Så diskar du vinglas för hand

Vinglas måste oftast diskas för hand även om det är lockande att trycka in de i diskmaskinen. Problemen med maskindisk av vinglasen är dock alldeles för många för att det ska vara ett bra alternativ.

För det första är de allra flesta vinglas så pass höga att de inte går att ställa i glashyllan i maskinen. Man kan ställa de på lägsta nivån men där är risken för stor att glasen går sönder. De kan tippa och ramla mot andra glas eller porslin. Det är också vanligt att det bildas repor när de står för tätt. Har man finare glas som kostar en slant vill man helst undvika det.

Av dessa skäl är en traditionell handdisk att föredra och det behöver inte vara så svårt och krångligt. Här får du konkreta tips på hur du handdiskar dina vinglas på bästa sätt.

Det behöver du för handdisk av vinglasen

Det här behöver du för att kunna genomföra en bra handdisk:

- tillgång till varmt och kallt vatten
- handdiskmedel
- gummihandskar
- diskborste
- trasa för glas, gärna av mikrofiber
- linneduk
- hushållspapper

Börja med att leta efter avtryck på kanten. Om någon haft läppstift eller cerat på läpparna fastnar det lätt på glaset och ligger som en fet hinna. Använd hushållspapper för att torka bort fläckarna.

Diska därefter glaset med varmt vatten, en liten mängd diskmedel och en diskborste. Har du tunna vinglas bör du vara extra försiktig med hur du arbetar med din diskborste. Det är lätt att spräcka glaset om man lägger an för mycket tryck.

Fettfläckar eller fingeravtryck löses lättare upp ju varmare vattnet är. Av den anledningen bör du använda gummihandskar så att du kan ha tillräckligt varmt vatten utan att behöva bränna dig.

Skölj sen glaset med kallt vatten och låt det lufttorka en stund, gärna uppåner på en linneduk. Om man försöker torka glaset direkt med en diskhandduk är det lätt att ludd fastnar. När det torkat helt kan du polera bort märken från vattendroppar som dunstat in. Polera med en duk av mikrofiber tills glaset är skinande rent!

Om du har målade vinglas, låt de inte ligga ner i varmt vatten för länge. Det kan lösa upp färgen.