Alvar Aalto

Alvar Aalto

En av Finlands mest kända formgivare är Alvar Aalto som bröt ny mark inom arkitektur. Störst avtryck har han gjort som byggnadsarkitekt och har varit mannen bakom många finska byggnader som till exempel Finlandiahuset.

Den som fascineras över Alvars verk kan besöka ett museum inrymt i en byggnad som han också ritat i finska Jyväskylä. Alla livsverk som Alvar ligger bakom värnas idag av Alvar Aalto-stiftelsen, som äger originalritningar och upphovsrätter.

Men låt oss nu koncentrera oss på att se närmare på vilka glas och porslin som Alvar Aalto ligger bakom. Det är främst åt Iittala som Alvar formgivit och en serie som är i produktion ännu är den böljande vasen. Den är lite av en ikonisk sammanfattning av Alvar Aaltos livsverk och den kallas ibland för Savoy-vasen.

Savoy vas

Designen till vasen gjorde Alvar redan 1936 och efterföljande år presenterades den på världsutställningen i Paris.

 • Iittala Aalto Vas 251 mm Mossgrön

  Iittala Aalto Vas 251 mm Mossgrön
  Klassisk vas från Iittala designad av Alvar Aalto. 1936 skapade Alvar sin glasserie och har sedan dess varit den mest ikoniska serien i Iittalas sortiment. Vaserna från denna serie är munblåsta i Finland och finns i olika färger och storlekar.  Kan ej diskas i maskin.  
 • Iittala Alvar Aalto Collection Vas Gåvoset 160+95mm Klar

  Iittala Alvar Aalto Collection Vas Gåvoset 160+95mm Klar
  Två vackra glasvaser i ett gåvoset från serien Alvar Aalto Collection. En stor och en liten vas som passar perfekt att ge bort i present eller som gåva till sig själv. Designades av Alvaro Aalto 1936 till en världsutställning i Paris som skulle äga rum ett år senare. Vasernas form och stil
 • Iittala Alvar Aalto Collection Vas 251 mm Vit

  Iittala Alvar Aalto Collection Vas 251 mm Vit
  En glasvas från serien Alvar Aalto Collection. Vasen designades för första gången 1936 av Alvar Aalto som var en skicklig glasblåsare från Finland. Idag är det sju stycken av Skandinaviens skickligaste glasblåsare som håller tillverkningen av denna underbara vas vid liv. Ett hantverk s
 • Iittala Aalto Vas 220 mm Mossgrön

  Iittala Aalto Vas 220 mm Mossgrön
  En stämningsfullt grön vas från finska Iittalas klassiska serie Aalto. Vasen är precis som alla andra glaskreationer i serien, gjorda i Iittalas unika glasfabrik i Finland. Serien uppkom 1936 när designern Alvar Aalto lanserade den första vasen tillsammans med Iittala.  Specifikation

Fler glasvaser av Alvar Aalto

 • Iittala Alvar Aalto Collection Vas Blomma Klar4-delar

  Iittala Alvar Aalto Collection Vas Blomma Klar4-delar
  En glasvas formad som en blomma i fyra delar från den otroligt vackra serien Alvar Aalto Collection. Vasen designades av Alvaro Aalto 1936 till en världsutställning i Paris som skulle äga rum ett år senare. Vasernas form och stil har sedan dess varit en ikon i den skandinaviska glasblåsningsko

Alvar Aalto ljuslyktor

Ljuslyktorna påminner en del om vasen med sina böljande former. De finns att köpa i många olika färger från grå, pomerans och klarglas.

 • Iittala Alvar Aalto Ljuslykta 6 Cm Linne - Ljuslyktor Glas Linne - 1051194

  Iittala Alvar Aalto Ljuslykta 6 Cm Linne - Ljuslyktor Glas Linne - 1051194
  Alvar Aalto Ljuslykta 6 cm, Linne från Iittala. Vi har valt ut Linne Ljuslyktor i Glas från Iittala med stor omsorg.
 • Iittala Alvara Aalto Collection Återvunnet glas Ljuslykta 6 cm.

  Iittala Alvara Aalto Collection Återvunnet glas Ljuslykta 6 cm.
  Alvar Aalto ljuslykta från Iittala har en elegant och harmonisk design som garanterat kommer att sprida glädje och ro till hemmet. Alvar Aalto är en serie med ett mjukt utseende av designpionjären med samma namn, som har blivit ganska populär inom nordisk design sedan premiären i Paris år 193
 • Iittala Alvar Aalto Ljuslykta 6 Cm Klar - Ljuslyktor Glas Klar - 1051192

  Iittala Alvar Aalto Ljuslykta 6 Cm Klar - Ljuslyktor Glas Klar - 1051192
  Alvar Aalto Ljuslykta 6 cm, Klar från Iittala. Vi har valt ut Klar Ljuslyktor i Glas från Iittala med stor omsorg.
 • Iittala Alvar Aalto Ljuslykta 6 Cm Grå - Ljuslyktor Glas Grå - 1051193

  Iittala Alvar Aalto Ljuslykta 6 Cm Grå - Ljuslyktor Glas Grå - 1051193
  Alvar Aalto Ljuslykta 6 cm, Grå från Iittala. Vi har valt ut Grå Ljuslyktor i Glas från Iittala med stor omsorg.

Skålar som Alvar Aalto designat

Det finns en del serveringsdesign i Alvar Aaltos portfölj med fina skålar bland annat.

 • Iittala Alvar Aalto Skål Opal - Dessertskålar Glas Vit

  Iittala Alvar Aalto Skål Opal - Dessertskålar Glas Vit
  Vacker glasskål ur serien Alvar Aalto Collection från Iittala. Alvar Aalto var en fantastisk glasblåsare från Finland och designade skålen första gången år 1936. Ett hantverk som det idag endast är sju stycken Skandinaviska glasblåsare som kan bemästra och som håller denna stilfulla glasskål vid liv.Alvar Aalto Collection är en serie med många vackra vaser, skålar och prydnader som trots olika färger och former matchar varandra i exklusiv design. Shoppa Dessertskålar och mer Skålar & Uppläggningsfat hos Royal Design.
 • Iittala Alvar Aalto Skål Klar - Dessertskålar Klar - 1007035

  Iittala Alvar Aalto Skål Klar - Dessertskålar Klar - 1007035
  Aalto skål från Iittala, designad av Alvar Aalto. Alvar Aalto gjorde designen redan 1936 och 1937 presenterades den för första gången på världsutställningen i Paris och gjorde succé. Den mystiska formen gjorde ett kraftfullt uttalande mot industriell produktion som inte uppfyller människors behov. Idag är det en ikon av en designrörelse. Kollektionen innehåller vas, skål och ljuslykta. Vi har valt ut Klar Dessertskålar från Iittala med stor omsorg.
 • Iittala Alvar Aalto Skål Opal - Dessertskålar Vit - 1007036

  Iittala Alvar Aalto Skål Opal - Dessertskålar Vit - 1007036
  Aalto skål från Iittala, designad av Alvar Aalto. Alvar Aalto gjorde designen redan 1936 och 1937 presenterades den för första gången på världsutställningen i Paris och gjorde succé. Den mystiska formen gjorde ett kraftfullt uttalande mot industriell produktion som inte uppfyller människors behov. Idag är det en ikon av en designrörelse. Kollektionen innehåller vas, skål och ljuslykta. Vi har valt ut Vit Dessertskålar från Iittala med stor omsorg.
 • Iittala Alvar Aalto Skål Opal - Dessertskålar Glas Vit - 1007034

  Iittala Alvar Aalto Skål Opal - Dessertskålar Glas Vit - 1007034
  Aalto kollektion från Iittala, designad av Alvar Aalto. Alvar Aalto gjorde designen redan 1936 och 1937 presenterades den för första gången på världsutställningen i Paris och gjorde succé. Den mystiska formen gjorde ett kraftfullt uttalande mot industriell produktion som inte uppfyller människors behov. Idag är det en ikon av en design rörelse. Kollektionen innehåller vas, skål och ljuslykta. Vi har valt ut Vit Dessertskålar i Glas från Iittala med stor omsorg.