Blåvitt porslin

En blåvit porslinstallrik, skål eller mugg bär på en speciell känsla och just denna färgkombination har en stark tradition. Blåvitt porslin har tillverkats under många historiska epoker som kinesiska Ming-dynastin, i mellanöstern, Japan men också kopierats i flera Europeiska länder under 1600-1700 talen.

Den blå färgen i mönstret kommer traditionellt från blått pigment i koboltoxid. Motiven målades ursprungligen för hand men idag görs mycket genom snabbare tryckmetoder istället.

Varumärken med blåvita motiv på porslinet

Många av de nordiska, svenska och europeiska porslinstillverkarna har serier i blåvitt. Vi behöver ju inte gå längre än till svenska Rörstrand där vi hittar till exempel Mon Amie och Ostindia porslinsserviser. Utanför Sverige hittar vi danska Blue Fluted serien från Royal Copenhagen och Blue Willow porslin från Churchill.

Blåvita skålar

I de här härliga blåvita skålarna i porslin kan man servera goda saker.

 • Rörstrand - Mon Amie Skål 2,4 L

  Rörstrand - Mon Amie Skål 2,4 L
  Stor skål ur den klassiska serien Mon Amie från Rörstrand. Skålen med sitt blåa mönster blir ett vackert inslag till dukningen och passar perfekt att servera sallad, jordgubbar eller frukt i. En regnig midsommarafton i slutet av 1940-talet satt formgivaren Marianne Westman och avbildade en vit blomma, en skvattram. Skissen blev, efter avslutad examen på Konstfack, rivstarten på en osannolik designkarriär. Vid lanseringen 1952 hade servisen döpts till Mon Amie och blommorna fått sin koboltblåa färg. Som en hyllning på Marianne Westmans 80-årsdag 2008, relanserades servisen med uppdaterade former. Mon Amie är paradexemplet på vad vi själva brukar kalla en Rörstrandklassiker.
 • Royal Copenhagen - Blue Fluted Plain Skål 21 cm 1,8 L

  Royal Copenhagen - Blue Fluted Plain Skål 21 cm 1,8 L
  Blue Fluted Plain fängslar med sin klassiska mångsidighet. Den graciösa dekoren betonar den delikata formen och hantverksskickligheten som ligger bakom varje del. Blue Fluted Plain är en tidlös servis för daglig användning samt ett elegant komplement till varje middagsbord.
 • Spode - Blue Italian Frukostskål 16 cm

  Spode - Blue Italian Frukostskål 16 cm
  Denna skål kan du använda för frukostflingorna, desserten eller servering av snacks. Spodes eleganta blåvita kollektion Blue Italian lanserades 1816 och har tillverkats ända sedan dess. De utsökta detaljerna i mönstret är inspirerade från den äldre Italienska landsbygden och har med tiden kommit att bli en designklassiker.
 • Mon Amie serveringsskål 2,4 L

  Mon Amie serveringsskål 2,4 L
 • Rörstrand - Mon Amie Skål 30 cl

  Rörstrand - Mon Amie Skål 30 cl
  Liten skål i serien Mon Amie från Rörstrand. Skålen blir ett vackert inslag till dukningen och passar lika bra till frukostflingorna som till desserten. En regnig midsommarafton i slutet av 1940-talet satt formgivaren Marianne Westman och avbildade en vit blomma, en skvattram. Skissen blev, efter avslutad examen på Konstfack, rivstarten på en osannolik designkarriär. Vid lanseringen 1952 hade servisen döpts till Mon Amie och blommorna fått sin koboltblåa färg. Som en hyllning på Marianne Westmans 80-årsdag 2008, relanserades servisen med uppdaterade former. Mon Amie är paradexemplet på vad vi själva brukar kalla en Rörstrandklassiker.
 • Mon Amie Skål 30 cl

  Mon Amie Skål 30 cl
 • Rörstrand - Mon Amie Skål 30 cl 2-pack

  Rörstrand - Mon Amie Skål 30 cl 2-pack
  Set med två små skålar i serien Mon Amie från Rörstrand. Skålarna blir ett vackert inslag till dukningen och passar lika bra till frukostflingorna som till desserten. En regnig midsommarafton i slutet av 1940-talet satt formgivaren Marianne Westman och avbildade en vit blomma, en skvattram. Skissen blev, efter avslutad examen på Konstfack, rivstarten på en osannolik designkarriär. Vid lanseringen 1952 hade servisen döpts till Mon Amie och blommorna fått sin koboltblåa färg. Som en hyllning på Marianne Westmans 80-årsdag 2008, relanserades servisen med uppdaterade former. Mon Amie är paradexemplet på vad vi själva brukar kalla en Rörstrandklassiker.
 • Royal Doulton - Pacific Skål 15 cm Splash

  Royal Doulton - Pacific Skål 15 cm Splash
  Pacific skål från den anrika brittiska tillverkaren Royal Doulton. Det blåvita mönstret är inspirerat av livet vid havet och du hittar serien exklusivt hos oss. Blanda gärna med de andra mönstren i serien för att skapa en levande känsla.

Blåvita muggar och koppar

De här blåvita muggarna i porslin kan fyllas med kaffe, te, varm choklad eller något annat gott.

Blåvita tallrikar och assietter

Kombinationen av blått och vitt på tallrikarna gör att maten känns extra fräsch och god. Här är ett urval av blåvita tallriksserier från kända tillverkare av porslin.