekoppar

 • Portmeirion Wrendale Mugg 31 Cl Cat And Mouse - Kaffekoppar Benporslin Vit

  Portmeirion Wrendale Mugg 31 Cl Cat And Mouse - Kaffekoppar Benporslin Vit
  Wrendale Mugg från Portmeirion. Den här underbara muggen med djurmotiv kommer från serien Wrendale som har designats av Hannah Dales. Hennes inspiration till muggarna kommer ifrån djuren hon ser på Lincolnshires landsbygd och deras fängslande personligheter. En perfekt present till djurälskaren! Är tillverkad i det slitstarka materialet benporslin, och tål både diskmaskin och mikrovågsugn. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Hay Borosilicate Kopp 2-pack Rosa - Kaffekoppar Borosilikatglas Rosa - 541002

  Hay Borosilicate Kopp 2-pack Rosa - Kaffekoppar Borosilikatglas Rosa - 541002
  Borosilicate kopp från Hay med en färgglad design i borosilikatglas med ett handtag på sidan för bästa komfort. En perfekt detalj för det dukade bordet. Bra att veta om Borosilicate kopp - Färgglad design.- Gjord av borosilikatglas.- Förpackningsantal: 2- Höjd: 65 mm.- Diameter: 80 mm. Vi har valt ut Rosa Kaffekoppar i Borosilikatglas från HAY med stor omsorg.
 • Aida Groovy Mugg 30 Cl - Kaffekoppar Stengods Vit

  Aida Groovy Mugg 30 Cl - Kaffekoppar Stengods Vit
  Den här muggen från Aida tillhör serien Groovy, som kännetecknas av sin enkla, räfflade dekor som skapar en effektfull look. Med denna muggen på bordet får du en modern och feminin känsla på din dukning. Är tillverkad i stengods och tål både diskmaskin och mikrovågsugn. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • HAY Paquet kaffekopp, 3-pack, blå

  HAY Paquet kaffekopp, 3-pack, blå
  Set om tre snygga take away-muggar med lock från danska HAY. Perfekt om du gärna dricker kaffe i bilen på väg till jobbet, att ta med på promenaden eller om du hellre vill ha din egen kopp med dig till ditt bästa kaffeställe. Muggarna ingår i serien Paquet, en serie hållbara plastföremål
 • Mateus Basic Mugg 60 Cl Orange - Kaffekoppar Keramik Orange - DOR711

  Mateus Basic Mugg 60 Cl Orange - Kaffekoppar Keramik Orange - DOR711
  Kaffemuggen Basic från Mateus är tillverkad av keramik och handmålad i Portugal. Den organiska och böljande formen ger muggen en behaglig känsla, och den passar såväl till frukosten som en finare middag. Eftersom produkten är målad för hand kom variationer i utseendet förekomma, vilket gör varje mugg unik. Vi har valt ut Orange Kaffekoppar i Keramik från Mateus med stor omsorg.
 • Hay Borosilicate Mugg 2-pack Rosa - Kaffekoppar Borosilikatglas Rosa - 541006

  Hay Borosilicate Mugg 2-pack Rosa - Kaffekoppar Borosilikatglas Rosa - 541006
  Borosilicate mugg från Hay med en färgglad design i borosilikatglas med ett handtag på sidan för bästa komfort. En perfekt detalj för det dukade bordet. Bra att veta om Borosilicate mugg - Färgglad design.- Gjord av borosilikatglas.- Förpackningsantal: 2- Höjd: 85 mm.- Diameter: 80 mm. Vi har valt ut Rosa Kaffekoppar i Borosilikatglas från HAY med stor omsorg.
 • For Me Fat till Kaffekopp 14cm

  For Me Fat till Kaffekopp 14cm
 • Höganäs Keramik Kaffemugg 33 cl med träfat frost matt

  Höganäs Keramik Kaffemugg 33 cl med träfat frost matt
 • Berså Kaffekopp rak vid

  Berså Kaffekopp rak vid
 • Villeroy & Boch Artesano Original Kaffekopp Med Fat - Kaffekoppar Porslin Vit

  Villeroy & Boch Artesano Original Kaffekopp Med Fat - Kaffekoppar Porslin Vit
  Kaffekopp med fat från Villeroy & Boch. Det här är en vit kaffekopp med tillhörande fat från serien Artesano Original som kännetecknas av den stilrena designen. Det är kombinationen av bra hantverk och högkvalitativt premiumporslin som gör att setet är perfekt för dagligt användande. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Spode Blue Room Mugg Blue Rose 250 Ml - Kaffekoppar Mix

  Spode Blue Room Mugg Blue Rose 250 Ml - Kaffekoppar Mix
  Tål Diskmaskin, Ugn, Mikrovågsugn och Frys. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Höganäs Kaffemugg Med Träfat 33 Cl Matt - Kaffekoppar Stengods Grå

  Höganäs Kaffemugg Med Träfat 33 Cl Matt - Kaffekoppar Stengods Grå
  Kaffemugg med träfat från Höganäs. Det här är en kaffemugg med mjuka former och ett generöst handtag som har designats av formgruppen Front. Det ingår ett fat i trä som fungerar antingen som lock eller underlägg – ett perfekt att slippa kaffefläckar på underlaget eller för att hålla drycken varm. Kaffemuggen är tillverkad av svenskt stengods i högsta kvalitet, och tål både diskmaskin och mikrovågsugn.Obs! Träfatet kan inte diskas i maskin. Torka av med en trasa och oljas in då och då. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Swedish Grace kaffekopp 16 cl snö

  Swedish Grace kaffekopp 16 cl snö
 • Iittala Taika Mugg 40 Cl Vit - Kaffekoppar Porslin Vit - 1012450

  Iittala Taika Mugg 40 Cl Vit - Kaffekoppar Porslin Vit - 1012450
  Taika Mugg 40 cl, Vit från Iittala. Vi har valt ut Vit Kaffekoppar i Porslin från Iittala med stor omsorg.
 • Arabia Mainio Mugg 30 Cl Ruudukko - Kaffekoppar Porslin Svart

  Arabia Mainio Mugg 30 Cl Ruudukko - Kaffekoppar Porslin Svart
  Muggen från Arabia har enkel design i porslin med randigt, prickigt mönster perfekt för både varma och kalla drycker. Den har högkvalitativt material för vardaglig användning. Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Välj mellan olika storlekar. Om muggen från Arabia- Enkel design.- Grafiskt mönster.- Tillverkad av porslin.- Från serien Mainio.- Finns även som tallrik.- Muggen kommer i olika storlekar.- Kapacitet: 30 cl.- Både för varma och kalla drycker.- Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Skötselråd för muggen- Ugn-, micro-, frys- och diskmaskinssäker. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Lantliv Kaffemugg Grafit

  Lantliv Kaffemugg Grafit
 • Villeroy & Boch Petite Fleur Mugg 0,30l - Kaffekoppar Porslin Vit

  Villeroy & Boch Petite Fleur Mugg 0,30l - Kaffekoppar Porslin Vit
  Petite Fleur från Villeroy & Boch passar utmärkt till fikastunden! Kopparna är tillverkad i premiumporslin av finaste kvalitet, precis som övrigt porslin från Villeroy & Boch. Den har en klassisk form och ett vackert blommönster som ger den en fräsch och somrig look. Matcha gärna med övriga delar från Petite Fleur. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Kaffekopp med fat - Vit/Prickig

  Kaffekopp med fat - Vit/Prickig
 • kaffemugg, filippa K 2-pack, 31 cl

  kaffemugg, filippa K 2-pack, 31 cl
  Muggar i 2-pack från serien Filippa K.Sedan 2003 har Rörstrand haft ett inspirerande samarbete med Filippa K, ett av Sveriges mest framgångsrika modevarumärken. Vårt gemensamma intresse för design väcktes av en nyfikenhet på hur känslan av textil kunde överföras på porslin, vilket resulterade i den första Filippa K-muggen. Kollektionen rymmer idag även skålar och assietter i tidsenliga grafiska mönster. Årets mönster säljs exklusivt för säsongen och blir eftertraktade samlarexemplar, gärna kombinerat med äldre utgåvor efter tycke och smak.
 • Picknick kaffekopp 4-pack, vit

  Picknick kaffekopp 4-pack, vit
  En bra kaffemugg gör fikan ännu bättre - det vet vi redan. Den här härliga kaffemuggen är tillverkad i akrylplast i en lyxig och krispig äggskalsvit färg med vackert kristallmönster. En mugg som förgyller din kaffestund och som håller i längden. Kaffemuggen finns även i klar plast. Levereras i 4-pack
 • Marimekko Karhuemo Mugg 25 Cl - Kaffekoppar Stengods Svart

  Marimekko Karhuemo Mugg 25 Cl - Kaffekoppar Stengods Svart
  Muggen från Marimekko har en klassisk design i stengods med ett vackert björnmotiv och ett handtag på sidan. En perfekt detalj som tar in naturen i ditt hem. Formgiven av Aino-Maija Metsola. Om muggen från Marimekko- Klassisk design.- Stengods.- Vackert björnmotiv.- Handtag på sidan.- Muggen passar bra i köket.- Bredd: 80 mm.- Höjd: 95 mm. Skötselråd för muggen- Frystålig.- Tål mikrovågsugn.- Tål diskmaskin. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Rörstrand Ostindia Mugg 30 Cl 2-pack - Kaffekoppar Porslin Vit - 1011708

  Rörstrand Ostindia Mugg 30 Cl 2-pack - Kaffekoppar Porslin Vit - 1011708
  Ostindia mugg från Rörstrand, formgiven av Anna Lerinder. Ostindia porslin är en riktigt klassiker och ett samlarföremål som formgavs redan för 80 år sedan. Serien är från början formgiven av Emmy och Knut Almström men har tagits i nyproduktion av Rörstrand. Inspirationen kommer från svensk kultur och natur. Servisen är i vitt porslin och har små blå löv och blommor. Vi har valt ut Vit Kaffekoppar i Porslin från Rörstrand med stor omsorg.
 • Corona kaffekopp 15 cl

  Corona kaffekopp 15 cl
 • Stelton Foster Espressomugg 4 Cl 2-pack - Kaffekoppar Porslin Vit

  Stelton Foster Espressomugg 4 Cl 2-pack - Kaffekoppar Porslin Vit
  2-pack med espressomuggar som tillhör serien Foster från Stelton. Serien är namngiven efter sin designer – Norman Foster, och han har förenat enkel skulptural form med mjuka linjer. Serien innehåller allt ifrån vinkaraffer till skålar, och passar till alla typer av miljöer och sammanhang. Tillverkad i porslin. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Marimekko OIVA kaffekopp 2 dl, siirtolapuutarha, vit/svart

  Marimekko OIVA kaffekopp 2 dl, siirtolapuutarha, vit/svart
  Stilren och modern kopp med handtag som passar perfekt till kaffe, te eller kakao. Sami Ruotsalainen har skapat en tidlös och rymlig design som fungerar till både vardag och fest. Koppen är tillverkad i stengods och finns i olika färger, så du kan välja det som passar dig och ditt hem bäst.Ka
 • Coffee & More Kaffemugg 25 cl Grön

  Coffee & More Kaffemugg 25 cl Grön
 • Blomus - Mugg med handtag, 250 ml, SABLO

  Blomus - Mugg med handtag, 250 ml, SABLO
  SABLO är en ny servis från Blomus, tillverkad i stengods formad i extremt höga temperaturer. Det ger servisen en hög hållbarhet och en lätt grovhet, i kombination med mjuka former och rundade kanter. Servisen är delvis glaserad och designen påminner om vatten som flödar över sand. Frederike Martens står för designen, som syftar till att uppmuntra till mänsklig interaktion och samtal. Inspirationen har hon hämtat från naturliga material så som sand, lera och vatten. Mugg med handtag, Mått: H 10 cm, L 12 cm, O 8 cm. V 250 ml. Färg/Material: Stengods SABLO Servis är diskmaskinsäker och går att använda i mikrovågsugn.
 • Kaffekopp Nordic Sand 25 cl

  Kaffekopp Nordic Sand 25 cl
 • Mateus Lace Mugg 30 Cl Ocean - Kaffekoppar Keramik Ocean - ESPOC116AR

  Mateus Lace Mugg 30 Cl Ocean - Kaffekoppar Keramik Ocean - ESPOC116AR
  Den här muggen tillhör serien Lace från Mateus, och kännetecknas av ett vackert blomsterliknande mönster. Här möter svensk design gediget hantverk från Portugal. Muggen är tillverkad för hand i keramik och det kan därför förekomma skiftningar i färgen, vilket gör varje exemplar unikt. Tål diskmaskin. Vi har valt ut Ocean Kaffekoppar i Keramik från Mateus med stor omsorg.
 • Kähler Hammershøi Termokopp 20 Cl - Kaffekoppar Keramik Vit

  Kähler Hammershøi Termokopp 20 Cl - Kaffekoppar Keramik Vit
  Hammershøi Termokopp från Kähler, med design av Hans-Christian Bauer. Hammershøi är Kählers servis för avslappnad vardagstrivsel och festliga tillfällen. Denna vackra kopp är multifunktionell och kan användas till lite av varje. Naturligtvis kan du njuta av ditt kaffe eller te i den eleganta koppen, men du kan också använda den som en skål för bär eller godis. Finns i flera färger. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Iittala Origo Mugg 40 Cl - Kaffekoppar Porslin Orange - 1006323

  Iittala Origo Mugg 40 Cl - Kaffekoppar Porslin Orange - 1006323
  Origo Mugg 40 cl från Iittala. Vi har valt ut Orange Kaffekoppar i Porslin från Iittala med stor omsorg.
 • Byon Noor Kopp Grön - Kaffekoppar Keramik Grön - 750-012gr

  Byon Noor Kopp Grön - Kaffekoppar Keramik Grön - 750-012gr
  Modern kaffekopp med färgad handtag från ByOn. Kommer i tre olika färger. Vi har valt ut Grön Kaffekoppar i Keramik från ByON med stor omsorg.
 • Kähler Hammershøi Easter Mugg 33 Cl - Kaffekoppar Porslin Vit - 693242

  Kähler Hammershøi Easter Mugg 33 Cl - Kaffekoppar Porslin Vit - 693242
  Hammershøi Easter Mugg, 33 cl från Kähler. Vi har valt ut Vit Kaffekoppar i Porslin från Kähler med stor omsorg.
 • Royal Copenhagen Black Fluted Mega Termomugg 29 Cl - Kaffekoppar Porslin Vit

  Royal Copenhagen Black Fluted Mega Termomugg 29 Cl - Kaffekoppar Porslin Vit
  Black Fluted Mega termomugg från Royal Copenhagen, formgiven av Karen Kjældgård-Larsen. Black Fluted Mega är en serie med vackert och välbekant porslin. Det räfflade mönstret är målat för hand och skapar en vacker effekt på porslinet. Black Fluted Mega har åtta olika mönster. Denna eleganta mugg smyckar dukningen och köket på ett vackert sätt Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Nordal - PORCA mug, olive green

  Nordal - PORCA mug, olive green
  A pretty mug in glazed porcelain. Dishwasher and micowave safe. A part of a series.
 • Kaffeset - Kaffekopp och sked x 2

  Kaffeset - Kaffekopp och sked x 2
  Bjud någon du gillar på en lyxig fika! SENSO kaffeset består av två stycken stilrena och värmebeständiga kaffekoppar av glas, samt två stycken kaffeskedar. Leonardo har i över 100 år skapat unika hantverk i glas där mänsklig gemenskap stå
 • Iittala Taika Mugg 40 Cl 2-pack - Kaffekoppar Porslin Vit

  Iittala Taika Mugg 40 Cl 2-pack - Kaffekoppar Porslin Vit
  Dessa två vackra muggar tillhör serien Taika från Iittala. Muggarna har ett magiskt mönster med fina detaljer skapade av designern Klaus Haapaniemi. Passar perfekt att duka med både till vardags och till fest. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Byon Jade Mugg Med Fat 17x7 Cm Grön / Brun - Kaffekoppar Porslin Grön - 286-158gr

  Byon Jade Mugg Med Fat 17x7 Cm Grön / Brun - Kaffekoppar Porslin Grön - 286-158gr
  Jade mugg och assiett från By On med rustikt uttryck. För den som vill lyxa till sina te- och kaffebjudningar är Jade ett lyxigt alternativ till den gamla tråkiga servisen. Jade-serien består av muggar och skålar i vackert färgat porslin som blir en härlig färgklick på det dukade bordet. Jade görs för hand vilket innebär att varje mugg blir unik och att färgvariationer förekommer. Muggen och assietten kommer i flera utföranden, välj en kulör som passar dig och ditt hem bäst. Vi har valt ut Grön Kaffekoppar i Porslin från ByON med stor omsorg.
 • Ernst Citat Mugg "Tid" - Kaffekoppar Porslin Vit

  Ernst Citat Mugg
  Mugg från Ernst Kirchsteiger med citatet "Man kan fråga sig vad vi spar all tid till". Förgyll din morgon med en kopp kaffe som gör dig glad. Muggarna är ej stapelbara. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Lexington Earthenware Mugg - Kaffekoppar Lergods Beige

  Lexington Earthenware Mugg - Kaffekoppar Lergods Beige
  Earthenware Mugg från Lexington. En enkel och stilren mugg i lergods med en stjärna i mitten. Den är handgjord och handmålad, vilket gör att varje mugg unik. Den är smidig att använda då den kan diskas i diskmaskin och användas i mikrovågsugn. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Denby Studio Räfflad Mugg 2-pack /vit - Kaffekoppar Stengods Grå

  Denby Studio Räfflad Mugg 2-pack /vit - Kaffekoppar Stengods Grå
  Studio Räfflad Mugg 2-pack, Grå/vit från Denby. Kaffekoppar Grå Stengods. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Höganäs kaffemugg med träfat 33 cl

  Höganäs kaffemugg med träfat 33 cl
  Stilren kaffemugg med tillhörande fat i trä.
 • 70s Ceramics Kaffemugg Comet

  70s Ceramics Kaffemugg Comet
 • Hay Pirouette Kopp & Fat 15 Cl - Kaffekoppar Glas Transparent - 508005

  Hay Pirouette Kopp & Fat 15 Cl - Kaffekoppar Glas Transparent - 508005
  Koppen Pirouette från Hay är tillverkad i klart glas som har formats i ett vackert, böljande mönster. Den stilrena och unika designen höjer din dukning till nästa nivå, oavsett om det är till vardags eller fest. Det lilla handtaget på sidan av koppen gör den är idealisk för varm dryck, såsom te och kaffe. Egenskaper: Fat ingår Tillverkad i glas Rymmer 15 cl Vi har valt ut Transparent Kaffekoppar i Glas från HAY med stor omsorg.
 • Koziol Carryall Minimugg Jessi 2-pack - Kaffekoppar Vit

  Koziol Carryall Minimugg Jessi 2-pack - Kaffekoppar Vit
  Carryall Minimugg Jessi 2-pack, Vit från Koziol. Kaffekoppar Vit . Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Rörstrand Swedish Grace Mugg 50 Cl - Kaffekoppar Porslin Äng

  Rörstrand Swedish Grace Mugg 50 Cl - Kaffekoppar Porslin Äng
  Muggen från Rörstrand har elegant, tidlös look i porslin med bekvämt handtag perfekt för både varma och kalla drycker. Den har högkvalitativt material för vardaglig användning. Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination. Välj mellan olika färger. Tillverkad i Indien. Formgivning av Adelborg/Törnell/Barolo. Om muggen från Rörstrand- Från serien Swedish Grace.- Finns även som tallrik.- Muggen kommer i olika storlekar.- Muggen kommer i olika färger.- Ugnsfast upp till 250 °C.- Tillverkad i Indien.- Kapacitet: 50.0 cl. Skötselråd för muggen- Mixa och matcha med andra delar ur serien för att skapa en vacker kombination.- Frystålig.- Tål mikrovågsugn.- Tål diskmaskin. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Muurla mugg 25 Cl Pippi För Idag - Kaffekoppar Emalj Multi

  Muurla mugg 25 Cl Pippi För Idag - Kaffekoppar Emalj Multi
  Emaljmugg 25 Cl, Pippi För Idag från Muurla. Kaffekoppar Multi Emalj. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.
 • Lantliv Kaffemugg Vit

  Lantliv Kaffemugg Vit
 • Loveramics Egg Flat White kaffekopp 150 ml., 6 st., Taupe

  Loveramics Egg Flat White kaffekopp 150 ml., 6 st., Taupe
  Klassiken Flat White är en favorit hos många kaffedrickare och den ska därför naturligtvis ha sin egen kopp. Den här koppen från Loveramics tidlös Egg-kollektion är framställd av porslin som bränns vid 1300°C för att bli starkt, färgrikt och blankt. Koppen har en bred öppning som ger
 • Kaffekopp Nordic Sea 25 cl

  Kaffekopp Nordic Sea 25 cl
 • Villeroy & Boch Old Luxembourg Frukostkopp 35 Cl - Kaffekoppar Porslin Vit

  Villeroy & Boch Old Luxembourg Frukostkopp 35 Cl - Kaffekoppar Porslin Vit
  Serien Old Luxembourg är Villeroy & Bochs mest hållbara serie över tid. Tidlöst vitt porslin med mörkblå blommönster som är ett av de mest samlade mönstrena världen över. Old Luxembourg tillverkas i premiumporslin och är både diskmaskin- och mikrosäkert. Praktiskt och elegant!Till Old Luxembourg Frukostkopp hör även ett fat som går att köpa separat. Shoppa Kaffekoppar och mer Muggar & Koppar hos Royal Design.

Snygga kaffekoppar med fat

En kaffekopp med kaffebönor

Det finns några väsentliga skillnader mellan kaffemuggar och kaffekoppar. Förutom att volymen i en kaffekopp är betydligt mindre är det vanligt att man också har fat till kaffekoppen. Det är inte så ofta man idag dricker kaffe ur kopp. Det är nästan bara på finare middagar och andra festliga tillställningar som snygga kaffekoppar med fat dukas fram. Det är väl så att kaffekoppen och fatet har en något högre status än kaffemuggen och därav dess sparsamma användning.

Vad menas med en slät kopp kaffe?

Ett uttryck som man kan höra i samband med servering av kaffe är en slät kopp kaffe. Men vad betyder det egentligen?

Uttrycket finns upptaget i Svenska Akademiens ordbok och där definieras det som en kopp kaffe som man dricker utan att äta något till. Många menar också att man inte heller har mjölk eller socker i en slätkopp. Det är alltså samma som uttrycket att man dricker en svart kopp kaffe och inte heller äter något dopp eller tilltugg vid sidan om.

Hur mycket koffein innehåller en kaffekopp?

En anledning till varför vi dricker så mycket kaffe är för att det innehåller koffein. Ämnet bidrar till att öka vakenheten, eller sänka tröttheten beroende på hur man ser det. Man känner sig i alla fall piggare efter en kaffekopp.

Koffeinet är beroendeframkallande vilket gör att vi gärna vill ha en eller par koppar kaffe varje dag. Om vi inte får det blir kaffesuget starkt. En del kan uppleva darrningar och får huvudvärk.

Hur hög koffeinhalt en kopp kaffe har beror till att börja med på kaffebönan. Olika bönor har olika mängd koffein. Arabica bönor har ca 1% per torrvikt och Robusta har 2%. Doseringen av bönor i förhållande till vatten blir också en faktor att räkna med. Men mellan tummen och pekfingret kan man säga att en kopp kaffe på 1,25 dl innehåller ca 100 mg koffein.

Populära märken på kaffekoppar

Bland de svenska märken som tillverkar porslin är kaffekoppar från Rörstrand och Gustavsberg väldigt populära. Deras design är stilren och ofta ganska naken. De gör mycket i vad som kallas för skandinavisk design.

Porslinsserien Mon Amie från Rörstrand är formgiven av Marianne Westman och lanserades 1952. När Marianne fyllde 80 år 2008 återlanserades servisen med tillägg av några nya former.

Personlig kopp med tryck och text

Om man vill ha en personlig kaffekopp som säger något finns det koppar med tryck och text på. Det finns både såna som är färdiga och de där du själv får sätta din prägel på koppen. Du kan då skicka in en bild och få den tryckt runt koppens kropp.

Det är vanligt att man ger bort såna här specialgjorda kaffekoppar med text på till någon i present. Texten kanske betyder något särskilt och varje gång han eller hon ska dricka kaffe får texten fylla sitt syfte.

Kaffemuggar man inte bränner sig på

Ett praktiskt problem med kaffemuggar kan vara att det kokheta kaffet avger all sin värme till muggen så att den blir omöjlig att hålla i utan att bränna sig. Det är inte en bra kaffemugg om man måste vänta tills muggen svalnat för att kunna dricka sitt kaffe. Följden blir att även kaffet har svalnat och ljummet kaffe är ingen höjdare.

För att man inte ska bränna sig på muggen är det bra om porslinet har dubbla väggar eller att muggen är försett med öra att hålla i.

ileadilead