Ulla Procopé

Direkt efter examen från Centralskolan för konstflit i Helsingfors började Ulla Procopé att arbeta för Arabia. Mellan år 1948 till hennes död 1968 var hon verksam där och gav ut flera porslinsserier som kommit att bli populära och värdefulla.

Ulla Procopé

Procopé formgivare bakom Ruska i brunt till Valencia i koboltblå

Ruska är storsäljaren och kaffekoppen i den serien är faktiskt Arabias mest sålda kaffekopp genom tiderna. Ruskaporslinet är gjort av stengods med en brun glasyr. En snarlik serie är den som fått namnet Mahonki där tekannan är väldigt populär.

Som formgivare var Ulla Procopé med och tog fram både modeller och dekor. Två blomsterdekorer som Ulla gjort är blå Anemone och roströda Rosmarin, som båda handmålas. Tutti Frutti var en serie med två modeller av burkar med lock och nio olika motiv av frukt.

Handmålade koboltblå geometriska mönster utgjorde stommen i serien Valencia som var i produktion hos Arabia ända fram till 2002. Det var en komplett servis med allt från tallrikar och assietter till koppar, kannor och äggkoppar. I blått går även serien Anemone där vi sett att tekopparna med fat säljs som vintage då och då.

Vintage porslin av Ulla Procopé

Fennica var en serie som Arabia tillverkade mellan åren 1979-1985. Här valde Ulla blek, sandfärgad stengods med en smal brun rand som en yttre och inre kant.

Mahonki tekanna tillverkades i två olika storlekar av stengods. Arabia sålde den med antingen blank eller matt glasyr, som då hette Kaarna. Den lilla tekannan rymde 0,6 liter.