Arthur Percy

Arthur Percy, fotoporträtt År 1886 föddes Arthur Percy på Vickleby gård, Öland. Hans dröm var att bli konstnär och som 17-åring fick han sitt första jobb som assistent i Stockholm åt en målare som gjorde dekorationer. Efter ett år som assistent sökte han sig till Konstnärsförbundets skola och gick kvällskurser i teckning. Något år senare lyckades han bli antagen som heltidselev och träffade där Isaac Grünewald.

När skolan stängde 1908 reste Arthur till Paris där han gick vid en nyöppnad målarskola. Hans karriär som konstnär tog aldrig någon riktigt fart men några månader per år ägnade han sig åt formgivning inom porslins- och glasindustrin. Ett avtal med Gefle Porslinsfabrik erbjöd honom att arbeta hemifrån mot en ersättning om 50 kr per dag.

Arthur Percy var en konstnär i själen och när han fick uppdraget av VD Waldemar Meyer att skapa billigt gods uppstod motsättningar. Gefle upptäckt dock att Arthurs porslinsdesign gav varumärket stor uppmärksamhet internationellt och deras samarbete värderades upp.

Porslin formgivna av Arthur Percy

Under 1920-talet skapar Percy flera dekorer till Gefles porslin som har kommit att bli klassiker. Till exempel serierna Vinranka och Gefle. Under efterföljande decennium lanseras hans mest kända, det röda porslinet som heter Rubin. Arthur Percy har också bidragit med dekorer till Upsala Ekeby och Karlskrona Porslinsfabrik samt formgivit glasvaser åt Gullaskruf.

Rubin

Rubin kanske är den serie av porslin som de flesta förknippar med Arthur Percy. Dekoren finns på stora och små tallrikar men även prydnadsföremål som ljusstakar.

Vinranka

Serien vinranka finns i en blå-vit och en svart-vit utgåva. Den blåa är betydligt vanligare att man hittar på auktioner och i vintagebutiker.

Tekannan Grand

Tekannan Grand gör skäl för sitt namn som en stor och ståtlig kanna. Den bulliga formen gör att man direkt lägger märke till kannan på serveringsbordet. Grand-serien finns med eller utan guldfärgad rand.

Källor:

- Kalmar konstmuseum
- Signaturer.se