Vinglas

Ett bra vinglas ska hjälpa ditt vin att få komma till sin rätt. Aromer ska frigöras för att den rätta smaken ska infinna sig i vinet du dricker. Rödvinsglas och vitvinsglas skiljer sig åt eftersom dessa drycker konsumeras på olika sätt. Lär dig mer om det längre ner på sidan. Vill du direkt kolla på snygga designade vinglas kan du kolla i galleriet direkt nedanför.

Populärt inom vinglas

 • Difference Vinglas Mature 63 cl

  Difference Vinglas Mature 63 cl
  Difference Mature passar morgna viner. Glasets stora yta låter vinet andas djupt. Samma vin kan dofta, och därmed smaka, helt olika beroende på i vilket glas det serveras. Därför har varje smaktyp fått ett eget glas i Difference-serien, formgivet för att ta fram det mesta av doft och smak. Serien är formgiven av Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Välj Primeur eller Mature för de röda vinerna, Crisp eller Fruit för de vita, Sparkling för de mousserande och Sweet för de söta vinerna. Mature spirits låter de färgade spritdryckernas många nyanser komma till sin rätt. Munblåst i Småland för tunnhetens skull, äkta kristallglas för högsta briljans, form för att ta fram det mesta av doft och smak.
 • Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack

  Amor Vincit Omnia Vinglas 57 cl 2-pack
  Amor Vincit Omnia Vinglas är ett högt, modernt Vinglas som passar utmärkt till brudparets första skål på bröllopet. Levereras i en sidenklädd förpackning i en romantisk rosa nyans. Varje glas bär en handsmidd silverring med inskriptionen Amor Vincit Omnia i skrivstil vid sidan av Efva Attlings signatur. Amor Vincit Omnia - Kärleken övervinner allt - är namnet på Efva Attlings första glaskollektion för Orrefors. Det är en kollektion som andas lyx, tvåsamhet, kärlek och bröllopsgåva. Glasen är en stilren symbios mellan de två materialen kristall och silver. Efva Attling har formgivit både glasen och silverringarna och med sitt stilsäkra formspråk har hon lyckats sammanföra modernt silversmide med mångårig svensk glastradition. Mitt samarbete med Orrefors är en stor utmaning för mig som designer. Glas är så Nödvändigt vackert och det är oerhört spännande att få arbeta med kunniga människor som leder vägen för mina idéer , säger Efva Attling.I min första serie glas, Amor Vincit Omnia, har jag valt att lägga till attribut i antingen silver eller vitguld och diamanter. Alla glas har också ljud! Skål för kärleken! Glaset hette tidigare Amor Vincit Omnia Vinglas 45 cl hos Orrefors.
 • Rosé-/vitvinglas 40 cl Butterfly Messenger IV

  Rosé-/vitvinglas 40 cl Butterfly Messenger IV
  I only ask to be free, the butterflies are free. Ett vitvinsglas är oftast lite mindre än ett rödvinsglas för att hålla kylan. Detta glas är byggt för optimal koncentrering av dofterna med sin avsmalnande form. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie.
 • Crystal Magic vinglas 42 cl klar

  Crystal Magic vinglas 42 cl klar

Fler tips på vinglas

 • Vinglas, Vinum Syrah/Shiraz, 2-pack

  Vinglas, Vinum Syrah/Shiraz, 2-pack
  Ett par vinglas specialdesignade för fylliga aromatiska viner med måttlig strävhet och utan bitterhet. Kupans form förstärker doften och balanserar smaken så att Syrah/Shiraz och Barbera får en perfekt balans mellan frukt, syror och strävhet. 
 • Café Rödvin 4 St 32,5 cl

  Café Rödvin 4 St 32,5 cl
 • Orrefors Intermezzo Vinglas 44 cl Klar

  Orrefors Intermezzo Vinglas 44 cl Klar
  Det här vinglaset i serien Intermezzo från Orrefors med den karaktäristiska blå droppen har fångat många konsumenters hjärtan och dessutom fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Den här serien är formgivaren Erika Lagerbielkes absolut största glassuccé och den firade 20-årsjubileum under 2005. Glasen är handtillverkade i kristall och den stilrena dekoren gör att de passar till många av dina festliga tillfällen.
 • Ovid Rödvinsglas set om 4

  Ovid Rödvinsglas set om 4
 • Rödvinsglas 48 cl 4-pack

  Rödvinsglas 48 cl 4-pack
 • Spiegelau Willsberger Digestifglas 19cl 4-p

  Spiegelau Willsberger Digestifglas 19cl 4-p
  Servera i dessa digestifglasen en god grappa eller armagnac efter middagen. Kommer från Spiegelaus serie Willsberger. Tål maskindisk.  Rymmer: 19 cl.Höjd: 21 cm. Diameter: 7,4 cm.  
 • Orrefors More Vinglas 4-pack 61 cl Klar

  Orrefors More Vinglas 4-pack 61 cl Klar
  Det här glaset från serien More från Orrefors är ett tidlöst glas med en stilren design och som du kan använda både till vardag och fest. Den stora kupan och formen på glaset lyfter fram dryckens bästa egenskaper och fulla potential. Formgivaren Erika Lagerbielke har designat serien med utgångspunkt i att elegant design möter funktion. Kombinera gärna vinglaset med andra fina delar ur More serien för att skapa en mer enhetlig och stilfull dukning.
 • Intermezzo Blå Vitvinsglas 19 cl

  Intermezzo Blå Vitvinsglas 19 cl
  Intermezzo blå från Orrefors, formgivet av Erika Lagerbielke. Intermezzo är en glasserie formgiven av Erika Lagerbielke som samlat på sig en rad utmärkelser, däribland Utmärkt Svensk Form. Den unika formen tillsammans med droppen i benet/foten har funnit sin plats i konsumenternas hjärtan, och i deras hem.
 • Galette vinglas lågt 25 cl Klar

  Galette vinglas lågt 25 cl Klar
 • RILLY Champagneglas med Silverkant 20cl

  RILLY Champagneglas med Silverkant 20cl
 • Intermezzo Blå Vinglas 70 cl Bouquet

  Intermezzo Blå Vinglas 70 cl Bouquet
  Erika Lagerbielkes absolut största glassuccé från 1985 är den folkkära serien Intermezzo blå som också är en designklassiker och är en av Orrefors mest populära glasserviser. Glasservisen med den karaktäristiska blå droppen i benet har fångat både kritikers och konsumenters hjärtan och även fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Den inneslutna blå droppen bjuder på en färgaccent till varje dukning. Intermezzo är ett blått utropstecken på bordet! Glaset hette tidigare Intermezzo Vinglas Bouquet 60 cl hos Orrefors.
 • Orrefors Amor Vincit Omnia Vinglas 2-pack 57 cl

  Orrefors Amor Vincit Omnia Vinglas 2-pack 57 cl
  "Amor Vincit Omnia" - Kärleken övervinner allt. Efva Attlings vinglas passar både vita och röda viner med sin generöst rundade kupa där vinets karaktär lyfts. Runt foten på varje glas fins en handsmidd silverring med Efva Attlings signatur ingraverat. Vid sidan står även "Amor Vincit
 • Eva Solo Vinglas Riesling 30 cl Klar

  Eva Solo Vinglas Riesling 30 cl Klar
  Detta smäckra vitvinglas har skapats för att lyfta fram det bästa ur vita viner, exempelvis torr riesling från norra Frankrike, Österrike och Tyskland. Tål maskindisk.
 • Rödvinglas Slice of Life 75 cl

  Rödvinglas Slice of Life 75 cl
  Var tacksam för vad livet ger dig. Ett rödvinsglas ska precis som detta ha en avsmalnande form så dofterna koncentreras. För att bevara vinets arom rekommenderas det att endast fylla upp glaset 1/3-del, ungefär till glasets bredaste punkt. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie. I Carolina Gynnings serie ingår glas för olika tillfällen samt en vacker karaff och alla med en signatur av Carolina. Motiven är frilagda från hennes populära konstverk som speglar kvinnor hon mött eller som lever inom henne. Alla verk är namngivna, vilket vittnar om Carolinas personliga engagemang i målningarna. Hon använder sina egna glas med enkelt vitt porslin som gärna har en fyrkantig form. ”Mina glas sticker ut lite grann i sin design, och då är ett vitt porslin perfekt att matcha med.” Glasen gör sig perfekt till bjudningar eller till vardags, och kommer bli en stor favorit. Perfekta presenten att köpa till studenten, födelsedagen eller andra stora tillfällen.
 • Ball Vinglas, Lila

  Ball Vinglas, Lila
  Detta vinglas från House Doctor är tillverkat i munblåst glas, och det innebär att ojämnheter och bubblor kan uppstå. Det är detta som ger varje glas sitt egna, unika utseende. Glasen enkla design gör det härliga att kolla på, och samtidigt sköna att dricka ur.. Kommer i två olika färger, som med fördel kan kombineras med varandra.
 • Riedel Grape Cabernet/Merlot Vinglas 75 cl 2-pack

  Riedel Grape Cabernet/Merlot Vinglas 75 cl 2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Vinglas, Intermezzo, 44 cl

  Vinglas, Intermezzo, 44 cl
  Munblåst vinglas, blå droppe 44cl
 • LB Atelier Rödvinsglas Barolo/Shiraz 80cl

  LB Atelier Rödvinsglas Barolo/Shiraz 80cl
 • Vinglas Le Grand Bourgogne 2-pack

  Vinglas Le Grand Bourgogne 2-pack
 • Sauvignon Blanc 30 cl

  Sauvignon Blanc 30 cl
  Sauvignon Blanc vinglas från Eva Solo. Munblåst vitvinsglas för vita viner med en viss fyllighet, exempelvis sauvignon blanc och chardonnay. Glaset rymmer 30 cl.
 • Intermezzo Blå Aroma 60 cl

  Intermezzo Blå Aroma 60 cl
 • Kosta Boda Crystal Magic Vinglas 42 cl Klar

  Kosta Boda Crystal Magic Vinglas 42 cl Klar
  Ett glas av hög kvalité och stilsäker formgivning, ett svenskt hantverk i ren kristall, är alltid rätt för den som vill göra ett medvetet val som ska hålla över tid. Sedan är det skönheten och känslan av lyx som kommer att göra ’Crystal Magic’ till en framtida klassiker. Varje glas är utformat för att kännas rätt i era olika sammanhang. De rundade, generöst mjuka formerna, glasets sköna tyngd och det tvinnade benets spiral förhöjer den taktila upplevelsen. De svepande virvlarna och den optiska effekten i glaset såväl som ljuset som bryts i kristallen ger en visuell förnimmelse av det skickliga hantverket bakom produkten. Handgjort, blyfritt glas som är multifunktionellt och kan diskas i maskin.
 • Vinglas Riedel Vinum Syrah Shiraz 2-pack - utan gravyr

  Vinglas Riedel Vinum Syrah Shiraz 2-pack - utan gravyr
  Druvspecifikt vinglas från Riedel. Vinglas Riedel Vinum Syrah Shiraz 2-pack. Kan graveras!
  Glaset är specialdesignat för fylliga aromatiska viner med måttlig strävhet och utan bitterhet. Glaset i Vinumserien är något högre än Bordeauxglaset och har en smalare öppning än detta glas. Kupans form förstärker doften och balanserar smaken så att Syrah/Shiraz och Barbera får en perfekt balans mellan frukt, syror och strävhet 
  Rekommenderat till: Carmenère, Malbec, Petite Sirah, Pinotage, Shiraz New World och Tannat.
  Levereras i en trevlig presentkartong.
 • Foster Vinglas Guld 20 cl

  Foster Vinglas Guld 20 cl
 • RETRO Rödvinsglas Klar

  RETRO Rödvinsglas Klar
 • Bloomingville dessertvinglas klarglas

  Bloomingville dessertvinglas klarglas
 • Rumours Vinglas 38 cl 4-pack

  Rumours Vinglas 38 cl 4-pack
  Ett vitvinsglas som med sin traditionella form passar in i alla hus och hem. Glaset har en avsmalnande form som gör att dofterna koncentreras när du doftar och inte sprider sig. Perfekt present för bröllopsparet eller studenten.
 • Bubbles Vinglas 46 cl, Klar

  Bubbles Vinglas 46 cl, Klar
  Bubbles vinglas från By On. Ett stilrent glas i enkel design. Använd glaset till vardagsmiddagen eller ta fram det när du får finbesök och fullända din servis. Bubbles är en serie med olika glas som är utmärkta komplement till din servis. Alla glasen är av liknande design och passar därför perfekt tillsammans, men glasen är även väldigt fina på egen hand.
 • Aero Rödvinsglas 6 st 57 cl

  Aero Rödvinsglas 6 st 57 cl
 • Perfection Bourgogneglas 59 cl, 6-pack

  Perfection Bourgogneglas 59 cl, 6-pack
  Perfection Bourgogneglas 59 cl, 6-pack från Holmegaard
 • Rödvinglas 75 cl Butterfly Messenger IV

  Rödvinglas 75 cl Butterfly Messenger IV
  I only ask to be free, the butterflies are free. Ett rödvinsglas ska precis som detta ha en avsmalnande form så dofterna koncentreras. För att bevara vinets arom rekommenderas det att endast fylla upp glaset 1/3-del, ungefär till glasets bredaste punkt. Carolina Gynning gillar själv sina glas stora och tycker att det gör vinets smak ännu bättre. Prova själv med dessa fantastiska tillskott i hennes serie.
 • Limelight Vinglas 25cl 2P

  Limelight Vinglas 25cl 2P
 • CLUB NO. 4 Vinglas 350ml, crystal clear

  CLUB NO. 4 Vinglas 350ml, crystal clear
  CLUB NO. 4 är vinglaset som har allt - det är miljövänligt, okros...
 • Orrefors Merlot Vinglas 45 cl Klar

  Orrefors Merlot Vinglas 45 cl Klar
  Det här vinglaset i serien Merlot från Orrefors har en modern och elegant design som passar alla tänkbara tillfällen. Formgivaren Erika Lagerbielke fick utmärkelsen Excellent Swedish Design när den lanserades 1995. Vinglasen i serien Merlot har en lågmäld och modern elegans som överraskar med sin omtanke om vinets smak och doft. Det här glaset passar utmärkt när du vill duka bordet både till vardag och fest.
 • Glass Family - Rödvinsglas

  Glass Family - Rödvinsglas
 • Chateau Vinglas 30 cl

  Chateau Vinglas 30 cl
  Vinglas från Kosta Bodas serie Chateau. Underbart att duka bordet med både till vardags och till fest. Chateau ritades av Bertil Vallien för snart 30 år sedan men är med sitt klassiska och vackra uttryck fortfarande ett av Kosta Bodas allra mest omtyckta servisglas. Glaset hette tidigare Chateau Vinglas 20 cl hos Kosta Boda.
 • Love Me vinglas 75 cl

  Love Me vinglas 75 cl
 • Friendship Wine Hearts

  Friendship Wine Hearts
 • Riedel Veritas Riesling/Zinfandel Vinglas 39,5 cl2-pack

  Riedel Veritas Riesling/Zinfandel Vinglas 39,5 cl2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Opera vitvinglas 4-pack Grå

  Opera vitvinglas 4-pack Grå
 • Vinum Brunello 2-pack

  Vinum Brunello 2-pack
  Vinglas i 2-pack från Riedels serie Vinum. Det här glaset är särskilt framtaget för Italiens stora viner av typen Brunello di Montalcino. Vinerna görs av druvan Sangiovese, som i södra Toscana kallas för just Brunello. Ofta fatlagras vinerna under många år, vilket gör dem kraftiga och kryddiga med tydliga tanniner. Vinglaset för Brunello har en relativt vid öppning. Formen förhöjer dryckesupplevelsen genom att mildra strävheten och ta vara på de generösa ekfatstonerna. Vinum är Riedels mest populära glasserie. Serien är den första i världen med maskintillverkade vinglas för olika druvor och typer av vin. Varje glas är framtaget av en grupp experter och utvecklingsprocessen pa°ga°r i upp till tva° a°r. Vinum består av en mängd olika vatten-, sprit- och vinglas i kristall. Samtliga glas går att diska i maskin.
 • Bubbles vinglas Klar

  Bubbles vinglas Klar
 • Vinglas Vitt Vin Puccini - 6 glas

  Vinglas Vitt Vin Puccini - 6 glas
  Leonardo Vinglas Vitt Vin Puccini - 6 glas Ett exklusivt och eleg...
 • Michelangelo Gold Vitvinsglas Riesling 38cl 4 st

  Michelangelo Gold Vitvinsglas Riesling 38cl 4 st
 • Riedel O Pinot-Nebbiolo vinglas 2-pack 69 cl

  Riedel O Pinot-Nebbiolo vinglas 2-pack 69 cl
 • Riedel O Syrah/Shiraz Vinglas 62 cl 2-pack

  Riedel O Syrah/Shiraz Vinglas 62 cl 2-pack
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när
 • Vinglas Klar

  Vinglas Klar
 • Riedel Sommelier Rheingau Vinglas 23 cl

  Riedel Sommelier Rheingau Vinglas 23 cl
  Tradition och innovation - Riedel kan stolt se tillbaka på sin 250-åriga framgångssaga. Från starten i norra Böhmen fram tills idag. Riedel har i 11 generationer stått för den fina konsten att tillverka exklusiva och tidlösa vinglas, whiskyglas, cocktailglas, karaffer och ölglas.1673, när

Formen på ett vinglas

Formen på ett vinglas är viktigt för att ett vin ska presentera sig på bästa sätt. En god tumregel är att vinglaset ska ha en tulpanform, det vill säga bredare nertill än upptill.

Släpp lös vinets bouquet

Aromer, eller bouquet, ska tillåtas släppas ut genom att vinet får mycket kontakt med luften. Det görs genom att glaset har en bred mitt. Fyll därför inte vinglaset med vin alltför högt upp. Dofterna samlas ihop uppåt och möter dig mer fokuserat när glaset smalnas av upptill. Prova smaka på samma vin i olika typer av glas och märk skillnaden!

Det finns faktiskt funktionella skillnader mellan rödvinsglas, vitvinsglas och glas för mousserande drycker.

Vita viner serveras svalare än röda och därför är i regel vitvinsglas mindre för att kunna hålla vinet svalare en längre tid.

Röda viner måste exponeras för mycket syre för att kunna avge sin bouquet. Därför är rödvinsglas större, bredare och har mer volym.

Mousserande viner serveras oftast i champagneglas istället.

Kort om vinglas i kristall

Glas består av de tre mineralerna kiseldioxid (sand), natriumkarbonat (soda) och kalciumkarbonat (kalksten). I kristallglas ersätts kalciumkarbonat med en viss mängd blyoxid. För att få kallas för kristallglas måste halten vara minst 24%.

Tillsatsen av blyoxid gör att glaset får en annan karaktär och ett högre brytningsindex. Av den anledningen kan kristallglasen glittra på ett vackert sätt som inte vanligt glas kan.

Här i Sverige är Orrefors duktiga på kristallglas och kanske framförallt på att göra fina kristallskålar.

Servera vatten till vin

Alkohol utgör en belastning för kroppen men den kan minskas genom att dricka vatten till. Därför är det vanligt att man ställer fram en vattenkaraff tillsammans med vinflaskan eller vinglaset, både hemma och på restaurang.

 

Tips » Skaffa underlägg till vinglasen

 

Varumärken med vinglas

Aida, Alessi, Arcoroc, Aromabar, Baccarat, Bitz, Bloomingville, BOXinBAG, Broste, Broste Copenhagen, ByOn, Carolina Gynning, Decotique, Design by Lagerhaus, DUKA, Ernst Kirchsteiger, Eva Solo, Exxent, Ferm Living, Franmara, Frederik Bagger, Fyrklövern, Graverade, Guzzini, Hemtex, HKliving, Holmegaard, House Doctor, Hübsch, Iittala, Italesse, Joie, Jotex, KitchenTime, Kosta Boda, Koziol, La Rochère, Lagerhaus, Lasse Åberg, Le Creuset, Lene Bjerre, Leonardo, Lexington, Louise Roe, Luigi Bormioli, Lyngby, Magnor, Marimekko, Marine Business S.A.U., Medusa Copenhagen, Modern House, Munka Sweden, Muubs, Målerås Glasbruk, Nachtmann, Nordal, Nybro Crystal, Orrefors, PEUGEOT, Portmeirion, Posters, Pulltex, Rice, Riedel, Ritzenhoff, Rosendahl, Rosenthal, Rosti Mepal, Sagaform, Schott Zwiesel, Serax, Skrufs Glasbruk, Spiegelau, Stelton, Swarovski, Table Top Stories, Tell Me More, The Vintage List, URBAN NATURE CULTURE, Villeroy & Boch, Waterford, Wik & Walsøe, Xantia, Zwiesel Air, Åhléns, Övriga märken

ileadileadileadileadilead