Upsala-Ekeby porslin och keramik

Det var på Ekeby Bruk i Uppsala som företaget Upsala-Ekeby AB tillverkade tegel, keramik och porslin under slutet av 1800-talet och fram till 1977 då fabriken lades ned. Många populära serier med porslin har lämnat fabriken och gjort ett avtryck i svensk formgivning.

Genom att samarbeta med skickliga formgivare och keramiker har Upsala-Ekeby lanserat många porslinsserier som idag har ett högt värde bland vintage. Hittar du en äkta UE-stämpel på tallrikar, koppar, krukor eller vaser så håller du i något värdefullt.

Köpa vintage Upsala-Ekeby online

Man kan hitta mycket UE-porslin på auktioner och hos antikhandlare. En del säljs även online till fast pris och kontrollerat för sin äkthet. Då har butiken redan gjort sin värdering och satt ett värde på keramiken från Upsala-Ekeby.

Koppar med och utan fat

 • Gefle - SÅLD Amanita Kaffekoppar 3 st, gräddsnipa och sockerskål

  Gefle - SÅLD Amanita Kaffekoppar 3 st, gräddsnipa och sockerskål
  3 st kaffekoppar med fat, 1 st gräddsnipa och 1 st sockerskål ur serien Amanita Röd formgiven av Helmer Ringström för Upsala-Ekeby Gefle.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - SÅLD Zebra Tekoppar med Fat och Assietter

  Upsala-Ekeby - SÅLD Zebra Tekoppar med Fat och Assietter
  Set med fyra stycken fat och sex stycken assister ur serien Zebra, formgiven av Eugen Trost för Upsala-Ekeby/Gefle Porslinsfabrik. Handmålad dekor av ränder i svart mot vit fond.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - Tekoppar med fat 2 st Mari Simmulson

  Upsala-Ekeby - Tekoppar med fat 2 st Mari Simmulson
  2 st tekoppar med fat formgivna av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - SÅLD Kaffekoppar med Fat Blå Blomster 4 st

  Upsala-Ekeby - SÅLD Kaffekoppar med Fat Blå Blomster 4 st
  4 st kaffekoppar med fat ur serien Blå Blomster från Upsala-Ekeby.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.

Tallrikar och assietter

 • Vintage - SÅLD Assiett 10-pack Svart

  Vintage - SÅLD Assiett 10-pack Svart
  Set om tio små tallrikar eller assietter, formgivna av Arthur Percy, producerade av Upsala/Ekeby Gefle 1933-55. Tillverkade av svartglaserad stengods.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Vintage - SÅLD Tallrikar och Fat 11 delar Svart Glasyr

  Vintage - SÅLD Tallrikar och Fat 11 delar Svart Glasyr
  Tallrikar, 10 st, och uppläggningsfat. Modell W av Arthur Percy för Upsala-Ekeby/Gefle. Svartglaserat stengods. Tillverkade 1933-55.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Gefle - SÅLD Tallrikar Eva 6 st

  Gefle - SÅLD Tallrikar Eva 6 st
  6 st tallrikar ur serien Eva från Upsala-Ekeby Gefle porslinsfabrik.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Gefle - SÅLD Tallrikar Pigg 9 st

  Gefle - SÅLD Tallrikar Pigg 9 st
  4 st mattallrikar, 4 st assietter och 1 st djup tallrik ur serien Pigg formgivna av Kjell Bergman för Upsala-Ekeby Gefle.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.

Kannor

 • Vintage - SÅLD Astra Tekanna

  Vintage - SÅLD Astra Tekanna
  Tekanna med lock ur serien Astra, formgiven av Eugen Trost, producerad av Upsala/Ekeby Gefle, 1950-tal.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Vintage - SÅLD Mangania Tekanna 12,5 cm

  Vintage - SÅLD Mangania Tekanna 12,5 cm
  Mangania tekanna med lock, formgiven av Arthur Percy för Upsala/Ekeby Gefle. Tillverkad i svartglaserat stengods.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Vintage - SÅLD Mjölkanna Amanita

  Vintage - SÅLD Mjölkanna Amanita
  Mjölkkanna ur serien Amanita av Helmer Ringström för Upsala-Ekeby.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Vintage - SÅLD Tekanna Amanita Gul

  Vintage - SÅLD Tekanna Amanita Gul
  Tekanna Amanita Gul av Helmer Ringström för Upsala-Ekeby Gefle.Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.

Krukor och vaser

 • Upsala-Ekeby - SÅLD Ytterfoder med dekor av Vinranka

  Upsala-Ekeby - SÅLD Ytterfoder med dekor av Vinranka
  Ytterfoder med dekor av vinranka från Upsala-Ekeby.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - SÅLD Citykrukan

  Upsala-Ekeby - SÅLD Citykrukan
  Citykrukan av Hjördis Olfors för Upsala-Ekeby. 1970-tal.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - SÅLD Minivas Capri

  Upsala-Ekeby - SÅLD Minivas Capri
  Minivas Capri av Anna Lisa Thomson vid Upsala Ekeby.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Upsala-Ekeby - SÅLD Ytterfoder med rosmotiv 1 par

  Upsala-Ekeby - SÅLD Ytterfoder med rosmotiv 1 par
  Ett par ytterfoder med motiv av rosor och guldkant från Upsala-Ekeby Karlskrona.BruksslitageProdukterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.

Formgivare hos Upsala-Ekeby

Listan på formgivare som jobbat med UE kan göras väldigt, väldigt lång. Vi har plockat fram några namn och vilka serier av porslin som de ligger bakom. Varje formgivare fick egna tusennummerserier så det går att ta reda på vad en antik vas eller tallrik har för skapare.

Formgivare Serier
Verner Ringström Amanita
Eugen Trost Astra, Zebra
Arthur Percy Mangania
Sven Erik Skawonius Karla
Mari Simmulson Tulpan
Ingrid Atterberg Spiral (vas), Grafika (vas)
Anna-Lisa Thomson Paprika (vas), Spectra (fat)
Vicke Lindstrand Björn, Troll & Elefant (figuriner)

UE-koncernen med Gefle och Karlskrona porslinsfabriker

Upsala-Ekeby bruk, foto på fabriken

Upsala-Ekeby hade en period under 1920- till 1940-talet där en del i tillväxten bestod av uppköp av andra porslinsfabriker. Gefle Porslinsfabrik köptes 1936 och år 1942 förvärvades Karlskrona Porslinsfabrik.

Under ett koncept som de kallade "det dukade bordet" köptes även Rörstrand, Reijmyre Glasbruk, Gense (bestick) och Kosta Boda.