Upsala-Ekeby porslin och keramik

Det var på Ekeby Bruk i Uppsala som företaget Upsala-Ekeby AB tillverkade tegel, keramik och porslin under slutet av 1800-talet och fram till 1977 då fabriken lades ned. Många populära serier med porslin har lämnat fabriken och gjort ett avtryck i svensk formgivning.

Genom att samarbeta med skickliga formgivare och keramiker har Upsala-Ekeby lanserat många porslinsserier som idag har ett högt värde bland vintage. Hittar du en äkta UE-stämpel på tallrikar, koppar, krukor eller vaser så håller du i något värdefullt.

Köpa vintage Upsala-Ekeby online

Man kan hitta mycket UE-porslin på auktioner och hos antikhandlare. En del säljs även online till fast pris och kontrollerat för sin äkthet. Då har butiken redan gjort sin värdering och satt ett värde på keramiken från Upsala-Ekeby.

Koppar med och utan fat

Tallrikar och assietter

Kannor

Krukor och vaser

Formgivare hos Upsala-Ekeby

Listan på formgivare som jobbat med UE kan göras väldigt, väldigt lång. Vi har plockat fram några namn och vilka serier av porslin som de ligger bakom. Varje formgivare fick egna tusennummerserier så det går att ta reda på vad en antik vas eller tallrik har för skapare.

Formgivare Serier
Verner Ringström Amanita
Eugen Trost Astra, Zebra
Arthur Percy Mangania
Sven Erik Skawonius Karla
Mari Simmulson Tulpan
Ingrid Atterberg Spiral (vas), Grafika (vas)
Anna-Lisa Thomson Paprika (vas), Spectra (fat)
Vicke Lindstrand Björn, Troll & Elefant (figuriner)

UE-koncernen med Gefle och Karlskrona porslinsfabriker

Upsala-Ekeby bruk, foto på fabriken

Upsala-Ekeby hade en period under 1920- till 1940-talet där en del i tillväxten bestod av uppköp av andra porslinsfabriker. Gefle Porslinsfabrik köptes 1936 och år 1942 förvärvades Karlskrona Porslinsfabrik.

Under ett koncept som de kallade "det dukade bordet" köptes även Rörstrand, Reijmyre Glasbruk, Gense (bestick) och Kosta Boda.