Vinglas

Ett bra vinglas ska hjälpa ditt vin att få komma till sin rätt. Aromer ska frigöras för att den rätta smaken ska infinna sig i vinet du dricker. Rödvinsglas och vitvinsglas skiljer sig åt eftersom dessa drycker konsumeras på olika sätt. Lär dig mer om det längre ner på sidan. Vill du direkt kolla på snygga designade vinglas kan du kolla i galleriet direkt nedanför.

Populärt inom vinglas

 • Difference Vinglas Mature 63 cl

  Difference Vinglas Mature 63 cl
  Difference Mature passar morgna viner. Glasets stora yta låter vinet andas djupt. Samma vin kan dofta, och därmed smaka, helt olika beroende på i vilket glas det serveras. Därför har varje smaktyp fått ett eget glas i Difference-serien, formgivet för att ta fram det mesta av doft och smak. Serien är formgiven av Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Välj Primeur eller Mature för de röda vinerna, Crisp eller Fruit för de vita, Sparkling för de mousserande och Sweet för de söta vinerna. Mature spirits låter de färgade spritdryckernas många nyanser komma till sin rätt. Munblåst i Småland för tunnhetens skull, äkta kristallglas för högsta briljans, form för att ta fram det mesta av doft och smak.
 • Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack

  Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack
  Amor Vincit Omnia Vinglas är ett högt, modernt Vinglas som passar utmärkt till brudparets första skål på bröllopet. Levereras i en sidenklädd förpackning i en romantisk rosa nyans. Varje glas bär en handsmidd silverring med inskriptionen Amor Vincit Omnia i skrivstil vid sidan av Efva Attlings signatur. Amor Vincit Omnia - Kärleken övervinner allt - är namnet på Efva Attlings första glaskollektion för Orrefors. Det är en kollektion som andas lyx, tvåsamhet, kärlek och bröllopsgåva. Glasen är en stilren symbios mellan de två materialen kristall och silver. Efva Attling har formgivit både glasen och silverringarna och med sitt stilsäkra formspråk har hon lyckats sammanföra modernt silversmide med mångårig svensk glastradition. Mitt samarbete med Orrefors är en stor utmaning för mig som designer. Glas är så Nödvändigt vackert och det är oerhört spännande att få arbeta med kunniga människor som leder vägen för mina idéer , säger Efva Attling.I min första serie glas, Amor Vincit Omnia, har jag valt att lägga till attribut i antingen silver eller vitguld och diamanter. Alla glas har också ljud! Skål för kärleken! Glaset hette tidigare Amor Vincit Omnia Vinglas 45 cl hos Orrefors.
 • Rosé-/vitvinglas 40 cl Butterfly Messenger IV

  Rosé-/vitvinglas 40 cl Butterfly Messenger IV
  I only ask to be free, the butterflies are free. Ett vitvinsglas är oftast lite mindre än ett rödvinsglas för att hålla kylan. Detta glas är byggt för optimal koncentrering av dofterna med sin avsmalnande form. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie.
 • Rödvinglas 75 cl Love is Joy

  Rödvinglas 75 cl Love is Joy
  Kärlek är lycka - övertyga aldrig dig själv om att lidande är en del av det. Ett rödvinsglas ska precis som detta ha en avsmalnande form så dofterna koncentreras. För att bevara vinets arom rekommenderas det att endast fylla upp glaset 1/3-del, ungefär till glasets bredaste punkt. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie. I Carolina Gynnings serie ingår glas för olika tillfällen samt en vacker karaff och alla med en signatur av Carolina. Motiven är frilagda från hennes populära konstverk som speglar kvinnor hon mött eller som lever inom henne. Alla verk är namngivna, vilket vittnar om Carolinas personliga engagemang i målningarna. Hon använder sina egna glas med enkelt vitt porslin som gärna har en fyrkantig form. &rdquoMina glas sticker ut lite grann i sin design, och då är ett vitt porslin perfekt att matcha med.&rdquo Glasen gör sig perfekt till bjudningar eller till vardags, och kommer bli en stor favorit. Perfekta presenten att köpa till studenten, födelsedagen eller andra stora tillfällen.

Fler tips på vinglas

 • Difference Vinglas Fruit 45 cl

  Difference Vinglas Fruit 45 cl
  Passar fruktiga vita viner. Glaset låter vinets aromer utvecklas och blomma fritt. Samma vin kan dofta, och därmed smaka, helt olika beroende på i vilket glas det serveras. Därför har varje smaktyp fått ett eget glas i Difference-serien, formgivet för att ta fram det mesta av doft och smak. Serien är formgiven av Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Välj Primeur eller Mature för de röda vinerna, Crisp eller Fruit för de vita, Sparkling för de mousserande och Sweet för de söta vinerna. Mature spirits låter de färgade spritdryckernas många nyanser komma till sin rätt. Munblåst i Småland för tunnhetens skull, äkta kristallglas för högsta briljans, form för att ta fram det mesta av doft och smak.
 • Vinglas Clear

  Vinglas Clear
 • Senta Vitvinglas 29 cl 2-pack

  Senta Vitvinglas 29 cl 2-pack
 • All about you vinglas 2-pack purpurröd

  All about you vinglas 2-pack purpurröd
 • Sandvig Bourgogneglas, 50 cl

  Sandvig Bourgogneglas, 50 cl
  Det här bourgogneglas från Broste Copenhagen tillhör serien Sandvig, och den har fått sin inspiration från den danska kuststaden som delar samma namn. Den nordiska naturen återspeglas i designen, och de dekorativa räfflorna påminner om snäckskal. Glaset kan med fördel kombineras med andra produkter från serien Sandvig, både i glas och porslin.
 • Rödvinsglas, 45 cl, 4 st

  Rödvinsglas, 45 cl, 4 st
  4-pack rödvinglas från serien Essence. Designade av Alfredo Häberli från Iittala. En central och klassisk del i Essence-serien. Det som kännetecknar glasen i serien Essence är att kupan har en bred botten och en inåtlutande kant som gradvis smalnar av upptill. Detta gör att aromerna samlas och koncentreras mot näsan när du dricker vilket gör att smakupplevelsen förstärks.
 • Glass Family rödvinglas 23 cl Klar

  Glass Family rödvinglas 23 cl Klar
 • Bitz Vinglas, 45cl, 4 st. - rosé

  Bitz Vinglas, 45cl, 4 st. - rosé
  Detta enkla och kristallklara vinglas med färgad stjälk är en fröjd för ögat. Det är designat med ett minimalistiskt, nordiskt formspråk som framhäver vinets smaknyanser.Glaset som kommer i ett set med fyra stycken är tillverkad i miljökristall och har en mycket hög hållbarhet. De tål
 • Bitz Vinglas 45cl 4 st

  Bitz Vinglas 45cl 4 st
 • Celebration Vinglas 45 cl 2-pack

  Celebration Vinglas 45 cl 2-pack
  Dessa vinglas kommer utan tvivel förgylla dina kvällar och vara en storfavorit hos gästerna. Perfekt form på glasen gör dem behagliga att dricka ur och passar fint på bordet.
 • Eva Solo Vinglas Bordeaux 39 cl

  Eva Solo Vinglas Bordeaux 39 cl
  Utformat för viner gjorda på cabernet sauvignon, merlot och andra druvor som ger mellankraftiga viner.
 • Magnum vinglas 90cl

  Magnum vinglas 90cl
 • Vitvinsglas

  Vitvinsglas
 • Kosta Boda Château Vinglas XL 35 cl

  Kosta Boda Château Vinglas XL 35 cl
  Stort tidlöst vinglas i elegant design från Kosta Bodas serie Château. Uppskattad för briljansen i den glittrande kupan som ger alla bordsdukningar en känsla av lyx. Design: Bertil Vallien. Volym: 35 cl (25 cl). Höjd: 21,5 cm.Dia: 6,8 cm. 
 • Vinglas Club, 2-pack

  Vinglas Club, 2-pack
  Vinglas i Sagaforms ikoniska och unika club design. Garanterat en uppmärksammad detalj på nästa middag eller fest! Vinglasen är av munblåst glas med guldfärgad fot. Säljs i 2-pack. Club med guld är en limited edition serie. En relansering av Sagaforms populära club glas. Nu i en modern tappning med guld, men med samma unika form! Handdisk rekommenderas.
 • Vinglas Elegance 31cl

  Vinglas Elegance 31cl
 • Opera rödvinglas 4-pack Klar

  Opera rödvinglas 4-pack Klar
 • Authentis Bordeaux 65 cl 4-pack

  Authentis Bordeaux 65 cl 4-pack
  Ett vackert högt glas med bred skål, designat för mustiga röda viner så som Cabernet Sauvignon och Syrah. Njut av härliga stunder med detta stilrena glas som enkelt kan maskindiskas. Authentis är en storfavorit från Spiegelau. Kupans design och form säkerställer att vinets arom och bouquet överförs på ett autentiskt sätt och kommer bidra till många härliga kvällar! Glasen i serien gör sig utmärkt till vardag som fest och kan enkelt maskindiskas.
 • Bitz Vinglas 45cl 4 st

  Bitz Vinglas 45cl 4 st
 • Puccini Dessertvinglas 22 cl 6-pack

  Puccini Dessertvinglas 22 cl 6-pack
  Set med sex dessertvinsglas från Leonardos serie Puccini, perfekt söta dessertviner och likörer. Med sina raka stilrena linjer passar glasen de flesta dukningar. Glasen är tillverkade i stöttåligt Teqtonglas och tål diskmaskin. Volym 22 cl.
 • Riedel Veritas Nya Världen Pinot Noir Vinglas 79cl 2-pack

  Riedel Veritas Nya Världen Pinot Noir Vinglas 79cl 2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • InAlto TreSensi Vinglas 55cl

  InAlto TreSensi Vinglas 55cl
 • Vinglas, Vinum Pinot Noir, 2-pack

  Vinglas, Vinum Pinot Noir, 2-pack
  Ett par vinglas för röda viner med bra syra och moderata mängder tanniner. Glasen är oumbärliga för älskare av röd Bourgogne, Barbaresco och Barolo (Nebbiolo).
 • All about you Vinglas 52 cl 2-pack

  All about you Vinglas 52 cl 2-pack
 • Veritas Ekfats Chardonnay 2-pack

  Veritas Ekfats Chardonnay 2-pack
  Chardonnay/Montrachetglaset passar utmärkt till ekfatslagrade chardonnayviner med lägre syra och fyllig, rund frukt. En lägre vinkupa med en vid öppning som i detta glas ger dessa viner maximala smak och doftaromer. Det här ett vinglas där man känner en stor skillnad mot att dricka ur ett vanligt glas. Rekommenderat till: Burgundy (white), Chardonnay (oaked), Corton-Charlemagne, Meursault, Montrachet, Morillon (oaked), Pouilly-Fuissé, Riesling (Spätlese / late harvest dry), Riesling Smaragd, Smaragd. Maskingjort kristallglas av exceptionell kvalitet och tunnhet. De som vill uppgradera från Vinum serien kan välja Veritas då kupans utformning är densamma men serien har kompletterats med glasmodeller utformade även för – Gamla Väldens Syrah, Nya Väldens Pinot Noir och Champagne Coupe.
 • Riedel Vinum Brunello Vinglas 59 cl 2-pack

  Riedel Vinum Brunello Vinglas 59 cl 2-pack
  Riedels Vinum Brunello är ett vinglas som passar utmärkt till rödvin, framför allt Brunello di Montalcino. Vinglaset är tillverkat i maskintillverkat kristallglas och Vinum-serien har utvecklats genom att en grupp experter tagit två år till att ta fram den vackra serien. 1673, när Johann Ch
 • Vinglas Diffrence Mature, 63 cl

  Vinglas Diffrence Mature, 63 cl
  Munblåst vinprovarglas för moget rödvin ,63cl
 • Vinum new world Pinot Noir vinglas 2-pack 80 cl

  Vinum new world Pinot Noir vinglas 2-pack 80 cl
 • DIAMOND Vitvinsglas Klar

  DIAMOND Vitvinsglas Klar
 • Rödvinglas 75 cl Butterfly Messenger IV

  Rödvinglas 75 cl Butterfly Messenger IV
  I only ask to be free, the butterflies are free. Ett rödvinsglas ska precis som detta ha en avsmalnande form så dofterna koncentreras. För att bevara vinets arom rekommenderas det att endast fylla upp glaset 1/3-del, ungefär till glasets bredaste punkt. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie.
 • Crystal Ink Glas 23 cl heart 2-pack

  Crystal Ink Glas 23 cl heart 2-pack
  Ett par vackra champagneglas från Nybro Crystal, designad av Anders Lindblom.
 • Puccini Dessertvinglas 22cl

  Puccini Dessertvinglas 22cl
 • Vinea vitvinsglas Orvieto 2 st. klar - 35 cl

  Vinea vitvinsglas Orvieto 2 st. klar - 35 cl
 • Vinglas Vintage

  Vinglas Vintage
  Dekorativt vinglas.
 • Ripple Vinglas 2-pack Klar

  Ripple Vinglas 2-pack Klar
 • Riedel Vinum XL Cabernet Sauvignon Vinglas 96 cl2-pack

  Riedel Vinum XL Cabernet Sauvignon Vinglas 96 cl2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas och ölglas.1673, när Johann Chr
 • Intermezzo Air Vitvinsglas

  Intermezzo Air Vitvinsglas
  Intermezzo Air från Orrefors, formgivet av Erika Lagerbielke. Intermezzo är en glasserie formgiven av Erika Lagerbielke som samlat på sig en rad utmärkelser, däribland Utmärkt Svensk Form. Den unika formen tillsammans med droppen i benet/foten har funnit sin plats i konsumenternas hjärtan, och i deras hem.
 • Glass Family Rödvinsglas 23 cl

  Glass Family Rödvinsglas 23 cl
  Glass Family rödvinsglas från Alessi. Ett rödvinsglas utan hals som går utmärkt att använda som ett finare dricksglas också.
 • More vinglas 4-pack 4-pack

  More vinglas 4-pack 4-pack
 • Riedel Veritas Pinot Noir/Cabernet Vinglas 8-pack

  Riedel Veritas Pinot Noir/Cabernet Vinglas 8-pack
  Låt dig charmas av dessa glas från Riedel och arrangera en elegant dukning för den romantiska träffen eller festen. Samtliga glas är tillverkade i vacker kristall och bidrar med en härlig, personlig utstrålning på matbordet eller i hemmabaren. Pinot Noir-glaset gör sig bäst till sensuella
 • Michelangelo Rödvinsglas 48cl Bordeaux

  Michelangelo Rödvinsglas 48cl Bordeaux
 • Zephyr, Rödvinsglas

  Zephyr, Rödvinsglas
  Månblåst rödvinsglas 48CL
 • RETRO Vitvinsglas Bärnsten

  RETRO Vitvinsglas Bärnsten
 • Vinglas Tulipe 35cl

  Vinglas Tulipe 35cl
 • Eva Solo Vinglas Sauvignon Blanc 30 cl

  Eva Solo Vinglas Sauvignon Blanc 30 cl
  Munblåst vitvinsglas för vita viner med en viss fyllighet, exempelvis sauvignon blanc och chardonnay.Tål maskindisk. H: 22 cm. L: 8 cm. B: 8 cm.  
 • Senta Rödvinglas 38 cl 2-pack

  Senta Rödvinglas 38 cl 2-pack
 • Ripple Vinglas 2-pack Smoked Grey

  Ripple Vinglas 2-pack Smoked Grey
 • Line vinglas XL 67 cl Klar

  Line vinglas XL 67 cl Klar

Formen på ett vinglas

Formen på ett vinglas är viktigt för att ett vin ska presentera sig på bästa sätt. En god tumregel är att vinglaset ska ha en tulpanform, det vill säga bredare nertill än upptill.

Släpp lös vinets bouquet

Aromer, eller bouquet, ska tillåtas släppas ut genom att vinet får mycket kontakt med luften. Det görs genom att glaset har en bred mitt. Fyll därför inte vinglaset med vin alltför högt upp. Dofterna samlas ihop uppåt och möter dig mer fokuserat när glaset smalnas av upptill. Prova smaka på samma vin i olika typer av glas och märk skillnaden!

Det finns faktiskt funktionella skillnader mellan rödvinsglas, vitvinsglas och glas för mousserande drycker.

Vita viner serveras svalare än röda och därför är i regel vitvinsglas mindre för att kunna hålla vinet svalare en längre tid.

Röda viner måste exponeras för mycket syre för att kunna avge sin bouquet. Därför är rödvinsglas större, bredare och har mer volym.

Mousserande viner serveras oftast i champagneglas istället.

Roséviner ligger lite mitt emellan vitt och rött men snarare mot det vita hållet om vi ska rekommendera ett passande glas. Här har vi lagt några tips på glas för roséviner.

Kort om vinglas i kristall

Glas består av de tre mineralerna kiseldioxid (sand), natriumkarbonat (soda) och kalciumkarbonat (kalksten). I kristallglas ersätts kalciumkarbonat med en viss mängd blyoxid. För att få kallas för kristallglas måste halten vara minst 24%.

Tillsatsen av blyoxid gör att glaset får en annan karaktär och ett högre brytningsindex. Av den anledningen kan kristallglasen glittra på ett vackert sätt som inte vanligt glas kan.

Här i Sverige är Orrefors duktiga på kristallglas och kanske framförallt på att göra fina kristallskålar.

Servera vatten till vin

Alkohol utgör en belastning för kroppen men den kan minskas genom att dricka vatten till. Därför är det vanligt att man ställer fram en vattenkaraff tillsammans med vinflaskan eller vinglaset, både hemma och på restaurang.

 

Tips » Skaffa underlägg till vinglasen

 

Varumärken med vinglas

Aida, Alessi, Arcoroc, Aromabar, Baccarat, Bitz, Blomus, Bloomingville, BOXinBAG, Broste, Broste Copenhagen, ByOn, Carolina Gynning, Designtorget, DUKA, East Import, Ernst Kirchsteiger, Eva Solo, Exxent, Ferm Living, Franmara, Frederik Bagger, Fyrklövern, Graverade, HKliving, Holmegaard, House Doctor, Hübsch, Iittala, Jo!e, Jotex, KitchenTime, Kosta Boda, Koziol, La Rochère, Lagerhaus, Lasse Åberg, Le Creuset, Lene Bjerre, Leonardo, Lexington, Louise Roe, Luigi Bormioli, Lyngby, Madesmart, Magnor, Marimekko, Marine Business S.A.U., Medusa Copenhagen, Modern House, Muubs, Målerås Glasbruk, Nachtmann, Nordal, Nybro Crystal, Orrefors, PEUGEOT, Posters, Pulltex, Rice, Riedel, Ritzenhoff, Rosendahl, Rosenthal, Rosti Mepal, Sagaform, Schott Zwiesel, Serax, Spiegelau, Stelton, Swarovski, Table Top Stories, Tell Me More, The Vintage List, Tom Dixon, True Fabrications, URBAN NATURE CULTURE, Villeroy & Boch, Waterford, Wik & Walsøe, Xantia, Zwiesel Air, Åhléns, Övriga märken

ileadilead