Tapio Wirkkala glasdesign

Tapio Wirkkalas design har en ikonisk status i Finland, precis lika ikonisk som bilden av hans yviga skägg och alltid med en pipa mungipan. Tapio föddes 1915 i Hangö som son till arkitekten Ilmari Wirkkala och Selma Vanhatalo.

Som 18-åring började Tapio studera skulptur i Helsingfors och där la han grunden till sin framgång som formgivare av glas, möbler och produktdesign. Han vann ett designpris 1946 i en tävling anordnad av Iittala.

Tapio Wirkkala, röker pipa, håller upp en husmodell
Tapio Wirkkala, röker pipa, håller upp en husmodell (Wikimedia Commons, CC4 int.licens)

Tapio var formgivare åt Rosenthal, Paolo Venini och Iittala

Under hans långa karriär hann Tapio Wirkkala formge många serviser åt stora, mäktiga varumärken. Finlandia och Century var två serviser han lanserade tillsammans med tyska Rosenthal.

Glasfabrikören Paolo Venini lyckades också fånga Tapios uppmärksamhet och tillsammans släppte de en del glaskonst. Han var dock en enstöring som gärna höll sig i naturen, för sig själv.

Ultima Thule glasserie av Tapio Wirkkala

Serien Ultima Thule är inspirerad av issmältningen i norra Finland. Den har tagit 1000-tals timmar i anspråk för att hitta rätta metoden i glasbruket för att få till den unika ytan. De ingår i kollektionen av Iittala glas från 60-talet.

 • Iittala Ultima Thule ölglas 60 cl 2 stk.

  Iittala Ultima Thule ölglas 60 cl 2 stk.
  Iittala ölglas från designserien Ultima Thule framhäver det bästa i ölen. Den unika ytan på glasen är designad av den finska prisvinnande designern Tapio Wirkkala. Han inspirerades av smältande is i Lappland och det kommer till uttryck i produkternas yta. Ytan på Ultima Thule ölglas ger et
 • Iittala Ultima Thule whiskyglas 28 cl. 2 stk.

  Iittala Ultima Thule whiskyglas 28 cl. 2 stk.
  Servera de värmande dropparna i dessa estetiska Ultima Thule glas från Iittala. Setet består av två fina glas, med en kapacitet på 28 cl. Designserien Ultima Thule, som glasen är en del av, är designad av den prisvinnande finska designern Tapio Wirkkala.Ytan på produkterna i serien är unik
 • Iittala - Ultima Thule Ölglas 38 cl 2-pack

  Iittala - Ultima Thule Ölglas 38 cl 2-pack
  Snyggt ölglas med speciell design. Inspirerad av Lapplands smältande is skapade Wirkkala Ultima Thules yta genom att skära den i en grafisk form. Tapio Wirkkala (1915-1985) var ett mångsidigt designgeni, och betraktas allmänt som en ledande gestalt inom modern finsk konstindustri. Bjud på öl och många andra drycker i dessa fina glas.
 • Iittala Ultima Thule Skål 2-pack - Serveringsskålar Glas Klar

  Iittala Ultima Thule Skål 2-pack - Serveringsskålar Glas Klar
  Det här är två skålar från serien Ultima Thule från Iittala. Serien har designats av Tapio Wirkkala på 1960-talet, och inspirationen kommer från den smältande isen i Lappland. Skålarna är tillverkade i munblåst glas i Finland och tål diskmaskin. Shoppa Serveringsskålar och mer Skålar & Uppläggningsfat hos Royal Design.
 • Iittala - Ultima Thule Vinglas 23 cl 2-pack

  Iittala - Ultima Thule Vinglas 23 cl 2-pack
  Rödvinsglas som ger ett slående intryck vid alla tillfällen. Ultima Thules banbrytande design ger alla miljöer en känsla av nordisk natur. Inspirerad av den smältande isen i Lappland skapade Tapio Wirkkala Ultima Thule på 1960-talet, genom att skära i en gjutform. Den exklusiva formgivningen återspeglar de tusentals timmar som satsats på att finslipa glasblåsningstekniken till något som kan ge den önskade effekten av is.
 • Iittala Ultima Thule drinkglas 20 cl.

  Iittala Ultima Thule drinkglas 20 cl.
  Ultima Thule serien från Iitala är designad av den finska prisvinnande designern Tapio Wirkkala. Han inspirerades av smältande is i Lappland och det kommer till uttryck i Ultima Thule produkternas yta. Det är ett unikt och exklusivt uttryck, som gör serveringen med Ultima Thule till en upplevel
 • Iittala - Ultima Thule Champagneglas 18 cl 2-pack

  Iittala - Ultima Thule Champagneglas 18 cl 2-pack
  Ett utmärkt glas för att servera bubblande drycker. Med sin unika form blir glasen festens höjdpunkt.Ultima Thules banbrytande design ger alla miljöer en känsla av nordisk natur. Inspirerad av den smältande isen i Lappland skapade Tapio Wirkkala Ultima Thule på 1960-talet, genom att skära i en gjutform. Den exklusiva formgivningen återspeglar de tusentals timmar som satsats på att finslipa glasblåsningstekniken till något som kan ge den önskade effekten av is.
 • Iittala Ultima Thule Öl 60 Cl 2-pack - Ölglas Glas Klar

  Iittala Ultima Thule Öl 60 Cl 2-pack - Ölglas Glas Klar
  Det vackra ölglaset från serien Ultima Thule är designat av Tapio Wirkkala och har fått sin inspiration från Lapplands smältande is. Serien speglar den svenska naturen med en exklusiv design där tusentals timmar har lagt grunden för de finslipade mönstret designat av Tapio Wirkkala – en av Finlands mest välkända formgivare inom den moderna konstindustrin. 2015 var det år då denna produkt kom att ingå i en jubileumsserie från Iittala för att hylla Tapio Wirkkala, eftersom det då var 100 år sedan han föddes. Produkterna i jubileumsserien är numrerade och graverade med texten: TW 100 Iittala 2015. Shoppa Ölglas och mer Glas hos Royal Design.

Skålar som formgivits av Wirkkala

 • Iittala - SÅLD Dessertskålar Solaris 8 st

  Iittala - SÅLD Dessertskålar Solaris 8 st
  8 st Dessertskålar ur serien Solaris formgivna av Tapio Wirkkala för Iittala.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Iittala Ultima Thule Skål 2-pack - Serveringsskålar Glas Klar

  Iittala Ultima Thule Skål 2-pack - Serveringsskålar Glas Klar
  Det här är två skålar från serien Ultima Thule från Iittala. Serien har designats av Tapio Wirkkala på 1960-talet, och inspirationen kommer från den smältande isen i Lappland. Skålarna är tillverkade i munblåst glas i Finland och tål diskmaskin. Shoppa Serveringsskålar och mer Skålar & Uppläggningsfat hos Royal Design.
 • Iittala - SÅLD Icebreaker Serveringsskål och Dessertskålar 7 st

  Iittala - SÅLD Icebreaker Serveringsskål och Dessertskålar 7 st
  6 st dessertskålar och 1 st serveringsskål ur serien Icebreaker formgiven av Tapio Wirkkala för Iittala.NyskickProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Iittala Ultima Thule Skål På Fot - Serveringsskålar Glas Klar

  Iittala Ultima Thule Skål På Fot - Serveringsskålar Glas Klar
  Ultima Thule Skål från Iittala. Den här skålen är inspirerad av Lapplands smältande is. Den har en karaktäristisk design i glaset, och passar perfekt till festligare tillfällen. Är formgiven av den finska designern Tapio Wirkkala. Shoppa Serveringsskålar och mer Skålar & Uppläggningsfat hos Royal Design.
 • Iittala - SÅLD Ultima Thule Skål

  Iittala - SÅLD Ultima Thule Skål
  Skål ur serien Ultima Thule formgiven av Tapio Wirkkala för Iittala.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Iittala - SÅLD Sockerskål & Gräddsnipa Ultima Thule

  Iittala - SÅLD Sockerskål & Gräddsnipa Ultima Thule
  En sockerskål och gräddsnipa ur serien Ultima Thule formgivna av Tapio Wirkkala för Iittala.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Iittala - SÅLD Ultima Thule Små skålar 10 st

  Iittala - SÅLD Ultima Thule Små skålar 10 st
  10 st små skålar ur serien Ultima Thule formgivna av Tapio Wirkkala för Iittala.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Iittala - Ultima Thule Skål 20 cm Klar

  Iittala - Ultima Thule Skål 20 cm Klar
  En praktiskt skål ur Iiitalas klassiska serie Ultima Thule. Tillverkade i glas med det karaktärisktiska isliknande mönstret är skålen vacker oavsett om du har fyllt den med något eller ej. Kommer passa perfekt att servera lördagsgodiset, oliverna till drinken eller en mindre salllad i.Ultima Thules banbrytande design ger alla miljöer en känsla av nordisk natur. Inspirerad av den smältande isen i Lappland skapade Tapio Wirkkala Ultima Thule på 1960-talet, genom att skära i en gjutform. Den exklusiva formgivningen återspeglar de tusentals timmar som satsats på att finslipa glasblåsningstekniken till något som kan ge den önskade effekten av is.

Glaslyktor av Tapio Wirkkala