Vinglas

Ett bra vinglas ska hjälpa ditt vin att få komma till sin rätt. Aromer ska frigöras för att den rätta smaken ska infinna sig i vinet du dricker. Rödvinsglas och vitvinsglas skiljer sig åt eftersom dessa drycker konsumeras på olika sätt. Lär dig mer om det längre ner på sidan. Vill du direkt kolla på snygga designade vinglas kan du kolla i galleriet direkt nedanför.

Populärt inom vinglas

 • Difference Vinglas Mature 63 cl

  Difference Vinglas Mature 63 cl
  Difference Mature passar morgna viner. Glasets stora yta låter vinet andas djupt. Samma vin kan dofta, och därmed smaka, helt olika beroende på i vilket glas det serveras. Därför har varje smaktyp fått ett eget glas i Difference-serien, formgivet för att ta fram det mesta av doft och smak. Serien är formgiven av Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Välj Primeur eller Mature för de röda vinerna, Crisp eller Fruit för de vita, Sparkling för de mousserande och Sweet för de söta vinerna. Mature spirits låter de färgade spritdryckernas många nyanser komma till sin rätt. Munblåst i Småland för tunnhetens skull, äkta kristallglas för högsta briljans, form för att ta fram det mesta av doft och smak.
 • Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack

  Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack
  Amor Vincit Omnia Vinglas är ett högt, modernt Vinglas som passar utmärkt till brudparets första skål på bröllopet. Levereras i en sidenklädd förpackning i en romantisk rosa nyans. Varje glas bär en handsmidd silverring med inskriptionen Amor Vincit Omnia i skrivstil vid sidan av Efva Attlings signatur. Amor Vincit Omnia - Kärleken övervinner allt - är namnet på Efva Attlings första glaskollektion för Orrefors. Det är en kollektion som andas lyx, tvåsamhet, kärlek och bröllopsgåva. Glasen är en stilren symbios mellan de två materialen kristall och silver. Efva Attling har formgivit både glasen och silverringarna och med sitt stilsäkra formspråk har hon lyckats sammanföra modernt silversmide med mångårig svensk glastradition. Mitt samarbete med Orrefors är en stor utmaning för mig som designer. Glas är så Nödvändigt vackert och det är oerhört spännande att få arbeta med kunniga människor som leder vägen för mina idéer , säger Efva Attling.I min första serie glas, Amor Vincit Omnia, har jag valt att lägga till attribut i antingen silver eller vitguld och diamanter. Alla glas har också ljud! Skål för kärleken! Glaset hette tidigare Amor Vincit Omnia Vinglas 45 cl hos Orrefors.
 • Chateau rödvinsglas xl 61cl

  Chateau rödvinsglas xl 61cl
  En tidlös och vacker servis från Kosta Boda för vardag och fest, som uppskattas för briljansen i den glittrande kupan.
 • Chateau vitvinsglas 35cl

  Chateau vitvinsglas 35cl
  En tidlös och vacker servis från Kosta Boda för vardag och fest, som uppskattas för briljansen i den glittrande kupan.

Fler tips på vinglas

 • Essence Rödvinsglas 45 cl 2-pack

  Essence Rödvinsglas 45 cl 2-pack
  Essence rödvinsglas från Iittala, designad av Alfredo Häberli. Serien med glas, vinglas, champagneglas och karaff formgavs år 2001. Idén med serien är att minimera antalet glas och att det samtidigt ska fungera för olika sorters drycker. Säljs i 2-pack.
 • Pulse vitvinglas 46cl, 4-pack

  Pulse vitvinglas 46cl, 4-pack
  Serien Pulse från Orrefors är designad av Ingegerd Råman är ett mångsidigt glas som har en stilren, modern design. Tål maskindisk. Kombinera gärna med andra glas ur samma serie för en enhetlig stil i ert hem.
 • Performance vinglas Sauvignon Blanc, 2-pack

  Performance vinglas Sauvignon Blanc, 2-pack
  Ett vinglas speciellt anpassat för viner av druvan Sauvignon Blanc. Det lätt optiska glaset förstärker druvans intensitet och fräschet i doft samt bidrar till välbalanserad frukt, syra och mineralitet.Passar även: Ausbruch, Auslese, Bacchus, Barsac, Beerenauslese, Blanc du Bois, Chasselas, Chenin Blanc, Coulée de Serrant, Furmint, Gelber Muskateller, Gewürztraminer, Jurançon moelleux, Koshu, Lambrusco, Loire (vitt), Loupiac, Malagousia, Malvazija Istriana, Monbazillac, Müller-Thurgau, Muskateller, Muskat-Ottonel, Quarts de Chaume, Recioto di Soave, Sauternes, Sylvaner, Tokaji (sött), Tokaji (torrt), Traminer, Trockenbeerenauslese, Vins Liquoreux, Vouvray och Zierfandler.
 • Dugg Vitvinsglas 38 cl

  Dugg Vitvinsglas 38 cl
  Dugg Vitvinsglas 38 cl från Wik & Walsøe .
 • Line Vinglas 35 cl

  Line Vinglas 35 cl
 • Cabernet Dessertvinglas 28 cl, 6-pack

  Cabernet Dessertvinglas 28 cl, 6-pack
  Sex klassiska dessertvinglas från Holmegaard levereras i en presentförpackning.
 • Eva Solo Vinglas Bordeaux 39 cl Klar

  Eva Solo Vinglas Bordeaux 39 cl Klar
  Detta vinglas har utformats för att lyfta fram viner gjorda på cabernet sauvignon, merlot och andra druvor som ger mellankraftiga viner. Tål maskindisk.
 • Riedel Sommelier Chablis/Chardonnay Vinglas 35 cl

  Riedel Sommelier Chablis/Chardonnay Vinglas 35 cl
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Vinglas, Friendship, 50cl

  Vinglas, Friendship, 50cl
  Design:Ulrica H Vallien
 • Vinglas Nachtmann ViNova Vitvin 4-pack

  Vinglas Nachtmann ViNova Vitvin 4-pack
  Vinglas Nachtmann ViNova Vitvin 4-pack. Levereras till dig i en presentkartong.
 • Prestige Rödvinsglas 55cl Bordeaux

  Prestige Rödvinsglas 55cl Bordeaux
 • Vinum Riesling Grand Cru/Zinfandel 2-pack, 40 cl

  Vinum Riesling Grand Cru/Zinfandel 2-pack, 40 cl
  2-pack med vinglas från Riedel som passar till Riesling, Chianti och Zinfandel.
 • O Wine Cabernet/Merlot 2-pack

  O Wine Cabernet/Merlot 2-pack
  Cabernet-vinglaset är designat för att mildra strävhet och bitterhet i vin. Formen på glaset, med en stor generös kupa, som inte smalnar av för mycket mot öppningen är avgörande för att lyfta fram fruktsötma och dämpa aggressiva syror. Säljs i 2-pack. Rekommenderas till: Bordeaux (red), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Fronsac, Graves rouge, Listrac, Margaux, Médoc, Merlot, Moulis, Pauillac, Pessac Leognan (Rouge), Pomerol, St. Emilion, St. Estèphe, St. Julien. Serien O Wine Tumbler från Riedel har, precis som andra Riedelglas, druvspecifika kupor. Samtidigt är de utvecklade för att kunna tas med på språng. Glasen är perfekta för landstället, båten, husvagnen, eller en picknick i trädgården, eftersom avsaknaden av stam och fot gör dem mindre ömtåliga.
 • Rosé/Vitvinsglas 4-pack, Klar

  Rosé/Vitvinsglas 4-pack, Klar
  Rosé/Vitvinsglas 4-pack, Klar från Spiegelau .
 • Lasse Åberg Vinglas Moderskärlek, 30cl

  Lasse Åberg Vinglas Moderskärlek, 30cl
  Lasse Åberg Vinglas Moderskärlek, 30cl från Lasse Åberg .
 • Vinglas återvunnet glas medium Klar-grön

  Vinglas återvunnet glas medium Klar-grön
 • Sommelier Bordeaux Grand Cru

  Sommelier Bordeaux Grand Cru
  Exklusivt munblåst kristallglas från världskända varumärket Riedel. Ingår i serien Sommelier som består av 30 olika glas som är framtagna för att framhäva smaken och doften på olika vinsorter.
 • More Vinglas XL 61 cl, 4-Pack

  More Vinglas XL 61 cl, 4-Pack
  Stort vinglas ur More-serien från Orrefors med en rymlig kupa som passar bäst för röda viner.
 • Intermezzo Air Vitvinsglas

  Intermezzo Air Vitvinsglas
  Intermezzo Air från Orrefors, formgivet av Erika Lagerbielke. Intermezzo är en glasserie formgiven av Erika Lagerbielke som samlat på sig en rad utmärkelser, däribland Utmärkt Svensk Form. Den unika formen tillsammans med droppen i benet/foten har funnit sin plats i konsumenternas hjärtan, och i deras hem.
 • Riedel Vinum XL Ekfats Chardonnay Vinglas 52 cl2-pack

  Riedel Vinum XL Ekfats Chardonnay Vinglas 52 cl2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas och ölglas.1673, när Johann Chr
 • Vinglas Ball 17 cm Lila

  Vinglas Ball 17 cm Lila
 • Vinglas Smoke, 65 cl

  Vinglas Smoke, 65 cl
  Rödvinsglas från Broste.Rymmer 65 cl.
 • Divine Vitvinsglas 40 cl

  Divine Vitvinsglas 40 cl
  Divine är Orrefors hyllning till det kungliga bröllopet 2010 designad av Erika Lagerbielke som även formgav riksdagens och regeringens gåva till kronprinsessparet. En gnistrande servis för de där strålande ögonblicken vi minns länge. Glaset hette tidigare Divine Vitvinsglas 37,5 cl hos Orrefors.
 • Riedel Grape Viognier/Chardonnay Vinglas 36,5 cl2-pack

  Riedel Grape Viognier/Chardonnay Vinglas 36,5 cl2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Intermezzo Blå Vin 32cl 25 cl

  Intermezzo Blå Vin 32cl 25 cl
 • Vinglas, Ovaler

  Vinglas, Ovaler
  Handblåsta kristallglas inspirerade av vintageglas.Det delikata mönstret är handgraverat.- 6-pack- 16,5 sm högt- Rymmer 250 ml- Tål att diskas i diskmaskin
 • Boston coloured Vinglas Grön, 132 mm

  Boston coloured Vinglas Grön, 132 mm
  Slipade robusta glas för vardag och fest.
 • ERNST Vinglas 2-pack Dia 8 cm Transparent

  ERNST Vinglas 2-pack Dia 8 cm Transparent
  Två stycken vinglas i transparent glas som har en diameter på 8 cm. Vinglasen har ett klistermärke med texten ERNST tryckt på ena sidan av foten. Stilrent vinglas som passar för både rött- och vitt vin och kan gärna kombineras med det matchande dricksglaset.
 • Riedel Veritas Pinot Noir/Cabernet Vinglas 8-pack

  Riedel Veritas Pinot Noir/Cabernet Vinglas 8-pack
  Låt dig charmas av dessa glas från Riedel och arrangera en elegant dukning för den romantiska träffen eller festen. Samtliga glas är tillverkade i vacker kristall och bidrar med en härlig, personlig utstrålning på matbordet eller i hemmabaren. Pinot Noir-glaset gör sig bäst till sensuella
 • Eva Solo Vinglas Bourgogne 50cl

  Eva Solo Vinglas Bourgogne 50cl
  Den stora kupan har skapats för att lyfta fram de finare nyanserna hos de mer komplexa och raffinerade rödvinerna, exempelvis bourgogne och barolo.Tål maskindisk.H: 22,5 cm.L: 11,5 cm. B: 11,5 cm.   
 • Crispy Rödvinsglas 35 cl, 2-Pack

  Crispy Rödvinsglas 35 cl, 2-Pack
  Två rödvinsglas i kristallglas från Frederik Bagger med eleganta slipskär.
 • Riedel Sommelier Sherry- & Tequilaglas 19 cl

  Riedel Sommelier Sherry- & Tequilaglas 19 cl
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Eva Solo Vinglas Riesling 30 cl Klar

  Eva Solo Vinglas Riesling 30 cl Klar
  Detta smäckra vitvinglas har skapats för att lyfta fram det bästa ur vita viner, exempelvis torr riesling från norra Frankrike, Österrike och Tyskland. Tål maskindisk.
 • Golden Dream vinglas 75 cl

  Golden Dream vinglas 75 cl
 • Riedel O Ekfatslagrat Chardonnay Vinglas 58 cl2-pack

  Riedel O Ekfatslagrat Chardonnay Vinglas 58 cl2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Rödvinglas 75 cl In Love

  Rödvinglas 75 cl In Love
  I just feel complete with you by my side. Ett rödvinsglas ska precis som detta ha en avsmalnande form så dofterna koncentreras. För att bevara vinets arom rekommenderas det att endast fylla upp glaset 1/3-del, ungefär till glasets bredaste punkt. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie. I Carolina Gynnings serie ingår glas för olika tillfällen samt en vacker karaff och alla med en signatur av Carolina. Motiven är frilagda från hennes populära konstverk som speglar kvinnor hon mött eller som lever inom henne. Alla verk är namngivna, vilket vittnar om Carolinas personliga engagemang i målningarna. Hon använder sina egna glas med enkelt vitt porslin som gärna har en fyrkantig form. &rdquoMina glas sticker ut lite grann i sin design, och då är ett vitt porslin perfekt att matcha med.&rdquo Glasen gör sig perfekt till bjudningar eller till vardags, och kommer bli en stor favorit. Perfekta presenten att köpa till studenten, födelsedagen eller andra stora tillfällen.
 • Vinea rödvinsglas Brunello klar - 70 cl

  Vinea rödvinsglas Brunello klar - 70 cl
 • Vinglas Diamond 31,5cl

  Vinglas Diamond 31,5cl
 • Riedel Ouverture Magnum Vinglas 53 cl 2-pack

  Riedel Ouverture Magnum Vinglas 53 cl 2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Performance Cabernet-Merlot vinglas 2-pack 83,4 cl

  Performance Cabernet-Merlot vinglas 2-pack 83,4 cl
 • Air Chardonnay 42 cl 2-pack

  Air Chardonnay 42 cl 2-pack
  Den svenska designduon Bernadotte & Kylberg har gått samman med Zwiesel Kristallglas för att utveckla en exklusiv glassamling. Båda serierna kombinerar en ständig strävan efter högsta kvalitet med en unik och tidlös design. Varje glasform har en perfekt sensorisk balans och är optimalt anpassad till de mest kända vinstilar. Glasen har en något böjd form med en nästan viktlös känsla och belyser designkonceptet bakom både AIR och AIR SENSE serierna där luftigheten är viktigt i alla avseenden. Tack vare den identiska formen på glasen har användare möjlighet att kombinera de två serierna. Observera att denna produkt endast säljs i utvalda butiker samt online.
 • Riedel Sommelier Rheingau Vinglas 23 cl

  Riedel Sommelier Rheingau Vinglas 23 cl
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Bleeding Barbie vitvinsglas 40cl

  Bleeding Barbie vitvinsglas 40cl
  Carolina Gynning är en svensk trendikon, formgivare och konstnär. Alla konstverk är skapade utifrån hennes egna personlighet med bubblande, utåtriktad och unik design.
 • Riedel Vinum New World Pinot Noir Vinglas 4-pack

  Riedel Vinum New World Pinot Noir Vinglas 4-pack
  New World Pinot Noir-glaset från serien Vinum av Riedel är ett måste för alla vinälskare. Det välformade glaset är designat för sensuella viner och frigör aromer på bästa möjliga sätt. Det eleganta och personliga uttrycket blir extra tydligt tack vare produktionen i högkvalitativt kris
 • WINE GLASS BAG BLACK Väska för vinglas, rymmer 6 st H22,5 x 22 x 32,5 cm

  WINE GLASS BAG BLACK Väska för vinglas, rymmer 6 st H22,5 x 22 x 32,5 cm
  Vinglasväska för 6 vinprovarglas i nylon. Transportväska för 6 vinprovarglas. Axelrem och ficka för provningsanteckningar. Tillverkad i 600D nylon&hellip:
 • Tattoo Vinglas, 2-pack

  Tattoo Vinglas, 2-pack
  2-pack med vinglas från Kosta Boda med uttrycksfullt mönster.
 • Toscana Set 3 delar, Klar

  Toscana Set 3 delar, Klar
  Toscana Set 3 delar, Klar från Spiegelau .
 • Into The Woods Rödvinsglas

  Into The Woods Rödvinsglas
  Into The Woods Rödvinsglas från Målerås Glasbruk .

Formen på ett vinglas

Formen på ett vinglas är viktigt för att ett vin ska presentera sig på bästa sätt. En god tumregel är att vinglaset ska ha en tulpanform, det vill säga bredare nertill än upptill.

Släpp lös vinets bouquet

Aromer, eller bouquet, ska tillåtas släppas ut genom att vinet får mycket kontakt med luften. Det görs genom att glaset har en bred mitt. Fyll därför inte vinglaset med vin alltför högt upp. Dofterna samlas ihop uppåt och möter dig mer fokuserat när glaset smalnas av upptill. Prova smaka på samma vin i olika typer av glas och märk skillnaden!

Det finns faktiskt funktionella skillnader mellan rödvinsglas, vitvinsglas och glas för mousserande drycker.

Vita viner serveras svalare än röda och därför är i regel vitvinsglas mindre för att kunna hålla vinet svalare en längre tid.

Röda viner måste exponeras för mycket syre för att kunna avge sin bouquet. Därför är rödvinsglas större, bredare och har mer volym.

Mousserande viner serveras oftast i champagneglas istället.

Kort om vinglas i kristall

Glas består av de tre mineralerna kiseldioxid (sand), natriumkarbonat (soda) och kalciumkarbonat (kalksten). I kristallglas ersätts kalciumkarbonat med en viss mängd blyoxid. För att få kallas för kristallglas måste halten vara minst 24%.

Tillsatsen av blyoxid gör att glaset får en annan karaktär och ett högre brytningsindex. Av den anledningen kan kristallglasen glittra på ett vackert sätt som inte vanligt glas kan.

Här i Sverige är Orrefors duktiga på kristallglas och kanske framförallt på att göra fina kristallskålar.

Servera vatten till vin

Alkohol utgör en belastning för kroppen men den kan minskas genom att dricka vatten till. Därför är det vanligt att man ställer fram en vattenkaraff tillsammans med vinflaskan eller vinglaset, både hemma och på restaurang.

 

Varumärken med vinglas

Aida, Alessi, Arcoroc, Aromabar, Baccarat, Bitz, Bloomingville, Bodum, BoxinBag, Broste Copenhagen, ByOn, Carolina Gynning, Christofle, Design by Lagerhaus, DUKA, Ernst Kirchsteiger, Eva Solo, Exxent, Ferm Living, Franmara, Frederik Bagger, Fyrklövern, Georg Jensen, Graverade, Guzzini, HKliving, Holmegaard, House Doctor, Hübsch, Iittala, Italesse, Joie, Jotex, KitchenTime, Kosta Boda, Koziol, La Rochère, Lasse Åberg, Le Creuset, Lene Bjerre, Leonardo, Lexington, Louise Roe, Luigi Bormioli, Lyngby, Magnor, Marimekko, Marine Business S.A.U., Medusa Copenhagen, Modern House, Munka Sweden, Målerås Glasbruk, Nachtmann, Nordal, Nybro Crystal, Orrefors, PEUGEOT, Portmeirion, Pulltex, Rice, Riedel, Ritzenhoff, Rosendahl, Rosenthal, Sagaform, Schott Zwiesel, Serax, Skrufs Glasbruk, Spiegelau, Stelton, Swarovski, Table Top Stories, URBAN NATURE CULTURE, Vacuvin, Villeroy & Boch, Waterford, Wik & Walsøe, Xantia, Zwiesel Air, Övriga märken

ileadileadileadilead