Allt om dukning: Från vardag till fest

Oavsett om du dukar upp bordet för en vanlig måltid eller ett speciellt tillfälle finns det några saker att tänka på. En av de viktigaste aspekterna av ett lyckat evenemang är att ha ett väl dukat bord. I den här guiden får du tips om hur du kan duka bordet vid speciella tillfällen, t.ex. bröllop, fester och fredagsmiddagar.

bord dukat för fest

Duka upp till fest hemma

För ett festligt tillfälle är det viktigaste att skapa ett sammanhängande utseende som matchar evenemangets tema eller stil. Överväg att använda en löpare i mitten av bordet och lägg till ljus, blommor eller andra dekorationer för att slutföra utseendet.

När det är fest handlar det om att skapa ett inbjudande utrymme där gästerna kan roa sig. Använd roliga färger och mönster för att ge bordet personlighet. Och för fredagsmiddagar ska du fokusera på att skapa en avslappnande och bekväm atmosfär. Använd enkla dukningar och låt gästerna ta för sig av maten.

Så dukar du bordet fint till gästerna

1. Börja med en ren duk eller ett rent bordspapper.

2. Placera ut tallrikarna i mitten av varje bordsplacering. Om du serverar soppa eller sallad ska du placera dem tallrikarna till vänster om huvudrättstallriken.

3. Lägg fram bestick till varje gäst. De flesta placerar knivar till höger och gafflar till vänster, men det finns inga fasta regler här - se bara till att varje gäst har allt de behöver.

4. Lägg till glas och servetter till varje bordsplacering.

5. Placera eventuella serveringsfat i mitten av bordet så att gästerna kan ta för sig.

6. Till sist kan du lägga till något extra för att göra bordet speciellt - en vas med blommor, en festlig mittpunkt eller tänd några levande ljus i en fin ljusstake.

Vett och etikett kring bordsplacering

På lite större fester och bjudningar är bordsplacering en mycket viktig sak för att det sociala samspelet vid bordet ska fungera bra. Placeringskortet hjälper gästerna att veta vem som sitter var och varför, så att alla blir nöjda.

Det finns några allmänna regler om vem som ska sitta var och vilka regler som gäller för män, kvinnor, barn och ålder.

Värden eller värdinnan sitter vanligtvis vid bordets huvud, med sin make eller maka till höger. De mest ärade gästerna sitter till vänster om värden/värdinnan. Detta är så att de kan få värdinnans/värdinnans odelade uppmärksamhet under samtalet.

Om det finns ett udda antal gäster brukar den enskilde personen placeras mitt emot värden eller värdinnan, så att han eller hon inte behöver sitta ensam.

När gäster av motsatt kön placeras brukar man placera dem sida vid sida. När det gäller barn sitter ofta de yngsta vid bordet bredvid sina föräldrar. Om det finns äldre barn sitter de oftast på avstånd från sina föräldrar eller nära dem, men inte mittemot dem.

Åldern spelar också en roll när det gäller placering. Äldre gäster bör placeras närmare värden och värdinnan så att de känner sig mer väl till mods och lättare kan delta i samtalet.

Detta är bara allmänna riktlinjer, och naturligtvis beror den specifika placeringen av sittplatserna på vad det är för typ av fest. Huvudsaken är att alla känner sig bekväma och att värden eller värdinnan kan ägna sin fulla uppmärksamhet åt alla sina gäster.

Detaljerna är viktiga när det gäller bordsplacering, så ta fram dina finaste kort för att skriva varje gästs namn på. Dessa kan anpassas med en enkel design, t.ex. en initial eller en liten bild som matchar festens tema.

Duka till söndagsmiddag med släkt och vänner

Några vanliga rätter som serveras vid söndagsmiddag är rostad kyckling, potatismos och gröna bönor. Traditionen med söndagsmiddag tros gå tillbaka till de tidiga kristna i England som samlades för en stor måltid efter kyrkan på söndagar.

rostad potatis vanligt på söndagsmiddag

I dag är det många familjer som fortsätter denna tradition genom att samlas för en rejäl måltid efter en lång vecka. Påfyllda är man sedan redo för en ny vecka dagen efter.

Oavsett vad som serveras, är det just att samlas för en gemensam måltid som gör söndagsmiddagen speciell. Det är en tid för att träffa sina nära och kära, dela historier och skapa nya minnen. Så duka bordet med en fin porslinsservis, bjud in vänner och familj och njut av en utsökt söndagsmiddag.

Turas om att gå till den lokala marknaden eller gårdsbutiken och hämta de färskaste ingredienserna till söndagsmiddagen. Kryddor som rosmarin, oregano och timjan är perfekta för att ge smak åt stekt kyckling eller grönsaker. Andra populära rätter är grillad biff och sötpotatis, köttfärslimpa med glaserade morötter, krämigt potatismos och gryta med gröna bönor.

Oavsett om du lagar mat för en stor grupp eller en intim middag för två, duka bordet med en festlig duk och en festlig mittpunkt. Lägg till några ljus för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Samla din familj och dina vänner runt bordet och njut av en utsökt söndagsmiddag tillsammans. Bon appétit!

Duka för barnkalas

Barnkalas är ett utmärkt sätt att fira ditt barns födelsedag på eller något annat speciellt tillfälle i barnens liv. Kalas kan vara så roliga, särskilt om du tar dig tid att planera och förbereda dem i förväg. En av de viktigaste aspekterna av planeringen av ett barnkalas är att duka bordet, vilket kan vara avgörande för hela upplevelsen.

Det finns många faktorer som spelar in när man väljer servis för ett barnkalas. Några av dessa är att bestämma temat för festen, välja färgglada och roliga rätter och ta hänsyn till åldern på barnen.

Ett bra tips är att välja temaserviser, vilket finns att köpa i set med papperstallrikar, glas och bestick. Det gör inte bara att dukningen blir enklare, utan ger också ett roligt inslag till festen som både du och de små gästerna kommer att uppskatta.

Tårta till barnkalas, regnbågens färger

En stor fördel med att använda porslin på barnkalas är att det hjälper till att hålla allting rent och snyggt. Detta kan vara särskilt viktigt om maten serveras i bufféstil, eftersom tallrikarna kan sköljas av och återföras till bordet i stället för att slängas.

Men det finns också vissa nackdelar med att använda porslin på barnkalas. Först och främst kan det vara ganska dyrt, särskilt om du behöver många uppsättningar och det kommer många barn.

Dessutom kan det vara ganska tungt och svårt att hantera för riktigt små barn och då kanske papperstallrikar är ett mycket bättre val. Det gör det ju också lättare för dig att städa upp efteråt då du kan slänga allt i en enda stor sopsäck.

Det finns även mer tåliga och lättare material som melamin i barnserviser. Överhuvudtaget beror valet av porslin för barnkalas på dina personliga preferenser och gästernas ålder. Men oavsett vad kan du vara säker på att alla de små gästerna kommer att ha roligt när de deltar i detta speciella tillfälle!

Vad behöver du för att duka upp bordet till ditt barns nästa kalas?