Tekannor

Tekannor kan se ut på många olika sätt och vara gjorda i olika material med unika egenskaper. Det finns kannor i vitt porslin, målad keramik, rostfritt stål och gjutjärn. De olika materialen har lite olika egenskaper. Alla tekannor är gjorda för att hålla värmen på de te du vill brygga och servera.

Tekannor med inbyggd sil

För att vi ska kalla det för en tekanna bör kannan ha en inbyggd sil. Det är just det som är grejjen att du ska kunna brygga ditt te i kannan och sen hälla ur pipen utan att det kommer teblad med ned i den stora tekoppen.

Här hittar du nu våra förslag på tekannor. Är du intresserad av en speciell kanna, klicka dig då vidare till den nätbutik som säljer den online.

Populärt inom tekannor

  • Stump Grå tekanna med lock

    Stump Grå tekanna med lock
    Här en grå tekanna Stump från Forlife. Den rymmer 473 ml och har ett praktiskt lock.
  • Ernst Tekanna - Tebryggare & Tekannor Stengods Mörkgrå

    Ernst Tekanna - Tebryggare & Tekannor Stengods Mörkgrå
    Tekanna från Ernst Kirchsteiger. Tekannan är tillverkad av stengods med metallhandtag. Diameter på 20 centimeter och kapacitet på 1,2 liter. Matcha med servis i stengods. Shoppa Tebryggare & Tekannor och mer Vatten Kaffe & Te hos Royal Design.
  • Stump Vit tekanna

    Stump Vit tekanna
    Vita tekannan Stump från Forlife. Tillverkad i tåligt porslin.
  • Redoute Roses Tekanna

    Redoute Roses Tekanna

Fler tips på tekannor

Skillnader på tekannor i olika material

Det finns kannor för tebryggning gjorda i lite olika material. En del är av porslin, andra av gjutjärn och det finns även helt klara kannor av glas med insats för teblad.

Tekanna i gjutjärn håller värmen länge

Gjutjärn har egenskaper som gör att värme behålls under lång tid. Det ledande varumärket för denna typ av tekannor är japanska Satake. Nagano, Kyoto och Tokyo är några av de mest populära kannorna. Kolla in alla deras fina japanska tekannor i gjutjärn.

Tekannor av keramik eller porslin

Porslin och keramik ger en mångsidighet och om de är glaserade på insidan kan man använda de till olika saker. Fördelen med glaseringen är att det skyddar från att smakämnen ska fastna i porslinet. Med denna typ av tekanna kan du alltså brygga olika sorters te, med olika smaker, utan att det finns aromer kvar från förra bryggningen.

Lergods bäst på att fånga upp smak

Det som är en nackdel hos vissa material och tedrickare, kan vara en fördel för andra. Om du har en favorit bland teer och använder en tekanna av lergods kommer smaken att fastna lite i väggarna. Och det är då bra, enligt vissa tekännare som anser att smakämnena åldras fint och att lergodskannor därför bara blir bättre och bättre med åren.

Typ av tekanna Egenskaper Fördelar Nackdelar Exempel på varumärken
Gjutjärn Håller värmen länge tack vare materialets egenskaper Idealisk för att hålla te varmt under lång tid Kan vara tung och mindre praktisk att använda än andra material Satake
Keramik eller Porslin Mångsidighet med glasyr på insidan Kan användas till att brygga olika sorters te, utan att lämna smaker från tidigare bryggningar tack vare glasyren Går lätt sönder om porslinet är av dålig kvalité Rörstrand
Lergods Har egenskapen att fånga upp och behålla smak Om du har en favorit bland teer kan smaken "åldras" och förbättras över tid i kannan Inte idealisk om du vill byta mellan olika teer eftersom smaken fastnar i kannan ERNST

Några tips när du ska välja tekanna

För att hitta den tekanna som passar dig och ditt tedrickande bäst har vi några tips vi vill dela med oss av.

Tekannans storlek

Storleken på kannan är viktigt att tänka på. Är det bara du som ska brygga till dig själv kan du välja en mindre kanna. Är det flera personer som ska bjudas på te, behövs såklart en störra panna.

Kanske att du helt enkelt behöver två olika storlekar för ditt vardagsbryggning och en för tebjudningar.

Tekannans material

Materialvalet styrs mestadels beroende på vilken tesort du dricker. Keramiska kannor och lergodskannor är bäst för mörka teer och oolong. Välj glaskannor ifall du oftast dricker grönt te, vitt eller örtte. Bästa allround är lerkannan som de flesta teer funkar bra i.

Byter du ofta tesort och inte vill att gamla tearomer ska blandas in bör du välja en kanna av glaserad keramik eller glas. Undvik lergodskannor helt.

Vill du kunna brygga i tekannan direkt på spisen måste du välja en som funkar med spisen du har (gas, elektrisk, induktion)