Hertha Bengtsson

Hertha Bengtsson formgav Blå Eld 1951 och det blev hennes genomslag som formgivare åt Rörstrand. Hon ligger bakom fler populära porslinsserier där framförallt tekannan Rosmarin och kaffekannan Koka ofta ses på antikförsäljningar.

Blå Eld porslin hos Rörstrand

Blå Eld formgav Hertha under 1950-talet - mitt under den svenska keramikens guldålder. Tillverkningen skedde fram till 1971 och bestod av flintgods i blå färg och cirka 40 olika delar. Blå Eld känner du igen på det typiska fiskbensmönstret. Även om den heter Blå Eld så gjordes den i alternativa färger som vitt, rött, grönt och grått.

Tekannor formgivna av Hertha Bengtsson

Rosmarin 682 är Hertha Bengtssons mest kända tekanna. Den tillverkades i rosa och brunt med ett sött litet lock.

Kaffekannan Koka

Koka var en porslinsserie som Hertha Bengtsson tog fram under sin tid på Rörstrand. Koka Blå servis innefattade bland annat kaffekanna, kastrull, gryta och tallrikar i olika storlekar.

Utställning med Hertha Bengtssons designföremål

Hertha Bengtssons karriär lyftes särskilt av Sölvesborgs Konstförening sommaren 2020 med en utställning. Föreningen spelade in en presentationsfilm så att vi som inte var där kan uppleva utställningen i efterhand. Här är klippet om Hertha Bengtsson som de lade upp på Youtube.

Ett bevis på Hertha Bengtssons framstående design och formgivning är att hon har en plats på Nationalmuseum i Stockholm. Man kan se bland annat dessa föremål. Under sin verksamma tid som formgivare tog hon fram många klassiker åt Rörstrand men Hertha samarbetade också med Hackefors porslin.