Vinglas

Ett bra vinglas ska hjälpa ditt vin att få komma till sin rätt. Aromer ska frigöras för att den rätta smaken ska infinna sig i vinet du dricker. Rödvinsglas och vitvinsglas skiljer sig åt eftersom dessa drycker konsumeras på olika sätt. Lär dig mer om det längre ner på sidan. Vill du direkt kolla på snygga designade vinglas kan du kolla i galleriet direkt nedanför.

Populärt inom vinglas

 • Difference Vinglas Mature 65 cl

  Difference Vinglas Mature 65 cl
  Difference Mature passar morgna viner. Glasets stora yta låter vinet andas djupt. Samma vin kan dofta, och därmed smaka, helt olika beroende på i vilket glas det serveras. Därför har varje smaktyp fått ett eget glas i Difference-serien, formgivet för att ta fram det mesta av doft och smak. Serien är formgiven av Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Välj Primeur eller Mature för de röda vinerna, Crisp eller Fruit för de vita, Sparkling för de mousserande och Sweet för de söta vinerna. Mature spirits låter de färgade spritdryckernas många nyanser komma till sin rätt. Munblåst i Småland för tunnhetens skull, äkta kristallglas för högsta briljans, form för att ta fram det mesta av doft och smak.
 • Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack

  Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack
  Amor Vincit Omnia Vinglas är ett högt, modernt Vinglas som passar utmärkt till brudparets första skål på bröllopet. Levereras i en sidenklädd förpackning i en romantisk rosa nyans. Varje glas bär en handsmidd silverring med inskriptionen Amor Vincit Omnia i skrivstil vid sidan av Efva Attlings signatur. Amor Vincit Omnia - Kärleken övervinner allt - är namnet på Efva Attlings första glaskollektion för Orrefors. Det är en kollektion som andas lyx, tvåsamhet, kärlek och bröllopsgåva. Glasen är en stilren symbios mellan de två materialen kristall och silver. Efva Attling har formgivit både glasen och silverringarna och med sitt stilsäkra formspråk har hon lyckats sammanföra modernt silversmide med mångårig svensk glastradition. Mitt samarbete med Orrefors är en stor utmaning för mig som designer. Glas är så Nödvändigt vackert och det är oerhört spännande att få arbeta med kunniga människor som leder vägen för mina idéer , säger Efva Attling.I min första serie glas, Amor Vincit Omnia, har jag valt att lägga till attribut i antingen silver eller vitguld och diamanter. Alla glas har också ljud! Skål för kärleken! Glaset hette tidigare Amor Vincit Omnia Vinglas 45 cl hos Orrefors.
 • Rosé-/vitvinglas 40 cl Butterfly Messenger IV

  Rosé-/vitvinglas 40 cl Butterfly Messenger IV
  I only ask to be free, the butterflies are free. Ett vitvinsglas är oftast lite mindre än ett rödvinsglas för att hålla kylan. Detta glas är byggt för optimal koncentrering av dofterna med sin avsmalnande form. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie.
 • Rödvinglas 75 cl Love is Joy

  Rödvinglas 75 cl Love is Joy
  Kärlek är lycka - övertyga aldrig dig själv om att lidande är en del av det. Ett rödvinsglas ska precis som detta ha en avsmalnande form så dofterna koncentreras. För att bevara vinets arom rekommenderas det att endast fylla upp glaset 1/3-del, ungefär till glasets bredaste punkt. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie. I Carolina Gynnings serie ingår glas för olika tillfällen samt en vacker karaff och alla med en signatur av Carolina. Motiven är frilagda från hennes populära konstverk som speglar kvinnor hon mött eller som lever inom henne. Alla verk är namngivna, vilket vittnar om Carolinas personliga engagemang i målningarna. Hon använder sina egna glas med enkelt vitt porslin som gärna har en fyrkantig form. &rdquoMina glas sticker ut lite grann i sin design, och då är ett vitt porslin perfekt att matcha med.&rdquo Glasen gör sig perfekt till bjudningar eller till vardags, och kommer bli en stor favorit. Perfekta presenten att köpa till studenten, födelsedagen eller andra stora tillfällen.

Fler tips på vinglas

 • Essence Rödvinsglas 45 cl 4-pack

  Essence Rödvinsglas 45 cl 4-pack
  Essence rödvinsglas från Iittala, designad av Alfredo Häberli. Serien med glas, vinglas, champagneglas och karaff formgavs år 2001. Idén med serien är att minimera antalet glas och att det samtidigt ska fungera för olika sorters drycker.Glasen säljs i 4-pack.
 • InAlto TreSensi Vinglas 55cl

  InAlto TreSensi Vinglas 55cl
 • LifeStyle Rödvin 63 cl 4-pack

  LifeStyle Rödvin 63 cl 4-pack
  Ett rödvinsglas med generös storlek som passar fint till olika sorters rödvin och kommer förgylla varje stund. Med sin eleganta design och optiska effekt kommer Lifestyle bli en storfavorit i hemmet. Serien har en spännande modern touch som gör sig utmärkt till vardag som fest och kan enkelt maskindiskas.
 • Merlot Vin 44 cl

  Merlot Vin 44 cl
 • Vinglas Host Whirl

  Vinglas Host Whirl
  Tillverkad av handgjord kristall! När du försiktigt virvlar, blan...
 • Galette vinglas lågt 25 cl Klar

  Galette vinglas lågt 25 cl Klar
 • Vinglasställ för Torkning och Förvaring

  Vinglasställ för Torkning och Förvaring
 • All about you Vinglas 52 cl 2-pack

  All about you Vinglas 52 cl 2-pack
 • Vinum new world Pinot Noir vinglas 2-pack 80 cl

  Vinum new world Pinot Noir vinglas 2-pack 80 cl
 • Intermezzo Blå Rödvinsglas 32 cl

  Intermezzo Blå Rödvinsglas 32 cl
  Intermezzo blå från Orrefors, formgivet av Erika Lagerbielke. Intermezzo är en glasserie formgiven av Erika Lagerbielke som samlat på sig en rad utmärkelser, däribland Utmärkt Svensk Form. Den unika formen tillsammans med droppen i benet/foten har funnit sin plats i konsumenternas hjärtan, och i deras hem.
 • Salute Vitvin 47 cl 4-pack

  Salute Vitvin 47 cl 4-pack
  Ett klassiskt vinglas med en tidlös design som är utmärkt för vitvin. Med sin mindre kupa kan du njuta längre av ett lätt avkylt vin. Salute är en ny tidlös serie från Spiegelau som snabbt kommer bli en kär klassiker, kännetecknad av sin tålighet och stilrena design.
 • Raami Vitvinsglas 28 cl 2-pack

  Raami Vitvinsglas 28 cl 2-pack
  I Jasper Morrisons klassiska serie Raami för Iittala (”ram” på finska) har du här ett vackert vitvinssglas med både skönhet och karaktär. Passar alla vita viner. De är lite mindre i storlek och bekväma att hålla. Tåligt, maskinblåst glas av hög kvalitet. Enkla att förvara. Tål maskindisk.
 • Vinum Zinfandel/Riesling Grand Cru 2-pack

  Vinum Zinfandel/Riesling Grand Cru 2-pack
 • Metropol Vitvinsglas 40 cl

  Metropol Vitvinsglas 40 cl
  Elegant och vass design, med en droppe svart färg fångad i det klara glaset gör serien Metropol till en framtida designklassiker.
 • Fontaine Vitvinsglas klar 23 cl

  Fontaine Vitvinsglas klar 23 cl
 • Performance riesling vinglas 2-pack 62,3 cl

  Performance riesling vinglas 2-pack 62,3 cl
 • Vinglas Vinum till Pinot Noir 4-pack

  Vinglas Vinum till Pinot Noir 4-pack
  Vinglas från Riedel speciellt framtaget för Pinot Noir.Vinum är Riedels toppsäljande glasserieHöjd:225 mmVolym:80 cl
 • SÅLD Vintage Glas Monica Bratt 8 st

  SÅLD Vintage Glas Monica Bratt 8 st
  8 st glas, formgiven av Monika Bratt för Reijmyre Glasbruk. Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Vinglas, Vinum Pinot Noir, 2-pack

  Vinglas, Vinum Pinot Noir, 2-pack
  Ett par vinglas för röda viner med bra syra och moderata mängder tanniner. Glasen är oumbärliga för älskare av röd Bourgogne, Barbaresco och Barolo (Nebbiolo).
 • Vintage Skålar Krenit 2 st Grön och Röd

  Vintage Skålar Krenit 2 st Grön och Röd
  2 st skålar, i Krenit, en grön och en röd. Produkterna från Cervera Vintage är av sin natur älskade och välanvända och säljs därför i befintligt skick. Detta innebär att vi inte kan erbjuda öppet köp på dessa produkter, utan endast 14 dagar ångerrätt. Din produkt omfattas självklart av lagstadgad reklamationsrätt.
 • Passion connoisseur rödvinglas 64,5 cl 2-pack

  Passion connoisseur rödvinglas 64,5 cl 2-pack
 • Vinglas

  Vinglas
  Till servisen Moments by Maria Montazami finns också en matchande glaskollektion med bl.a. vinglas. Med ett öppet och generöst formspråk speglar glasen Marias personlighet.En diamantgraverad pärlb&a
 • Riedel O Syrah-Shiraz vinglas 2-pack 62 cl

  Riedel O Syrah-Shiraz vinglas 2-pack 62 cl
 • Vinoteque rödvinsglas Ricco klar 59 cl

  Vinoteque rödvinsglas Ricco klar 59 cl
 • Superleggero Loire

  Superleggero Loire
  Det här vinglaset är särskilt framtaget för viner av druvan Sauvignon Blanc. Glaset passar utmärkt till allt ifrån Loiredalens strama, mineraliga Sancerre och Pouilly-Fumé till Sydafrikas, Australiens och Nya Zeelands viner med mer exotiska frukter. Den generösa kupan förstärker druvans fräschhet och intensitet i doften, samt ger vinet en bra balans mellan frukt, syra och mineralitet. Vinglaset ?nns även i serierna Performance, Veritas, Vinum och Sommeliers. I Grape och Vitis rekommenderas istället Rieslingglasen. Vinglaset passar även till: Ausbruch, Auslese, Bacchus, Barsac, Beerenauslese, Blanc du Bois, Chasselas, Chenin Blanc, Coulée de Serrant, Furmint, Gelber Muskateller, Gewürztraminer, Jurançon moelleux, Koshu, Lambrusco, Loire (vitt), Loupiac, Malagousia, Malvazija Istriana, Monbazillac, Müller-Thurgau, Muskateller, Muskat-Ottonel, Quarts de Chaume, Recioto di Soave, Sauternes, Sylvaner, Tokaji (sött), Tokaji (torrt), Traminer, Trockenbeerenauslese, Vins Liquoreux, Vouvray och Zierfandler.
 • Riedel O Cabernet/Merlot Vinglas 60 cl 2-pack

  Riedel O Cabernet/Merlot Vinglas 60 cl 2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • All About You Vinglas 52 cl 2-pack Aubergine Purple

  All About You Vinglas 52 cl 2-pack Aubergine Purple
  2-pack vinglas ur serien All About You, formgiven av Sara Woodrow för Kosta Boda. Sara Woodrow är konstär och har hämtat sin inspiration för motiven ur modevärlden. Matcha gärna med andra glas ur samma serie för att skapa en färgsprakande dukning. Motivet på detta glas i lila heter Aubergine Purple.
 • Passe-Partout Rödvinsglas 45 cl

  Passe-Partout Rödvinsglas 45 cl
  Stilrent rödvinsglas ur serien Passe-Partout formgiven av Vincent Van Duysen för Serax. Namnet på serien syftar till att föremålen kan användas överallt, både till vardags och fest, och att de går att kombinera i oändlighet. Tål maskindisk.
 • Ernst mousserande vinglas 2-pack 30 cl

  Ernst mousserande vinglas 2-pack 30 cl
 • Vinglas Bourgogne

  Vinglas Bourgogne
 • Marco Vinglas Grön

  Marco Vinglas Grön
 • Vinglas 300ml 2-st Klar

  Vinglas 300ml 2-st Klar
 • All about you vinglas 2-pack Wait for him (deep purple)

  All about you vinglas 2-pack Wait for him (deep purple)
 • Chateau Coupe 35 cl

  Chateau Coupe 35 cl
  Coupeglas från Kosta Bodas serie Chateau. Underbart att duka bordet med både till vardags och till fest. Chateau ritades av Bertil Vallien för snart 30 år sedan men är med sitt klassiska och vackra uttryck fortfarande ett av Kosta Bodas allra mest omtyckta servisglas.
 • Marco Vinglas Grön

  Marco Vinglas Grön
 • Intermezzo Air Vinglas Balance 44 cl

  Intermezzo Air Vinglas Balance 44 cl
  Glasserien Intermezzo med den blå och frostade droppen fyller trettio år. Serien är älskad av flera generationer som har valt just det här glaset till fest. 30-årsjubileums firar vi med Intermezzo Air med platina-förgylld fot och med en genomskinlig droppe som hyllar kristallglasets klarhet. Intermezzo Air lanseras som champagne, balance och vinglas.
 • Vittvinglas Puccini - 6 st

  Vittvinglas Puccini - 6 st
  Leonardo Vittvinglas Puccini - 6 st Ett läckert vittvinglas från ...
 • Stölzle Vinglas - Blindprovning Svart - 32 Cl

  Stölzle Vinglas - Blindprovning Svart - 32 Cl
  Spiegelau vinglas - sort smakprovning - 32 cl Höjd - 19 cm Diameter - 7,6 cm Volym - 32 cl Material - Glas Färg Svart
 • Vitvinsglas Gail Rosa

  Vitvinsglas Gail Rosa
 • Perfection Vitvinsglas 32 cl, 6-pack

  Perfection Vitvinsglas 32 cl, 6-pack
  Perfection Vitvinsglas 32 cl, 6-pack från Holmegaard
 • Rödvinsglas 750ml PUCCINI 6-pack

  Rödvinsglas 750ml PUCCINI 6-pack
  PUCCINI rödvinsglas i 6-pack från Leonardo är ett glas utöver det vanliga. PUCCINI förgyller dukningen och blir ett vackert inslag i ditt vitrinskåp mellan middagarna. Serien PUCCINI är tillverkad i stöttåligt kristallglas (Teqton) av populära Leonardo som i över 100 år tillverkat unika hantverk i glas. Varje glas från Leonardo berättar en historia om mänsklig gemenskap, om de små och stora stunderna tillsammans. Ett glas från Leonardo blir ett minne för livet.Mått: 26x7 cmVolym: 750 ml
 • Summer Set Rosé 4-pack

  Summer Set Rosé 4-pack
  Skåla in sommaren med Riedels Summer Set Extreme rosé-glas! Modellen på glaset är särskilt framtagen för att förhöja smakupplevelsen av rosévin och roséchampagne. Säljs i 4-pack. Vinglaset passar bra till: Franciacorta, Sauternes, dessertvin, Tokaji (torr), Ausbruch, Champagne, Vins Liquoreux, Rosé-Champagne, Commandaria, Monbazillac, Jurançon moelleux, Cava, Icewine, Sekt, Barsac, Recioto di Soave, Auslese (söt), Beerenauslese, Sparkling Wine, Prosecco, Quarts de Chaume, Trockenbeerenauslese
 • Charlotte Amalie dessertvinglas 8 cl

  Charlotte Amalie dessertvinglas 8 cl
 • Vinglas Fortius 30cl -Libbey 12 St.

  Vinglas Fortius 30cl -Libbey 12 St.
  Libbey-vinglaset från Fortius får dig att dricka ett glas vin med största nöje. Med detta vinglas från Fortius kommer ett glas vin att smaka ännu bättre än du är van vid. Glasets runda former gör det bekvämt att hålla och det klara glaset gör att du verkl
 • Bouquet Vitvinsglas klar 41 cl 1 st

  Bouquet Vitvinsglas klar 41 cl 1 st
 • Intermezzo Blå Vitvinsglas 19 cl

  Intermezzo Blå Vitvinsglas 19 cl
  Intermezzo blå från Orrefors, formgivet av Erika Lagerbielke. Intermezzo är en glasserie formgiven av Erika Lagerbielke som samlat på sig en rad utmärkelser, däribland Utmärkt Svensk Form. Den unika formen tillsammans med droppen i benet/foten har funnit sin plats i konsumenternas hjärtan, och i deras hem.
 • Serveringsbricka För Vinglas i Plexiglas

  Serveringsbricka För Vinglas i Plexiglas
  Smart serveringsbricka i plexiglas Servera lätt vin eller drycker på bröllop, fester eller till och med på barer. Med hjälp av det här klara serveringsfacket med den skurna kanten är det nu möjligt att servera vin i glas utan att tänka på att glasen välte
 • Vinglas Syrah

  Vinglas Syrah

Formen på ett vinglas

Formen på ett vinglas är viktigt för att ett vin ska presentera sig på bästa sätt. En god tumregel är att vinglaset ska ha en tulpanform, det vill säga bredare nertill än upptill.

Släpp lös vinets bouquet

Aromer, eller bouquet, ska tillåtas släppas ut genom att vinet får mycket kontakt med luften. Det görs genom att glaset har en bred mitt. Fyll därför inte vinglaset med vin alltför högt upp. Dofterna samlas ihop uppåt och möter dig mer fokuserat när glaset smalnas av upptill. Prova smaka på samma vin i olika typer av glas och märk skillnaden!

Det finns faktiskt funktionella skillnader mellan rödvinsglas, vitvinsglas och glas för mousserande drycker.

Vita viner serveras svalare än röda och därför är i regel vitvinsglas mindre för att kunna hålla vinet svalare en längre tid.

Röda viner måste exponeras för mycket syre för att kunna avge sin bouquet. Därför är rödvinsglas större, bredare och har mer volym.

Mousserande viner serveras oftast i champagneglas istället.

Roséviner ligger lite mitt emellan vitt och rött men snarare mot det vita hållet om vi ska rekommendera ett passande glas. Här har vi lagt några tips på glas för roséviner.

Kort om vinglas i kristall

Glas består av de tre mineralerna kiseldioxid (sand), natriumkarbonat (soda) och kalciumkarbonat (kalksten). I kristallglas ersätts kalciumkarbonat med en viss mängd blyoxid. För att få kallas för kristallglas måste halten vara minst 24%.

Tillsatsen av blyoxid gör att glaset får en annan karaktär och ett högre brytningsindex. Av den anledningen kan kristallglasen glittra på ett vackert sätt som inte vanligt glas kan.

Här i Sverige är Orrefors duktiga på kristallglas och kanske framförallt på att göra fina kristallskålar.

Servera vatten till vin

Alkohol utgör en belastning för kroppen men den kan minskas genom att dricka vatten till. Därför är det vanligt att man ställer fram en vattenkaraff tillsammans med vinflaskan eller vinglaset, både hemma och på restaurang.

 

Tips » Skaffa underlägg till vinglasen

ileadilead